ΑρχικήsecurityMobile Malware και phishing sites για κινητά αυξήθηκαν το 2022

Mobile Malware και phishing sites για κινητά αυξήθηκαν το 2022

Ο όγκος του κακόβουλου λογισμικού για κινητά τηλέφωνα (mobile malware), οι ιστότοποι phishing που απευθύνονται σε κινητά τηλέφωνα και οι ευπάθειες σε κινητά τηλέφωνα αυξήθηκαν σημαντικά το 2022, σύμφωνα με νέα έκθεση της Zimperium.

Mobile Malware και phishing sites για κινητά αυξήθηκαν το 2022

Ο προμηθευτής ασφάλειας κινητών συσκευών συνέταξε την Παγκόσμια Έκθεση για τις απειλές κινητών συσκευών 2023 από εσωτερική έρευνα της zLabs, δεδομένα τρίτων κατασκευαστών και πληροφορίες συνεργατών.

Η έκθεση υποστήριξε ότι το ποσοστό των ιστότοπων phishing που στοχεύουν σε κινητές συσκευές αυξήθηκε από 75% σε 80% σε ετήσια βάση το 2022. Πρόσθεσε επίσης ότι ο μέσος χρήστης έχει έξι έως δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να πέσει θύμα μιας επίθεσης phishing μέσω SMS από ό,τι μιας επίθεσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η Zimperium εντόπισε κατά μέσο όρο τέσσερις κακόβουλους συνδέσμους ή συνδέσμους phishing ανά συσκευή που προστατεύεται με την τεχνολογία anti-phishing της.

Το phishing δεν είναι η μόνη απειλή που αντιμετωπίζουν οι BYOD και οι εταιρικές συσκευές. Η Zimperium εντόπισε αύξηση 51% στις παραλλαγές κακόβουλου λογισμικού για κινητά (mobile malware) μεταξύ 2021 και 2022, φτάνοντας τα 920.000 μοναδικά δείγματα. Ισχυρίστηκε ότι προστάτευσε τους πελάτες της από 2.000 προηγουμένως αθέατες παραλλαγές κακόβουλου λογισμικού κάθε εβδομάδα πέρυσι.

Από το 2021 έως το 2022, το ποσοστό των συσκευών Android με εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού αυξήθηκε από ένα στα πενήντα σε ένα στα είκοσι, σύμφωνα με την έκθεση.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, η Zimperium εντόπισε πάνω από 3.000 μοναδικά δείγματα spyware. Η περιοχή EMEA (35%) και η Βόρεια Αμερική (25%) είχαν τα υψηλότερα ποσοστά συσκευών που επηρεάστηκαν από spyware πέρυσι.

Οι ευπάθειες στα κινητά τηλέφωνα επίσης αυξάνονται: υπήρξε 138% αύξηση των εντοπισμένων σφαλμάτων στο οικοσύστημα Android το 2022, ενώ το iOS της Apple αντιπροσώπευε το 80% των zero-days που αξιοποιήθηκαν ενεργά πέρυσι, σημειώνεται στην έκθεση.

Η Zimperium ανέφερε ότι το 43% των συσκευών που εντοπίστηκαν ως εκτεθειμένες δεν ήταν jailbroken ή rooted, δηλαδή ήταν πλήρως εκμεταλλεύσιμες από τους απειλητικούς φορείς. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 187% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Zimperium εντόπισε πάνω από 3.000 μοναδικά δείγματα spyware. Η περιοχή EMEA και η Βόρεια Αμερική έχουν τα υψηλότερα ποσοστά συσκευών που επηρεάζονται από spyware, με την περιοχή EMEA στο 35% και τη Βόρεια Αμερική στο 25%.

malware

Όλα αυτά έχουν σημασία επειδή, σύμφωνα με τη Zimperium, τουλάχιστον το 60% των τελικών σημείων πρόσβασης στα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων πιστεύεται ότι είναι φορητές συσκευές.

“Είναι σαφές ότι οι απειλές για κινητά γίνονται όλο και πιο συχνές και επικίνδυνες, καθώς οι χάκερ στοχεύουν όλο και περισσότερο τα smartphone ως στόχους υψηλής αξίας”, δήλωσε ο Phil Hochmuth, αντιπρόεδρος του προγράμματος της IDC για την κινητικότητα των επιχειρήσεων.

Πηγή πληροφοριών: infosecurity-magazine.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS