ΑρχικήinetΗ AMD απειλεί τους ανταγωνιστές με νέα τεχνολογία chip

Η AMD απειλεί τους ανταγωνιστές με νέα τεχνολογία chip

chipΓια χρόνια, η Advanced Micro Devices παρήγαγε επεξεργαστές υπολογιστών σε χαμηλότερες τιμές, από αυτές που πρόσφεραν τα μεγάλα ονόματα του χώρου. Ωστόσο, τα chip της Intel χρησιμοποιούνται στο 90% περίπου των υπολογιστών και η Nvidia πωλεί δύο στα τρία graphics chip. Από τότε που η διευθύνων σύμβουλος, Lisa Su, ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας το 2014, προσπαθεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση.

Η Su, η οποία διέταξε την αναδιάρθρωση της δομής των chip της εταιρείας της Silicon Valley, ανακοίνωσε τα τελευταία προϊόντα της στο Consumer Electronics Show, στο Λας Βέγκας, την περασμένη εβδομάδα. Δίνει λεπτομέρειες για το Ryzen chip, το τρίτης γενιάς chip της AMD, το οποίο θα ανταγωνιστεί την Intel στο πεδίο των desktop. Η ανακοίνωση για το τελευταίο της graphics chip προκάλεσε μια φιλονικία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia.

Τα Ryzen chip της AMD αναμένεται να κυκλοφορήσουν το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο. Τα chip είναι συναρμολογημένα από αρθρωτές πλάκες πυριτίου, επίσης γνωστές ως chiplets. Αυτά τα chip θα είναι επίσης τα πρώτα που θα ενσωματώσουν το πιο πρόσφατο πρότυπο PCIe.

Η αγορά προσωπικών υπολογιστών δεν έχει μεγάλη εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό. Σύμφωνα με την International Data Corporation, οι συνολικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,7% τα τρία πρώτα τρίμηνα του προηγούμενου έτους, συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2017, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται συσκευές με αποσπώμενα πληκτρολόγια όπως το Microsoft Surface. Αυτό έπληξε ακόμη και την Intel, η οποία αναγκάστηκε να προσθέσει πέρυσι 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες για να αυξήσει την παραγωγή στα εργοστάσια της.

Η AMD έχει μεγάλες ελπίδες να επωφεληθεί από τα προβλήματα της Intel. Για χρόνια, η Intel έχει καθυστερήσει τη δημιουργία 10-nanometer chip. Πέρυσι, η AMD μετατόπισε την παραγωγή των τελευταίων της chip στην TSMC, αφού ο κατασκευαστής της, η Globalfoundries, αναγκάστηκε να σταματήσει την ανάπτυξη των 7-nanometer.

Ο Gregory Bryant, ανώτερο στέλεχος της Intel, επανέλαβε στο Consumer Electronics Show, τι λέει η εταιρεία εδώ και μήνες: Τα 10-nanometer chip θα σταλούν στους κατασκευαστές πριν από το τέλος του έτους. Αυτή η σειρά προϊόντων, που ονομάζεται Ice Lake, θα περιέχει πυρήνες με βάση τη νέα αρχιτεκτονική του Sunny Cove και τα τελευταία ενσωματωμένα graphics. Τα chip θα διαθέτουν επίσης τα τελευταία πρότυπα Thunderbolt και WiFi.

Η Intel εισήγαγε επίσης το πρώτο chip με βάση την τεχνολογία Foveros, το οποίο επιτρέπει τα memory, logic, και άλλα chiplets να στοιβάζονται το ένα πάνω από το άλλο, αντί να χρειάζεται να μοιράζονται την ίδια μητρική πλακέτα. Το chip, που ονομάζεται Lakefield, είναι μικρότερο και πιο αποδοτικό από μια μητρική πλακέτα, αν και δεν είναι τόσο μικρό και αποδοτικό όσο ένα παραδοσιακό σύστημα με chip. Χρησιμοποιώντας το Lakefield, οι πελάτες της Intel μπορούν να έχουν πιο λεπτούς υπολογιστές με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Η Intel προσθέτει επίσης προϊόντα στην τελευταία της σειρά μικροεπεξεργαστών Core. Πριν από το τέλος του μήνα, η Intel σκοπεύει να εισάγει αρκετά νέα προϊόντα σε κατηγορίες που κυμαίνονται από το οικονομικό Core i3 έως το ακριβό Core i9. Η εταιρεία της Silicon Valley ανακοίνωσε επίσης ότι τα τελευταία H-series προϊόντα της, για tablet και φορητούς υπολογιστές θα είναι διαθέσιμα το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η AMD σχεδιάζει να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους της με τη σειρά προϊόντων της Ryzen Mobile, η οποία απευθύνεται και σε φορητούς υπολογιστές που απαιτούν μεγάλη διάρκεια ζωής μπαταρίας. Τα chip συνδυάζουν τα γραφικά Radeon της AMD με επεξεργαστές Ryzen. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία εισήγαγε επίσης τη σειρά A-series chips σχεδιασμένη για φθηνότερους υπολογιστές Chromebook.

Η AMD προσπαθεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο μέρος της αγοράς των graphics chips. Το τελευταίο Radeon VII είναι το πρώτο 7-nanomenters graphics chip της εταιρείας, με δεύτερης γενιάς αρχιτεκτονική Vega. Ο συνδυασμός, δήλωσε η Su, έχει ως αποτέλεσμα 29 τοις εκατό υψηλότερες επιδόσεις στον τομέα του gaming και στην ικανότητα των πελατών να κάνουν επαγγελματικό editing σε βίντεο και άλλες εφαρμογές και 36% περισσότερη ταχύτητα σε σύγκριση με το κορυφαίο μοντέλο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή.

Ο Patrick Moorhead, κύριος αναλυτής του Moor Insights and Strategy, δήλωσε ότι το chip ταιριάζει στις απαιτήσεις των καταναλωτών τόσο στο δημιουργικό τομέα όσο και στον τομέα του gaming. Ωστόσο, επεσήμανε ότι το τσιπ των 699 δολαρίων κοστίζει σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από την τιμή της τωρινής κάρτας γραφικών υψηλού επιπέδου, η οποία κοστίζει 249 δολάρια. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι τα graphics chip της θα χρησιμοποιηθούν και για το Project Stream της Google.

Ωστόσο άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Jensen Huang, του γενικού διευθυντή της Nvidia, απέρριψαν την ανακοίνωση της AMD. Είπε ότι το chip δεν σχεδιάστηκε για να χειρίζεται την τεχνητή νοημοσύνη και την ray-tracing τεχνολογία – τα οποία χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν πιο ρεαλιστικά εφέ φωτισμού στα γραφικά του υπολογιστή – τόσο αποτελεσματικά όσο και η Nvidia.

Η εταιρεία του δίνει τη δυνατότητα ray-tracing τεχνολογίας σε πραγματικό χρόνο σε περισσότερους καταναλωτές. Το τελευταίο chip γραφικών της Nvidia, το GeForce RTX 2060, θα πωλείται στην τιμή των 349$, όταν αρχίσει να κυκλοφορεί τον επόμενο μήνα. Το chip βασίζεται στην αρχιτεκτονική Turing της Nvidia, η οποία έχει διπλάσια απόδοση από την Pascal της τελευταίας γενιάς. Το chip έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το GTX 1060 της εταιρείας, το πιο δημοφιλές προϊόν γραφικών της, σύμφωνα με τον Huang.

Η Nvidia άρχισε να κυκλοφορεί άλλα chips βασισμένα στην αρχιτεκτονική Turing το περασμένο έτος, για να ενισχύσει τον τομέα του gaming, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% των ετήσιων εσόδων της. Οι πελάτες πρέπει να πληρώσουν πολύ περισσότερο για τα RTX 2080 και RTX 2070, τα οποία πωλούνται στην τιμή των 799$ και 599$, αντίστοιχα. Τα chip GeForce RTX θα εγκατασταθούν σε 40 μοντέλα φορητών υπολογιστών πριν από το τέλος του μήνα, δήλωσε ο Huang.

Η Intel προσπαθεί επίσης να εισχωρήσει στην αγορά των graphics chip, τα οποία επιτρέπουν υψηλότερες επιδόσεις από τα ενσωματωμένα γραφικά στα τρέχοντα chip της Intel. Πέρυσι, η εταιρεία προσέλαβε τον Raja Krodui, τον πρώην δημιουργό γραφικών της AMD. Σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το πρώτο graphics chip που στοχεύει στο gaming και ένα ευρύ φάσμα άλλων εφαρμογών μέχρι το 2020.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS