Άλλη μια σπουδαία ανακάλυψη στην Αίγυπτο ήρθε στο φως: επιστήμονες ανακάλυψαν έναν μυστικό διάδρομο βαθιά μέσα στην εμβληματική Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας (πυραμίδα του Χέοπα ή Khufu).
Η Μεγάλη Πυραμίδα ή Great Pyramid είναι η μεγαλύτερη στη Γκίζα, με ύψος 146 μέτρα. Για πολλά χρόνια ήταν το υψηλότερο μνημείο της ανθρωπότητας. Χτισμένη στις αρχές του 26ου αιώνα π.Χ. η πυραμίδα είναι το αρχαιότερο από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου και το μόνο που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο. Χτίστηκε ως τάφος για τον Φαραώ Χέοπα. Είναι το πιο διάσημο μνημείο του συμπλέγματος της πυραμίδας της Γκίζας και βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της γραμμής των 3 Πυραμίδων. Είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες στη Νεκρόπολη της Γκίζας της Αιγύπτου.
Η πυραμίδα κατασκευάστηκε πριν από περίπου 4500 χρόνια και διαθέτει τρεις μεγάλους χώρους, σύμφωνα με τις ανακαλύψεις των ειδικών μέχρι τώρα.
Δείτε επίσης: Μυστηριώδες τούνελ μπορεί να οδηγεί στον τάφο της Κλεοπάτρας!
StealC: Κατάχρηση kiosk mode του browser για κλοπή password
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
OpenAI o1: Νέο AI μοντέλο "σκέφτεται" σαν άνθρωπος
Νέες έρευνες οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός κρυμμένου διαδρόμου με τριγωνική οροφή. Ο διάδρομος έχει μήκος εννέα μέτρα και πλάτος περισσότερο από δύο μέτρα και “βρέθηκε στη βόρεια όψη της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπτα”, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Zahi Hawass.
Ο Hawass είπε στους δημοσιογράφους ότι αυτός ο διάδρομος πιθανότατα προστατεύει κάτι. “Κατά τη γνώμη μου, προστατεύει τον πραγματικό ταφικό θάλαμο του βασιλιά Khufu“, είπε.
Ο Mostafa Waziri επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, από την άλλη, είπε ότι ο ημιτελής διάδρομος στη Μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας κατασκευάσθηκε πιθανότατα για τον μετριασμό του βάρους της Πυραμίδας.
“Θα συνεχίσουμε τη σάρωση, ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε… για να καταλάβουμε τι μπορούμε να μάθουμε κάτω από αυτό, ή ακριβώς μέχρι το τέλος αυτού του διαδρόμου“, δήλωσε ο Waziri.
Δείτε επίσης: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν γυναίκα «βαμπίρ» του 17ου αιώνα στην Πολωνία
Η ανακάλυψη έγινε στα πλαίσια του project ScanPyramids, που ξεκίνησε το 2015. Το project αυτό αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ μεγάλων πανεπιστημίων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά και την Ιαπωνία ενώ συμμετέχει και μια ομάδα Αιγύπτιων ειδικών.
Ο Hawass, πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είναι επικεφαλής της επιτροπής που εποπτεύει το έργο στη Μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιείται προηγμένη τεχνολογία τον εντοπισμό και την απεικόνιση κρυμμένων μερών του εσωτερικού της πυραμίδας χωρίς να χρειάζονται ανασκαφές.
Η τεχνολογία είναι ένας συνδυασμός υπέρυθρης θερμογραφίας, muon radiography imaging και 3D reconstruction. Αυτές οι τεχνολογίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι μη επεμβατικές και μη καταστροφικές τεχνικές.
Δείτε επίσης: Αρχαία σύμβολα να είναι η πρώτη γραπτή γλώσσα του κόσμου
Το 2017, το ScanPyramids project ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας κοιλότητας μεγέθους επιβατικού αεροπλάνου, η οποία ήταν η πρώτη μεγάλη κατασκευή που βρέθηκε μέσα στη Μεγάλη Πυραμίδα από τον 19ο αιώνα.
Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο, έχει μελετηθεί τόσο από επιστήμονες όσο και από ιστορικούς, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα πώς χτίστηκε και γιατί στέκεται ακόμη και σήμερα. Για αιώνες, η πυραμίδα έχει γοητεύσει τον κόσμο με το μεγαλείο και το μυστήριό της. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό θαύμα που θα συνεχίσει να μας προκαλεί δέος για τις επόμενες γενιές. Ανυπομονούμε για νέες ανακαλύψεις!