Χιλιάδες λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βρίσκονται σε “κίνδυνο” καθώς η Google προσπαθεί να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες στους χρήστες του Gmail. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Μάιο, ότι από τον Δεκέμβριο θα διαγράφει λογαριασμούς που δεν έχουν ενεργοποιηθεί για δύο χρόνια – ενθαρρύνοντας τους χρήστες να συνδεθούν, εάν θέλουν να διατηρήσουν τη διεύθυνση email τους.
Δείτε επίσης: Gmail Android: Υποστήριξη για αντιδράσεις emoji σε emails
Ο τεχνολογικός γίγαντας ανέφερε ότι οι λογαριασμοί που συνέχισαν να υπάρχουν, παρόλο που δεν χρησιμοποιούνται, εκθέτουν τους χρήστες σε “απειλές ασφαλείας, όπως ανεπιθύμητα μηνύματα, απάτες phishing και χακαρισμένους λογαριασμούς“.
“Αν ένας λογαριασμός δεν έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να κινδυνεύει. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κυβερνοεκληματίες συνήθως επιλέγουν παλιούς ή επαναχρησιμοποιημένους κωδικούς πρόσβασης για τους ξεχασμένους ή αμελημένους λογαριασμούς, οι οποίοι μπορεί να έχουν ήδη διαρρεύσει. Επιπλέον, συνήθως δεν έχουν ενεργοποιημένη διπλή πιστοποίηση και λαμβάνουν λιγότερους ελέγχους ασφαλείας από τον χρήστη.“
Οι εγκαταλελειμμένοι λογαριασμοί είχαν τουλάχιστον 10 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ενεργούς λογαριασμούς να έχουν ενεργοποιημένη τη διπλή επαλήθευση.
“Συγκεκριμένα, αυτοί οι λογαριασμοί είναι συχνά ευάλωτοι και μόλις ένας λογαριασμός διαρρεύσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε, από κλοπή ταυτότητας έως και ως διάνοιξη για ανεπιθύμητο ή ακόμη και κακόβουλο περιεχόμενο, όπως το spam.”
Πιθανόν να διαγραφεί οποιοδήποτε περιεχόμενο που περιλαμβάνεται στο Google Workspace, συμπεριλαμβανομένων του Gmail, Docs, Drive, Meet, Calendar και Google Photos, καθώς και το περιεχόμενο που περιέχουν.
Δείτε ακόμα: Gmail: Ενισχύει τις άμυνες έναντι phishing και malware από το 2024
Μόνο οι προσωπικοί λογαριασμοί θα επηρεαστούν, ενώ οι σχολικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες θα παραμείνουν ανέπαφες. Η Google ανέφερε ότι η ενημέρωση αυτή συμβαδίζει με την πολιτική της και με τα πρότυπα του κλάδου όσον αφορά τη διατήρηση και τη διαγραφή λογαριασμών. Επίσης, περιορίζεται ο χρόνος που η Google διατηρεί αχρησιμοποίητες προσωπικές πληροφορίες.
Οι χρήστες δεν αναμενόταν να αρχίσουν να επηρεάζονται πριν από τον Δεκέμβριο, με την εταιρεία να επιμένει ότι θα υλοποιήσει τις αλλαγές “αργά και προσεκτικά”.
“Θα ακολουθήσουμε μια σταδιακή προσέγγιση, ξεκινώντας με τους λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ξανά“, ανέφερε η εταιρεία.
“Πριν από τη διαγραφή ενός λογαριασμού, θα στείλουμε πολλαπλές ειδοποιήσεις κατά τους μήνες που προηγούνται της διαγραφής, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του λογαριασμού και στην ηλεκτρονική διεύθυνση ανάκτησης, αν έχει καταχωρηθεί.“
Δείτε επίσης: Πώς να διατηρήσετε τα email σας κρυπτογραφημένα στο Gmail
Χαρακτηριστικά που κάνουν το Gmail να ξεχωρίζει
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Gmail που μπορούν να βοηθήσουν στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας είναι οι ετικέτες. Οι ετικέτες επιτρέπουν να οργανώσετε τα email σας σε διάφορες κατηγορίες ή θέματα, προσφέροντας έναν ευέλικτο τρόπο διαχείρισης των εισερχόμενων μηνυμάτων. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ετικέτα με το όνομα ‘Εργασία‘, όπου θα αποθηκεύετε όλα τα email που σχετίζονται με την εργασία σας. Έτσι, μπορείτε να έχετε γρήγορη πρόσβαση σε αυτά τα email και να διατηρήσετε την οργάνωσή σας.
Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του Gmail είναι τα φίλτρα. Τα φίλτρα σας επιτρέπουν να αυτοματοποιήσετε τη διαχείριση των εισερχόμενων μηνυμάτων, αναθέτοντάς τους συγκεκριμένες ενέργειες. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα φίλτρο που θα αυτοματοποιεί την αρχειοθέτηση όλων των email που προέρχονται από συγκεκριμένη διεύθυνση. Έτσι, θα εξοικονομήσετε χρόνο και προσπάθεια καθώς το Gmail θα εκτελεί αυτήν την ενέργεια αυτόματα για εσάς.
Τέλος, η δυνατότητα αναζήτησης του Gmail είναι ένα από τα πιο ισχυρά του χαρακτηριστικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα φίλτρα και κριτήρια για να αναζητήσετε συγκεκριμένα email, όπως αποστολέας, λέξεις-κλειδιά, ημερομηνία κ.λπ. Αυτό σας επιτρέπει να βρίσκετε γρήγορα τα απαραίτητα μηνύματα και να εξοικονομείτε χρόνο στην αναζήτηση μέσα στο Inbox σας.
Πηγή: news.com.au