ΑρχικήyoutubeΒρέθηκε αρχαίος τάφος στον Παναμά με χρυσό και ανθρώπινα λείψανα

Βρέθηκε αρχαίος τάφος στον Παναμά με χρυσό και ανθρώπινα λείψανα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στον Παναμά τον αρχαίο τάφο ενός θρησκευτικού ηγέτη, που θάφτηκε πριν από περισσότερα από 1.200 χρόνια. Μέσα στον τάφο, βρέθηκαν επίσης χρυσά αντικείμενα και άλλα ανθρώπινα λείψανα.

Οι ερευνητές βρήκαν τον τάφο στο Αρχαιολογικό Πάρκο El Caño, μια τοποθεσία στην επαρχία Coclé. Από το 2008 που ξεκίνησαν οι ανασκαφές στο πάρκο, έχουν εντοπιστεί άλλοι οκτώ τάφοι.

Οι αρχαίοι τάφοι, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου, είναι τόποι ανάπαυσης για ανθρώπους που είχαν υψηλότερη θέση στις κοινωνίες τους, σύμφωνα με την Julia Mayo, επικεφαλής της ανασκαφής και διευθύντρια του El Caño Foundation, μιας ομάδας που μελετά την πολιτιστική κληρονομιά του Παναμά. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι το άτομο που βρέθηκε στο κέντρο του αρχαίου τάφου είχε υψηλότερη θέση, κάτι που υποδεικνύεται όχι μόνο από τη φυσική του θέση αλλά και από τα χρυσά και κεραμικά αντικείμενα που βρέθηκαν γύρω του.

Δείτε επίσης: Το αρχαιότερο τείχος της Ευρώπης βρέθηκε στο βυθό της Βαλτικής

αρχαίος τάφος Παναμά

Ο νέος ηγέτης που αποκαλύφθηκε ήταν πιθανότατα ένας άνδρας ηλικίας 30 ή 40 ετών, που οι αρχαιολόγοι τον ονόμασαν “Lord of the Flutes” επειδή βρισκόταν δίπλα σε μια σειρά από φλάουτα, που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικές τελετές.

Περαιτέρω έρευνα στον αρχαίο τάφο αποκάλυψε ότι ο άνδρας είχε παρέα στο ταξίδι του προς τη μετά θάνατον ζωή. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν και τα λείψανα άλλων ανθρώπων θαμμένα κάτω από τις προσφορές που τον περιέβαλλαν.

Η Mayo είπε ότι τα ευρήματα σε αυτόν τον τάφο παρουσιάζουν ομοιότητες με τα ευρήματα στους προηγούμενους τάφους και κατέληξαν στο ότι τα άλλα σώματα ανήκαν σε ανθρώπους που θυσιάστηκαν για να συνοδεύσουν τους νεκρούς στη μετά θάνατον ζωή. Φαίνεται ότι τα λείψανα, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, θάφτηκαν ταυτόχρονα και είχαν επίσης σημάδια τελετουργικού θανάτου.

Το El Caño χωρίζεται σε δύο τομείς ταφικών θαλάμων: έναν τομέα που φιλοξενεί ταφικούς θαλάμους με πολλά σώματα και έναν τομέα όπου οι τάφοι περιλαμβάνουν μόνο ένα σώμα ανά τάφο. Η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί, επομένως δεν είναι σαφές πόσα πτώματα βρίσκονται μέσα στον αρχαίο τάφο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι προηγούμενοι τάφοι φιλοξενούσαν μάλλον στρατιωτικούς ηγέτες, αλλά ο Lord of the Flutes ήταν πιθανότατα θρησκευτικός ηγέτης, καθώς το σώμα θάφτηκε με αυλούς και καμπάνες και όχι με όπλα όπως τσεκούρια, δόρατα και άλλα σχετικά αντικείμενα.

Η ανασκαφή του ένατου τάφου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο έτος.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν το σώμα του υποτιθέμενου θρησκευτικού ηγέτη θαμμένο μπρούμυτα και πάνω από το σώμα μιας γυναίκας. Η σχέση που μπορεί να είχε ο άνδρας με τη γυναίκα είναι άγνωστη.

Δείτε επίσης: Palace of Collyweston: Ερασιτέχνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τμήματα του χαμένου παλατιού

Ο τρόπος ταφής με το πρόσωπο προς τα κάτω ήταν συνηθισμένος αυτή τη χρονική περίοδο σε αυτήν την περιοχή, αλλά η τοποθέτηση του αρσενικού έναντι του θηλυκού δεν είναι“, δήλωσε η Nicole Smith-Guzmán, επιμελήτρια αρχαιολογίας στο Smithsonian Tropical Research Institute.

Ωστόσο, έχουν βρεθεί και άλλοι νεκροί στην ίδια κατάσταση, κοντά σε αυτή την περιοχή. Οι ερευνητές εκείνη την εποχή υπέθεσαν ότι το ζευγάρι αντιπροσώπευε συζύγους, αλλά η θεωρία παραμένει ανεπιβεβαίωτη.

χρυσό ανθρώπινα λείψανα

Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό ότι υπήρχε κάποιο είδος κοινωνικής σχέσης μεταξύ των δύο ατόμων, που ήταν σημαντικό να διατηρηθεί στον θάνατο“, είπε η Smith-Guzmán.

Χρυσά αντικείμενα βρέθηκαν στον αρχαίο τάφο στον Παναμά

Ανάμεσα στα αντικείμενα που βρέθηκαν διάσπαρτα στον τάφο, βρέθηκε ένα είδος κοσμήματος θώρακα, δύο ζώνες από χρυσές χάντρες, πολλά χρυσά βραχιόλια και περιδέραια, καθώς και σκουλαρίκια και μερικά κοσμήματα από δόντια ζώων.

Δείτε επίσης: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία προηγουμένως άγνωστη γλώσσα

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το El Caño λειτουργούσε ως περιφερειακό τελετουργικό κέντρο ή νεκρόπολη για την ελίτ της κοινωνίας.

Η ανακάλυψη αυτού του αρχαίου τάφου στον Παναμά είναι σημαντική για την αρχαιολογία για πολλούς λόγους. Προσφέρει μια σπάνια ματιά στη ζωή και τον θάνατο των ηγετών της περιοχής πριν από περισσότερα από 1.200 χρόνια.

Η παρουσία των χρυσών αντικειμένων και των ανθρώπινων λειψάνων δίνει στους αρχαιολόγους τη δυνατότητα να μελετήσουν τις τελετουργίες και τις πεποιθήσεις των ανθρώπων εκείνης της εποχής.

Τέλος, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πλούσια και πολυποίκιλη ιστορία της περιοχής.

Πηγή: edition.cnn.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS