ΑρχικήyoutubeΡωμαϊκό σπίτι 2000 ετών ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές στη Μάλτα

Ρωμαϊκό σπίτι 2000 ετών ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές στη Μάλτα

Μια ομάδα ερευνητών και έξι σπουδαστών ανακάλυψε ένα ρωμαϊκό σπίτι ηλικίας 2.000 ετών στη Μάλτα, ένα μεσογειακό κόσμημα γεμάτο ιστορία και κληρονομιά. Η ανακάλυψη ανοίγει ένα μαγικό παράθυρο στο παρελθόν, φωτίζοντας τη ζωή κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο στη Μάλτα, όταν το νησί λειτουργούσε ως κόμβος για στρατιωτικές βάσεις και θαλάσσιο εμπόριο.

Δείτε επίσης: 8 μυστήριες υπόγειες πόλεις: Απόκοσμες πολιτείες από το παρελθόν!

Ρωμαϊκό σπίτι

Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Davide Tanasi, διευθυντή του Ινστιτούτου Ψηφιακής Εξερεύνησης (IDEx) του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντας (USF), η ομάδα συνεργάστηκε με διεθνείς επιστήμονες στο έργο Melite Civitas Romana. Σκοπός τους ήταν να εξερευνήσουν την πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά της Μάλτας, μια περιοχή που συχνά παραμελείται, παρά τις τεράστιες δυνατότητες για ιστορικές ανακαλύψεις.

Η Angela Costello, μια φοιτήτρια που κάνει το διδακτορικό της στο USF με ειδίκευση στη δημόσια ιστορία και τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της: «Όχι μόνο έχουμε την ευκαιρία να αποκαλύψουμε εκπληκτικές ρωμαϊκές κατασκευές, αλλά η Μάλτα δεν έχει μελετηθεί αρκετά παρά το γεγονός ότι είναι ένας πλούτος φανταστικής αρχαιολογίας και ιστορίας από την αρχαιότητα. Έτσι, επανεξετάζοντας αυτές τις παλιές ανασκαφές και προχωρώντας το έργο με νέες ψηφιακές μεθόδους, μαθαίνουμε καθημερινά όλο και περισσότερα για τη Ρωμαϊκή Μάλτα».

Καταπονημένο από τους αιώνες, το συντρίμμι του Domus αποκαλύπτει μια πανέμορφη έπαυλη, που έχει στολιστεί με αρχοντικότητα. Το Domus, που άκμασε ανάμεσα στον 1ο και 2ο αιώνα μ.Χ., διαθέτει ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες και περίπλοκες μαρμάρινες διακοσμήσεις, υποδεικνύοντας ότι ο ιδιοκτήτης του ήταν ένα άτομο στενά συνδεδεμένο με την αυτοκρατορική αυλή ή ακόμα και τον ίδιο τον αυτοκράτορα.

Μετά από ένα καλοκαίρι αφιερωμένο σε ανασκαφές, η ομάδα ανακάλυψε ένα άγνωστο ρωμαϊκό σπίτι δίπλα από το Domus. Με τα ψηλά τείχη των 3 μέτρων, αυτή η πρόσφατα ανακαλυφθείσα κατασκευή είναι σπάνια στη μεσογειακή περιοχή, αμφισβητώντας τα συμβατικά κριτήρια της ρωμαϊκής οικιστικής αρχιτεκτονικής.

Ο καθηγητής Tanasi υποστήριξε ότι αυτή η ανακάλυψη παρέχει πολύτιμες γνώσεις για τον αστικό ιστό της αρχαίας Μελίτης και τη χωρική διαμόρφωση της περιοχής, προσφέροντας μια βαθύτερη κατανόηση των ανθρώπινων εμπειριών και συμπεριφορών εντός του δομικού περιβάλλοντός τους.

Δείτε ακόμα: Αρχαίο ανθρώπινο είδος είναι το παλιότερο που έζησε στη Γη

Μάλτα

Η ομάδα αναζητά ενθουσιωδώς ενδείξεις για τη ζωή και τον τρόπο ζωής των πολιτών εκείνης της εποχής, αναζητώντας διαφανείς απομνημονεύσεις που αποτυπώνουν την ιστορία της καθημερινής ζωής. Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται πλακάκια δαπέδου από τερακότα, τοιχία με φρέσκα νωπογραφήματα και μια συλλογή από αρχαιοελληνικά τεχνουργήματα, σε ένα αρχαίο σύστημα διάθεσης απορριμμάτων. Τα παρατημένα αγγεία, οι γυάλινες αγγελίες, τα οστά ζώων και το κάρβουνο αποκαλύπτουν συναρπαστικές πληροφορίες για τη ζωή των προηγούμενων κατοίκων του σπιτιού.

«Ήταν κυριολεκτικά τα σκουπίδια που πέταξε όποιος έμενε στο σπίτι», είπε ο καθηγητής Tanasi. “Μελετώντας αυτά τα απομεινάρια, θα μάθουμε πολλά για τη ζωή όσων έζησαν εκεί. Είναι εκπληκτικό πόσα μπορείτε να μάθετε για τους ανθρώπους από τα σκουπίδια τους.

Για τη Sarah Hassam, μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια αρχαίας ιστορίας στο USF, ένα φαινομενικά ασυνήθιστο κομμάτι κεραμικής αποδείχθηκε μια στιγμή γεμάτη ενθουσιασμό και θαυμασμό. Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας ανασκαφής, καθαρίζοντας το κεραμικό αντικείμενο, αποκαλύφθηκαν χαραγμένα γράμματα: D-A-O-I. Τα γράμματα αυτά υποδηλώνουν την πιθανή ύπαρξη ενός ονόματος.

Η ομάδα ήταν ενθουσιασμένη και ανυπομονούσε να μοιραστεί θεωρίες για τη σπουδαιότητα της γκραβούρας – μια συναρπαστική ανακάλυψη που τους έφερε πιο κοντά σε εκείνους που κάποτε ζούσαν στo αρχαίο ρωμαϊκό σπίτι.

Το Έργο Melite Civitas Romana περιλαμβάνει ανασκαφές και δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της χρήσης ψηφιακών μέσων. Η προσέγγιση αυτή επιδιώκει να βελτιστοποιήσει την επιλογή των λέξεων, τη δομή, την αναγνωσιμότητα και την ευφράδεια, ενώ διατηρεί την αρχική σημασία. Το IDEx χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνικές, όπως η ψηφιακή φωτογραμμετρία και η επίγεια σάρωση με λέιζερ, για τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων της τοποθεσίας. Αυτό επιτρέπει στους ερευνητές να αναλύσουν και να ερευνήσουν τα ευρήματα με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια, ακόμη και όταν δεν είναι παρόντα στον χώρο της ανασκαφής.

Δείτε επίσης: Υπόγεια πόλη 2000 ετών ανακαλύφθηκε όταν άνδρας γκρέμισε έναν τοίχο

Λόγω της επιτυχίας του έργου, τα ευρήματα από προηγούμενες ανασκαφές διακοσμούν πλέον το Μουσείο Domus της Ρωμαϊκής Μάλτας, αναδεικνύοντας την πλούσια κληρονομιά του νησιού. Η συμφωνία του καθηγητή Tanasi με την IDEx και την Heritage Malta αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ολοκληρωμένη τρισδιάστατη απεικόνιση των αρχαιολογικών και πολιτιστικών θησαυρών της Μάλτας. Αυτή η συμφωνία ανοίγει νέους ορίζοντες για την κατανόηση και ανάδειξη της πλούσιας κληρονομιάς της Μάλτας, ενισχύοντας την προώθηση και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS