ΑρχικήsecurityFacebook «10 Year Challenge»: Κινδυνεύουν πράγματι τα δεδομένα σας;

Facebook «10 Year Challenge»: Κινδυνεύουν πράγματι τα δεδομένα σας;

Το τελευταίο διάστημα όλοι παρατηρήσαμε το νέο trend «10-Year Challenge» σε Facebook και Instagram. Αφού έγινε η νέα τάση ανάμεσα στους χρήστες, σύντομα κυκλοφόρησαν πολλά άρθρα, τα οποία κατηγόρησαν το Facebook πως επιχειρεί άλλη μία καινούρια, ύπουλη μέθοδο για υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων των users! Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της εταιρείας έκαναν επίσημες δηλώσεις και είπαν πως δεν πρόκειται για κάτι που ξεκίνησε το Facebook, αλλά δημιουργήθηκε από τους χρήστες, καθώς βρήκαν έναν διασκεδαστικό τρόπο για να γιορτάσουν την ενασχόλησή τους με το δημοφιλές μέσο την τελευταία δεκαετία! Πάμε όμως να δούμε το ζήτημα με μια πιο προσεκτική ματιά.

Facebook

Αρχικά, αυτό που παίρνουμε ως δεδομένο είναι πως ο κόσμος των Big Data έχει μεταβληθεί εντελώς τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, η Cambridge Analytica έριξε περισσότερο φως στο τι συμβαίνει με τα δεδομένα και το διαδίκτυο, ειδικά μετά το σκάνδαλο με το Facebook. Για την ακρίβεια, το 2018 μπορεί να θεωρηθεί το χειρότερο έτος για τις παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων, καθώς συνέβησαν πολυάριθμα περιστατικά. Μάλιστα, το μέγεθος των περιστατικών ήταν τόσο μεγάλο που σχεδόν όλοι οι χρήστες αποδέχτηκαν πως δεν μπορούν να κρατήσουν εντελώς ασφαλή τα δεδομένα τους. Το πιο σημαντικό ζήτημα ασφαλείας που υπερισχύει όλων σχετίζεται με το feature του «facial recognition». Σε πολύ μεγάλες εταιρείες, όπως οι Microsoft, Google, και Amazon επιβλήθηκε να σταματήσουν να πουλούν τα δεδομένα από το facial recognition στην κυβέρνηση των Η.Π.Α. Σύμφωνα με έναν εργαζόμενο σε υπηρεσία ασφαλείας, πλέον όλοι βρισκόμαστε στο σημείο που οι μελλοντικές γενιές θα φοβούνται να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό για να μην αναγνωρίζονται τα πρόσωπά τους όταν πηγαίνουν σε κάποιο κατάστημα ή μέχρι και σε κάποια διαμαρτυρία. Για αυτούς τους λόγους, οι Microsoft, Google και Amazon αποφάσισαν τη θέσπιση αυστηρών νόμων και πολιτικών σχετικά με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, προτού επανακυκλοφορήσουν το χαρακτηριστικό στις υπηρεσίες τους.

Για τους χρήστες όμως το πρόβλημα με τα Big Data αναμένεται να γίνει όλο και χειρότερο. Στο μέλλον θα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότεροι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης από πολλές εταιρείες και παράλληλα θα υπάρχει εκμετάλλευση των δεδομένων. Από αυτή την άποψη λοιπόν δεν έχει τόση σημασία αν το Facebook χρησιμοποιεί για το «10 Years Challenge», ένα παρόμοιο feature του facial recognition για να πουλήσει τα δεδομένα των users. Κατά τους ειδικούς η ζημιά έχει ήδη γίνει, καθώς οι χρήστες έχουν πουλήσει τους εαυτούς τους σαν προϊόντα σε κυβερνήσεις και εταιρείες και εξακολουθούν να το κάνουν καθημερινά.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS