ΑρχικήsecurityInstagram: Οι 8 πιο συνηθισμένες απάτες και τρόποι προστασίας

Instagram: Οι 8 πιο συνηθισμένες απάτες και τρόποι προστασίας

Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες για να προσελκύσουν και να εξαπατήσουν χρήστες και το Instagram δεν αποτελεί εξαίρεση. Σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε τις πιο συνηθισμένες απάτες που εμφανίζονται στο Instagram, καθώς και κάποιους τρόπους για να τις αποφύγετε.

1. Απάτες με Influencer

Δεν είναι όλοι οι influencers που βλέπετε στο Instagram, αληθινοί. Ορισμένοι από αυτούς είναι ψεύτικοι λογαριασμοί που έχουν σχεδιαστεί για να σας εξαπατήσουν.

Οι ψεύτικοι λογαριασμοί μπορεί να έχουν μεγάλο αριθμό ψεύτικων ακολούθων και likes και προφίλ με ασυνήθιστες φωτογραφίες. Τις περισσότερες φορές προωθούν υποτιθέμενες επενδυτικές ευκαιρίες ή άλλα δώρα και στοχεύουν στην κλοπή των χρημάτων σας.

Instagram απάτες scams

2. Απάτες phishing

Αν σας έρθει κάποιο email ή άμεσο μήνυμα (DM) που σας προτρέπει να προβείτε άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες για να μην ανασταλεί ο λογαριασμός σας στο Instagram ή κάτι παρόμοιο, μπορείτε να υποθέσετε ότι είναι απάτη. Στο μήνυμα, ο απατεώνας θα παρουσιαστεί ως επίσημος λογαριασμός εξυπηρέτησης πελατών του Instagram και θα προσπαθήσει να σας πείσει ότι ο λογαριασμός σας βρίσκεται σε κίνδυνο για να σας πανικοβάλει και να μη σκεφτείτε καθαρά. Συνήθως, ζητούνται προσωπικές πληροφορίες ή υπάρχουν σύνδεσμοι προς σελίδες σύνδεσης όπου πρέπει να βάλετε τον κωδικό σας.

Στόχος είναι η κλοπή του λογαριασμού σας, των δεδομένων σας ή ο εκβιασμός για χρήματα. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι σημαντικό να μην παραχωρείτε ποτέ οποιαδήποτε πληροφορία. Και να θυμάστε ότι το Instagram δεν θα σας στείλει ποτέ DM για τον λογαριασμό σας. Εμφανίζει επίσημα μηνύματα για όλους τους χρήστες.

Δείτε επίσης: Instagram: Ο παράδεισος των scammers

3. Εύρεση εργασίας στο Instagram

Συχνά, οι απατεώνες προωθούν ψεύτικες αγγελίες εργασίας στο Instagram για να προσελκύσουν χρήστες και αποσπάσουν χρήσιμες πληροφορίες από βιογραφικά ή άλλα στοιχεία που μπορεί να δώσουν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι.

Αφού δώσετε στον λεγόμενο recruiter τα στοιχεία σας, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να κλέψει την ταυτότητά σας, τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς ή να καταλάβει το προφίλ σας στο Instagram.

4. Χορηγικές απάτες

Για αυτές τις απάτες, οι απατεώνες χρησιμοποιούν ψεύτικους ή χακαρισμένους λογαριασμούς Instagram. Αυτοί οι λογαριασμοί παρουσιάζονται σαν νόμιμα brands. Μπορεί να σας στέλνουν μηνύματα, να προσφέρουν αμοιβές για να τους διαφημίσετε και φυσικά ζητούν προσωπικά σας στοιχεία.

Σε ορισμένα προγράμματα, μπορεί ακόμη και να σας υποσχεθούν ένα δωρεάν ταξίδι ή ένα ταξίδι με έκπτωση, συχνά για μια προσωπική συνάντηση ή φωτογράφηση.

5. Απάτες giveaway

Πολύ συχνές απάτες στο Instagram είναι και αυτές που σχετίζονται με υποτιθέμενα δώρα και giveaways. Αυτές οι απάτες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να κλέψουν τις πληροφορίες σας και να σας πείσουν ότι έχετε κερδίσει ένα βραβείο ή έναν διαγωνισμό. Πολλές φορές, περιλαμβάνουν συνδέσμους που σας ανακατευθύνουν σε μη ασφαλείς ιστότοπους και στέλνουν μηνύματα για να σας συγχαρούν επειδή «κερδίσατε».

6. Romance scams

Στις ρομαντικές απάτες, ένας άγνωστος σας προσεγγίζει μέσω μηνυμάτων και πολύ σύντομα εκφράζει τον έρωτά του για εσάς. Προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας και να σας κάνει να πιστέψετε ότι έχετε δημιουργήσει μια ρομαντική σχέση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απατεώνες σας ζητούν χρήματα μετά από λίγο καιρό για μια υποτιθέμενη μεγάλη ανάγκη ή επειδή θέλουν να έρθουν να σας συναντήσουν από κοντά. Μην εμπιστεύεστε ποτέ κάποιον που σας προσεγγίζει μέσω social media και δεν ξέρετε πολλά για αυτόν ή δεν τον έχετε δει από κοντά.

Δείτε επίσης: Ψεύτικοι πωλητές στο Instagram: Πώς να τους εντοπίσετε;

7. Crypto scams και Επενδυτικές απάτες

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν το Instagram και διαφημίζουν ψεύτικες υπηρεσίες crypto ή  προσφέρουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Υπόσχονται μεγάλα κέρδη και προσπαθούν να πείσουν τους χρήστες να επενδύσουν ένα μικρό χρηματικό ποσό για να γίνουν πλούσιοι. Μόλις, οι χρήστες καταθέσουν τα πρώτα τους χρήματα, οι απατεώνες εξαφανίζονται με τα χρήματά τους.

8. Προώθηση ψεύτικων προϊόντων

Δυστυχώς, οι απάτες ψεύτικων προϊόντων και ηλεκτρονικών αγορών είναι συνηθισμένες στο Instagram. Οι ψεύτικοι λογαριασμοί έχουν συχνά πολλούς followers, με αποτέλεσμα να φαίνονται νόμιμοι. Συνήθως, προσφέρουν προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές για να προσελκύσουν τους χρήστες αλλά στόχος τους είναι να κλέψουν προσωπικά και τραπεζικά δεδομένα και χρήματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα δεν λαμβάνουν κανένα προϊόν.

Δείτε επίσης: Instagram: Επίθεση phishing κλέβει backup codes για να παρακάμψει το 2FA

Πώς να αποφύγετε τις απάτες στο Instagram

  • Αναζητήστε το σημάδι ελέγχου επαλήθευσης στους λογαριασμούς. Εάν επικοινωνήσει μαζί σας ένας λογαριασμός που μιμείται κάποιο brand ή influencer, αναζητήστε το μπλε σημάδι ελέγχου επαλήθευσης.
  • Αποφύγετε τη σύνδεση του Instagram σας με εφαρμογές τρίτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εφαρμογές τρίτων ενδέχεται να ζητήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό σας στο Instagram.
  • Κάντε τον λογαριασμό σας ιδιωτικό
  • Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για να είναι ο λογαριασμός πιο ασφαλής. Χρησιμοποιήστε συνδυασμό γραμμάτων, συμβόλων και αριθμών.
  • Ενεργοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), ώστε να μην είναι εύκολη η πρόσβαση τρίτων στο λογαριασμό σας μέσω των παραπάνω απατών.
  • Ποτέ μην κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους σε μηνύματα ή διαφημίσεις.
  • Μην δίνετε προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες σε τρίτους.
  • Αγοράστε μόνο από επαληθευμένους λογαριασμούς. Ψάξτε αν οι λογαριασμοί που βλέπετε ανήκουν σε νόμιμες εταιρείες και κάντε αγορές από το επίσημο site.
  • Χρησιμοποιείστε εφαρμογή προστασίας από ιούς. Για ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή προστασίας από ιούς στην κινητή συσκευή σας.
  • Σκεφτείτε λογικά. Εξετάστε καλά όσα βλέπετε στο Instagram και τα μηνύματα που λαμβάνετε και αν κάτι δεν σας φαίνεται φυσιολογικό, αποφύγετέ το. Τις περισσότερες φορές υπάρχουν σημάδια.

Το Instagram είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς προσφέρει μια απλή και ευχάριστη διεπαφή, και επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται εικόνες και βίντεο με ευκολία. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλές σε νεότερες ηλικίες που απολαμβάνουν την άμεση επικοινωνία μέσω πολυμέσων. Το Instagram επιτρέπει επίσης την αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών μέσω σχολίων, likes και direct messages. Τέλος, προσφέρει εργαλεία επεξεργασίας και φίλτρα που επιτρέπουν στους χρήστες να βελτιώσουν και να προσαρμόσουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο τους.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Instagram είναι και ένα επικίνδυνο μέρος, όπως φαίνεται και από τις παραπάνω απάτες.

Πηγή: us.norton.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS