ΑρχικήinetΕλβετία: Αποσύρει τις φοροαπαλλαγές για ηλεκτρικά οχήματα

Ελβετία: Αποσύρει τις φοροαπαλλαγές για ηλεκτρικά οχήματα

Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, η Ελβετία αποφάσισε να επιβάλει φόρο στα ηλεκτρικά οχήματα με τον ίδιο τρόπο που γίνεται για τα αυτοκίνητα που καταναλώνουν καύσιμα, ισχυριζόμενη ότι οι ειδικές απαλλαγές φόρου δεν είναι πλέον απαραίτητες.

Δείτε επίσης: Lucid: Η Aston Martin χρησιμοποιεί εξαρτήματά της σε ηλεκτρικά οχήματα
Ελβετία

Το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ανακοίνωσε τα νέα χθες, δηλώνοντας ότι θα αποσύρει την απαλλαγή από το δασμό εισαγωγής 4% της χώρας, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Παρόλο που η απαλλαγή ισχύει στην Ελβετία από το 1997, η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν είναι “πλέον απαραίτητη” λόγω των υψηλών ποσοστών υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, “η απαλλαγή από το δασμό ως κίνητρο δεν είναι πλέον απαραίτητη, δεδομένου της έντονης αύξησης του ποσοστού των ηλεκτρικών οχημάτων στις συνολικές εισαγωγές αυτοκινήτων και της σύγκλισης των τιμών. Μεταβολές που εξυπηρετούν την αρχική πρόθεση.

Η κίνηση αυτή ελπίζει να αντιμετωπίσει τις “ελλείψεις” στα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τις δημόσιες συγκοινωνίες και τους αυτοκινητόδρομους. Η κατάργηση της απαλλαγής αναμένεται να φέρει από 2 ($2.2 δισεκατομμύρια) έως 3 δισεκατομμύρια φράγκα σε φορολογικά έσοδα ετησίως. Οι ετήσιες εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελβετία αυξήθηκαν έξι φορές από το 2018 έως το 2022, φτάνοντας τις 45.000 μονάδες το περασμένο έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, με τα ηλεκτρικά οχήματα να αντιπροσωπεύουν το 23% του συνόλου των εισαγωγών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εισαγωγείς αυτοκινήτων στην Ελβετία είναι απογοητευμένοι για τη νέα απόφαση, λέγοντας ότι είναι “μια μαύρη μέρα για την ηλεκτρική κινητικότητα στην Ελβετία.” Ο Peter Gruenenfelder, πρόεδρος του συνδέσμου εισαγωγέων αυτοκινήτων Auto-Suisse, δήλωσε στην εφημερίδα ότι τα νέα μέτρα είναι “σε έντονη αντίθεση με τους στόχους μείωσης του CO2 για νέα οχήματα που έχει θέσει η ίδια η κυβέρνηση.

Δείτε ακόμα: Wyoming: Θέλει να απαγορεύσει τα ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2035

ηλεκτρικά οχήματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων από τα αυτοκίνητα κατά 55% από τα επίπεδα του 2021 έως το 2030 και να φτάσει στο μηδέν έως το 2035. Για να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της υψηλότερης αρχικής τιμής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, 21 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ προσφέρουν φοροαπαλλαγές για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Είκοσι χώρες προσφέρουν μετρητά για να βοηθήσουν στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, μαζί με άλλα προνόμια, όπως η δυνατότητα παρκαρίσματος και το δικαίωμα κυκλοφορίας στις λωρίδες λεωφορείων. Ωστόσο, η Γερμανία – η μεγαλύτερη ρυπαντική χώρα στην Ευρώπη – μειώνει τις επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα αγοράζουν, δηλώνοντας ότι το πρόγραμμα επιδοτήσεων δεν είναι πλέον σε βιώσιμο επίπεδο

Η ανάκληση των φοροαπαλλαγών για τα ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να επηρεάσει τον ρυθμό υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελβετία. Οι φοροαπαλλαγές αποτελούν ένα σημαντικό κίνητρο ώστε οι καταναλωτές να επιλέξουν ηλεκτρικά οχήματα, καθώς μειώνουν το κόστος απόκτησης και λειτουργίας τους. Η ανάκληση αυτών των φοροαπαλλαγών αναμένεται να καταστήσει τα ηλεκτρικά οχήματα λιγότερο προσιτά στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των αγοραπωλησιών και η υιοθέτησή τους.

Η ανάκληση των φοροαπαλλαγών ενδέχεται να επηρεάσει την οικονομική ελκυστικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελβετία. Οι καταναλωτές που εξετάζουν την αγορά ηλεκτρικού οχήματος λαμβάνουν υπόψη τους το κόστος απόκτησης και λειτουργίας. Η ανάκληση των φοροαπαλλαγών ενδέχεται να αυξήσει το κόστος αυτό και να καταστήσει τα ηλεκτρικά οχήματα λιγότερο ελκυστικά σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα με εσωτερική καύση.

Δείτε επίσης: Audi: Όλα τα εργοστάσια της θα παράγουν μόνο ηλεκτρικά οχήματα

Η ανάκληση των φοροαπαλλαγών μπορεί να επηρεάσει την υποδομή φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελβετία. Οι φοροαπαλλαγές συχνά συνοδεύονται από επενδύσεις στην υποδομή φόρτισης, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Με την ανάκληση των φοροαπαλλαγών, είναι πιθανό να μειωθεί η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη νέων σταθμών φόρτισης και να περιοριστεί η πρόσβαση των καταναλωτών σε φορτιστές, με αποτέλεσμα να μειωθεί η άνεση και η ευκολία της φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Πηγή: electrek

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS