Μια ομάδα Αιγύπτιων αρχαιολόγων ανακάλυψε αυτό που ορισμένοι περιγράφουν ως βασιλική μητρόπολη, βόρεια του σημερινού Λούξορ, που περιλαμβάνει την κάποτε αρχαία αιγυπτιακή πόλη της Θήβας (γνωστή και ως Waset). Οι αρχαιολόγοι ονόμασαν την τοποθεσία «χαμένη χρυσή πόλη του Λούξορ», ενώ πιστεύουν ότι αυτή μπορεί να έχει αφιερωθεί στην κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων, επίπλων και κεραμικών, μεταξύ άλλων.
Η πόλη είναι 3.000 ετών και χρονολογείται από τη βασιλεία του Αμενχοτέπ (ή Αμένωφις) ΙΙΙ, ενός από τους ισχυρότερους Φαραώ της Αιγύπτου, ο οποίος κυβέρνησε από το 1391 έως το 1353 π.Χ. Η πόλη συνέχισε να χρησιμοποιείται από τους Φαραώ Άυ και Τουταγχαμών, των οποίων ο σχεδόν άθικτος τάφος ανακαλύφθηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ το 1922.
Διαβάστε επίσης: Εντοπίστηκε η πηγή ηλιακών σωματιδίων που μπορεί να απειλήσουν τη Γη
Η βασιλική πόλη χτίστηκε από τον Αμενχοτέπ ΙΙΙ κι εγκαταλείφθηκε από τον αιρετικό γιο του, Ακενατών. Ο Ακενατών έχτισε μια άλλη πόλη, όπου βασίλεψε με τη σύζυγό του, Νεφερτίτη, λατρεύοντας τον Ήλιο. Μετά τον θάνατό του ο νεαρός του γιος, Τουταγχαμών, ανέβηκε στον θρόνο, γυρίζοντας την πλάτη του στην αμφιλεγόμενη κληρονομιά του πατέρα του.
Γιατί όμως ο Ακενατών εγκατέλειψε τις Θήβες, που ήταν πρωτεύουσα για πάνω 150 χρόνια; Συγκεκριμένα, μετέφερε την έδρα του από τις Θήβες σε μια νέα πόλη, την οποία ονόμασε Ακετατέν (η σημερινή Αμάρνα) και ηγήθηκε μιας καλλιτεχνικής επανάστασης που άλλαξε την αιγυπτιακή τέχνη.
Ωστόσο μετά τον θάνατό του, η κληρονομιά του διεγράφη: Ο γιος του, Τουταγχαμών, τα εξαφάνισε όλα από την ιστορία, και μόνο η ανακάλυψη της Αμάρνα τον 18ο αιώνα έφερε στο φως την κληρονομιά του.
Η νεοανακαλυφθείσα πόλη παρέχει στοιχεία γι’αυτά τα γεγονότα, ρίχνοντας φως σε ένα από τα μεγάλα αινίγματα της αιγυπτιακής ιστορίας.
Η ανακάλυψη της 3.000 ετών πόλης που χάθηκε κάτω από την άμμο της Αιγύπτου, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τον τάφο του Τουταγχαμών.
Ο διάσημος Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζαχί Χαβάς, ο οποίος ηγήθηκε της αιγυπτιακής ομάδας, ανακοίνωσε την ανακάλυψη της «χαμένης χρυσής πόλης» τον Απρίλιο, μέσα από μία ανάρτηση στο Facebook. Δήλωσε ότι το εύρημα είναι η μεγαλύτερη αρχαία πόλη, γνωστή ως Άτεν, που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Αίγυπτο.
Η ομάδα ξεκίνησε ανασκαφές τον Σεπτέμβριο του 2020 στη δυτική όχθη του Λούξορ κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων, περίπου 500 χλμ. (300 μίλια) νότια του Καΐρου. Στη σχετική της ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα: «Αυτό που ανακαλύψαμε ήταν η τοποθεσία μιας μεγάλης πόλης που συντηρούταν ακόμη σε καλή κατάσταση. Έχουν διατηρηθεί σχεδόν πλήρως τα τείχη της, ενώ στα δωμάτια εντοπίστηκαν εργαλεία της τότε καθημερινής ζωής. Τα αρχαιολογικά στρώματα που “άφησαν” οι αρχαίοι κάτοικοι, έχουν παραμείνει ανέγγιχτα εδώ και χιλιάδες χρόνια.»
Δείτε ακόμη: Εντοπίστηκε διαστημικός τυφώνας που «βρέχει» ηλεκτρόνια αντί για νερό!
«Η ανακάλυψη αυτής της χαμένης πόλης είναι η δεύτερη πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη από τον τάφο του Τουταγχαμών», δήλωσε η Μπέτσι Μπράιαν, καθηγήτρια Αιγυπτολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.
Η Μπράιαν πρόσθεσε ακόμη ότι η πόλη μάς δίνει μια σπάνια ματιά για τη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων, σε μια περίοδο που η αυτοκρατορία βρισκόταν στην ακμή του πλούτου της.
Πρόταση: Επιστήμονες δημιούργησαν μοντέλα πρώιμου ανθρώπινου εμβρύου από βλαστοκύτταρα
Η ανασκαφή αποκάλυψε μεγάλο αριθμό πολύτιμων αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως κοσμήματα, σκαραβαίους, συντρίμμια από χιλιάδες αγάλματα, χρωματιστά κεραμικά και τούβλα από λάσπη που φέρουν σφραγίδες του Αμενχοτέπ III.
«Μέσα σε λίγες εβδομάδες, προς μεγάλη έκπληξη της ομάδας, άρχισαν να εμφανίζονται σχηματισμοί από τούβλα από λάσπη προς όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε ο Χαβάς.
Επτά μήνες μετά την έναρξη της ανασκαφής, έχουν αποκαλυφθεί αρκετές περιοχές και γειτονιές, όπως ένα αρτοποιείο, μια διοικητική περιοχή και μια κατοικημένη περιοχή. «Πολλές ξένες αποστολές έψαξαν αυτήν την πόλη αλλά δεν την βρήκαν ποτέ», πρόσθεσε ο Χαβάς. Ανέφερε ακόμη πως πραγματοποιούνται περαιτέρω αρχαιολογικές εργασίες και η ομάδα του αναμένει να ανακαλύψει ανέγγιχτους τάφους γεμάτους θησαυρούς.