ΑρχικήSecurityInstagram: Ο παράδεισος των scammers

Instagram: Ο παράδεισος των scammers

Οι scammers χρησιμοποιούν τα social media για να εξαπατήσουν ανθρώπους, κάτι που δεν ακούμε για πρώτη φορά. Μήπως όμως ο παράδεισος τους είναι το Instagram;

Instagram: Ο παράδεισος των scammers

Το πρόβλημα φαίνεται να έχει επιδεινωθεί σημαντικά στο Instagram τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, η μητρική εταιρεία Meta δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ψεύτικα προφίλ, ακόμη και όταν υπάρχουν επαρκή σημάδια που υποδεικνύουν ότι ένα προφίλ καταχράται τις φωτογραφίες και την ταυτότητα κάποιου άλλου.

Κατά τη διερεύνησή του, το BleepingComputer εντόπισε περιπτώσεις όπου η καταγγελία ψεύτικων προφίλ που προσποιούνταν μια διαδικτυακή προσωπικότητα ή ένα δημόσιο πρόσωπο κατέληξε σε απόρριψη μετά την επεξεργασία τους, τουλάχιστον εν μέρει, μέσω ενός αυτοματοποιημένου συστήματος λήψης αποφάσεων. Μας εξέπληξε περαιτέρω το γεγονός ότι ακόμα και μετά την έφεση κατά της απόφασης, η απόφαση παρέμεινε και τα ψεύτικα προφίλ που αναφέρθηκαν δεν έχουν ακόμα αφαιρεθεί από την πλατφόρμα.

Instagram: ο παράδεισος των scammers

Ακολουθεί η σχετική εμπειρική έρευνα που έκανε το BleepingComputer:

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, καθώς έκανα scroll στο feed του Instagram μου, έπεσα πάνω σε ένα story που περιείχε ένα selfie video με έναν καλογυμνασμένο κύριο, στο οποίο αντέδρασα αυθόρμητα.

Ακολούθησε συζήτηση. Αυτός ο κύριος ονόματι “Santiago Scott”, ο οποίος ήταν στη λίστα με τους ακόλουθούς μου, μου είπε ότι είναι από τη Βραζιλία, με έδρα την Ισπανία, και ψάχνει για κάτι με νόημα.

instagram scammers

Πριν προλάβει η συζήτηση να εμβαθύνει σε βαθύτερα εδάφη, το σκεπτικιστικό αλλά περίεργο μυαλό μου, με οδήγησε να ψάξω για τον “Santiago Scott”, τον άνθρωπο πίσω από το handle, @91.santiagoscott.

Αν και το όνομα δεν έδειξε κάτι ενδιαφέρον, μια γρήγορη αναζήτηση αντίστροφης εικόνας στο Google Lens με οδήγησε σε έναν λογαριασμό Twitter του Thiago Qualhato και ένα αυθεντικό προφίλ στο Instagram με σχεδόν 18.000 ακόλουθους.

instagram scammers

Αποδεικνύεται ότι ο Thiago, ο πραγματικός άνθρωπος πίσω από τις φωτογραφίες, μένει στη Βραζιλία, επικοινωνεί κυρίως στα Πορτογαλικά – όχι στα Αγγλικά – και σύμφωνα με το δημόσια ορατό προφίλ του στο Instagram, είναι μέλος της πλατφόρμας από το 2013. Αντιθέτως, ο λογαριασμός “Santiago Scott” δημιουργήθηκε το 2022, είναι περιορισμένος για το κοινό και το όνομα χρήστη του έχει αλλάξει τουλάχιστον επτά φορές.

Επιπλέον, κάθε φωτογραφία ή ρολός που υπάρχει στο προφίλ του “Santiago Scott” έχει αναρτηθεί μόλις λίγες μέρες μετά την αρχική δημοσίευση του Thiago – ένα σαφές σημάδι απάτης.

instagram scammers

Είναι ρεαλιστικά δυνατό για ένα άτομο να δημιουργήσει δύο προφίλ για διάφορους λόγους, όπως να απομονώσει την προσωπική του παρουσία στα κοινωνικά μέσα από μια επαγγελματική. Για να είμαι πολύ σίγουρος, έστειλα ένα μήνυμα στον Thiago.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Thiago μου απάντησε: “Denuncie pra mim. Por favor. Ele me bloqueou.” “Παρακαλώ, αναφέρε το. Με έχει αποκλείσει.”

Χωρίς να χάνω χρόνο, ανέφερα αμέσως τον χρήστη @91.santiagoscott στο Instagram, επισημαίνοντας σωστά ότι ο λογαριασμός αυτός προσποιείται τον χρήστη @thiago_qualhato στη φόρμα αναφοράς. Λίγα λεπτά αργότερα, έλαβα απάντηση.

Το Instagram αποφάσισε να μην αφαιρέσει το ψεύτικο λογαριασμό μετά από μια αξιολόγηση που φαίνεται ότι διευκολύνθηκε από “τεχνολογία”, τουλάχιστον εν μέρει – λαμβάνοντας υπόψη τον σχετικά γρήγορο χρόνο ανταπόκρισης του αιτήματος.

“Χρησιμοποιούμε έναν συνδυασμό τεχνολογίας και ανθρώπινων reviewers για την επεξεργασία αναφορών και τον εντοπισμό περιεχομένου που αντίκειται στις Οδηγίες κοινότητας. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν καταργήσαμε το περιεχόμενο που αναφέρατε”, έγραφε η απάντηση του Instagram.

Ακόμα και μετά από έφεση της απόφασης και αίτημα για επανεξέταση (πιθανότατα από έναν άνθρωπο), η απόφαση παρέμεινε η ίδια.

Το BleepingComputer επικοινώνησε με την ομάδα επικοινωνίας της Meta με ερωτήσεις, αναφέροντας αυτήν την υπόθεση μεγάλο χρονικό διάστημα πριν τη δημοσίευση, αλλά δεν έλαβε κάποια απάντηση.

Περιστατικά όπως αυτά είναι πολύ συχνά στο Instagram.

instagram scammers
Instagram: Ο παράδεισος των scammers

Οι scammers φαίνεται να στοχεύουν ιδιαίτερα στα αυθεντικά προφίλ επιθυμητών δημόσιων προσωπικοτήτων, στρατιώτες, αστυνομικούς, influencers και δημιουργούς περιεχομένου για ενήλικες.

Αυτοί οι scammers αρχίζουν στη συνέχεια να “ακολουθούν” τους ακόλουθους του πραγματικού λογαριασμού, ελπίζοντας να ακολουθηθούν πίσω και να καθιερώσουν τον εαυτό τους ως αξιόπιστους στην πλατφόρμα, ενώ ταυτόχρονα μπλοκάρουν το γνήσιο προφίλ, το οποίο χρησιμοποιούνε παράνομα. Αυτό αποκλείει τη δυνατότητα επικοινωνίας και εμφάνισης από τον γνήσιο χρήστη.

Έχουμε επίσης αναφέρει προηγουμένως για τους παραβιάζοντες της σεξουαλικής αξιοπρέπειας, τους απατεώνες κρυπτονομισμάτων και τους κλέφτες ταυτοτήτων που ευδοκιμούν στο Instagram, και φαίνεται ότι η απλή αναφορά των λογαριασμών αυτών δεν είναι αρκετή.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS