Κατά τη διάρκεια ανακαινίσεων στο υπόγειό του, ένας Τούρκος ιδιοκτήτης σπιτιού ανακάλυψε μία τρύπα που οδηγούσε σε μια εγκαταλελειμμένη υπόγεια πόλη η οποία παλαιότερα είχε 20.000 κατοίκους.
Δείτε επίσης: Μυστηριώδες τούνελ μπορεί να οδηγεί στον τάφο της Κλεοπάτρας!
Για να βρει ένα από τα κοτόπουλά του που είχε διαφύγει, ο άνδρας γκρέμισε έναν τοίχο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ανακάλυψε μια σκοτεινή σήραγγα που οδηγούσε στην αρχαία πόλη Elengubu, γνωστή σήμερα ως Derinkuyu.
Οι Τούρκοι ειδικοί εξήγησαν στο BBC ότι το Derinkuyu είναι μια υπόγεια πόλη στην Καππαδοκία, η οποία βρίσκεται πάνω από 85 μέτρα κάτω από το έδαφος. Αυτή η πόλη είναι η μεγαλύτερη υπόγεια πόλη που έχει ανασκαφεί στον κόσμο και συνδέεται με περισσότερες από 200 μικρότερες, ξεχωριστές υπόγειες πόλεις που ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.
Η υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας έχει πάνω από 600 ιδιωτικές κατοικίες στη σύγχρονή της επιφάνεια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν 18 επίπεδα σηράγγων, που περιλαμβάνουν κατοικίες, αποθήκες τροφίμων, στάβλους βοοειδών, σχολεία, οινοποιεία και ακόμη και ένα παρεκκλήσι. Η πόλη είχε επίσης ένα σύστημα εξαερισμού που παρείχε στους κατοίκους της καθαρό αέρα και νερό.
«Η υπόγεια ζωή ήταν πιθανώς πολύ δύσκολη», είπε ένας ειδικός.
«Οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν σφραγισμένα πήλινα βάζα για τουαλέτες, ζούσαν υπό το φως των πυρσών και απομάκρυναν τους νεκρούς τους σε καθορισμένες περιοχές».
Δείτε ακόμα: Μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας: Βρέθηκε μυστικός διάδρομος
Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς χτίστηκε η εντυπωσιακή πόλη, ωστόσο από αρχαία κείμενα που χρονολογούνται από το 370 π.Χ. φαίνεται ότι το Derinkuyu υπήρχε ήδη.
Αρχικά, η πόλη χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση αγαθών, αλλά στη συνέχεια μετατράπηκε σε καταφύγιο από ξένους εισβολείς. Οι διάδρομοι ήταν σκόπιμα χτισμένοι στενοί και χαμηλοί, για να αναγκάζουν τους εισβολείς να σκύψουν και να εισέλθουν ένας-ένας.
Οι πόρτες που ενώνουν τα επίπεδα ήταν μπλοκαρισμένες με ογκόλιθους που μπορούσαν να κινηθούν μόνο από την εσωτερική πλευρά, έχοντας μόνο μια μικρή τρύπα που επέτρεπε στους κατοίκους να δουν ποιος έρχεται από την άλλη πλευρά.
Παρόλο που δεν είναι γνωστή η ταυτότητα των αρχιτεκτόνων, οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι Χετταίοι, ένας λαός της Ανατολίας της Εποχής του Χαλκού, ήταν οι πρώτοι που κατασκεύασαν τα σπηλαία τους, αλλά υπέστησαν επίθεση από τους Φρύγες περίπου το 1200 π.Χ., όπως αναφέρει ο ειδικός στις κατοικίες σπηλαίων της Μεσογείου, A. Bertini, στο δοκίμιό του το 2010 για την περιφερειακή αρχιτεκτονική των σπηλαίων.
Το BBC αναφέρει ότι κατά τις ισλαμικές επιδρομές του 7ου αιώνα στη Χριστιανική Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η πόλη πιθανότατα είχε φτάσει στο ανώτατο όριο των 20.000 κατοίκων. Μετά από 2000 χρόνια χρήσης, το Derinkuyu εγκαταλείφθηκε τελικά το 1923 από τους Έλληνες της Καππαδοκίας, οι οποίοι έφυγαν στην Ελλάδα μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο.
Δείτε επίσης: Golden Boy: Η χρυσή μούμια 2.300 ετών που ήταν κρυμμένη για έναν αιώνα
Πλέον η αρχαία υπόγεια πόλη του Derinkuyu είναι επισκέψιμη για όσους θέλουν να ανακαλύψουν τον υπόγειο κόσμο της. Είναι προστατευμένη από την UNESCO από το 1985, ως μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.