Αρχικήsecurity15 ψεύτικες Google Play εφαρμογές εξαπάτησαν Android χρήστες

15 ψεύτικες Google Play εφαρμογές εξαπάτησαν Android χρήστες

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Google απομάκρυνε 85 κακόβουλες εφαρμογές από το Google Play Store. Ειδικότερα, μία παράνομη adware εφαρμογή πήρε τη μορφή ενός προσομοιωτή εφαρμογών για απομακρυσμένο έλεγχο παιχνιδιών και κατέβηκε πάνω από 9 εκατομμύριο φορές από το Google Play Store. Μέχρι στιγμής και μάλιστα σε λιγότερο από ένα μήνα, παρατηρήθηκε ένα καινούριο σύνολο από εφαρμογές που παραβιάζουν τους κανόνες του Play Store.

Google

Πώς ακριβώς λειτουργούσαν αυτές οι εφαρμογές;

 

Το χειρότερο όλων είναι πως 15 εφαρμογές με βάση GPS, λειτουργούσαν στο Play Store και χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα κινητού της εταιρείας για να εξαπατήσουν τους Android χρήστες και παράλληλα για να κερδίσουν λεφτά από αυτούς. Αυτές οι εφαρμογές, που περιλαμβάνουν τα GPS Route Finder, GPS Live Street Maps και Maps GPS Navigation δεν έδιναν καμία δική τους επιπρόσθετη υπηρεσία στους χρήστες. Αντίθετα, χρησιμοποίησαν τους χάρτες της Google ή το API για να δείχνουν διαφημίσεις στους χρήστες. Επιπλέον, κάποια από αυτά τα apps αναζητούσαν άδειες για να αποκτήσουν πρόσβαση στις επαφές των users, στα μηνύματά τους και στις λεπτομέρειες κλήσεων.

Ένας ερευνητής ασφαλείας έγραψε σε ένα tweet πως αυτές οι εφαρμογές παριστάνουν να είναι εφαρμογές πλοήγησης που παρέχουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν ένα άχρηστο «layer» ανάμεσα στον χρήστη και την εφαρμογή του Google Maps. Με πιο απλά λόγια, από τη στιγμή που οι χρήστες κατεβάσουν τις συγκεκριμένες εφαρμογές και πατήσουν στον drive ή πλοηγηθούν ή επιλέξουν κάποια άλλη επιλογή, τότε ανοίγει το Google Maps για να βοηθηθούν οι χρήστες. Παρόλα αυτά, εκτός από την εμφάνιση των πληροφοριών σχετικών με το navigation, βομβάρδιζαν τις οθόνες των smartphones των χρηστών με πολλές διαφημίσεις! Επίσης, κάποιες από αυτές, ζητούσαν από τους χρήστες να δώσουν ένα μικρό ποσό για να ξεφορτωθούν τις διαφημίσεις. Εξαρχής, ο στόχος ήταν να συγκεντρωθούν χρηματικά ποσά μέσω της εξαπάτησης. Πρώτα οι users κατέβαζαν τις εφαρμογές, μετά εμφανίζονταν πολλές διαφημίσεις και τέλος έπρεπε να πληρώσουν για να τις ξεφορτωθούν.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές ασφαλείας έχουν εντυπωσιαστεί τρομερά από το γεγονός πως κατέβηκαν περίπου 50 εκατομμύριο φορές από το Google Play Store, καθώς κάποιες από αυτές τις εφαρμογές δεν είχαν καν ένα επίσημο app icon! Η Google ενημερώθηκε αμέσως για αυτές τις εξελίξεις περίπου ένα μήνα πριν αλλά ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί με επίσημο τρόπο κάποια δράση από την εταιρεία.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS