Το Facebook της Meta λαμβάνει άλλο ένα πρόστιμο από τη ρυθμιστική αρχή απορρήτου της Ιρλανδίας, σχετικά με τον τρόπο που χειρίζεται τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών.
Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή για την προστασία του απορρήτου ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμο άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στο Facebook και να απαγορεύσει τις μεταφορές δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών στις ΗΠΑ.
Το Bloomberg ανέφερε για πρώτη φορά το πρόστιμο και αν εφαρμοστεί όντως, θα είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί για παραβίαση του γενικού κανονισμού προστασίας δεδομένων (GDPR) της ΕΕ, ξεπερνώντας τα 746 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν στην Amazon από το Λουξεμβούργο το 2021.
Δείτε επίσης: Facebook Messenger: Δεν θα είναι διαθέσιμο στο Apple Watch μετά τις 31 Μαΐου
Πέρα από το πρόστιμο, η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, η κύρια ρυθμιστική αρχή απορρήτου για το Facebook και τη Meta σε ολόκληρη την ΕΕ, αναμένεται επίσης να σταματήσει τη μεταφορά δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών του Facebook στις ΗΠΑ.
Η απόφαση δεν θα τεθεί σε ισχύ αμέσως. Η Meta θα έχει λίγο χρόνο στη διάθεσή της για να συμμορφωθεί με την απόφαση. Επίσης, η εταιρεία αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Η απόφαση για το πρόστιμο του Facebook αφορά σε μια νομική διαμάχη που ξεκίνησε ένας ακτιβιστής που ασχολείται με τη προστασία της ιδιωτικής ζωής, ο Max Schrems. Στόχος του ήταν να διασφαλίσει την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών, μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden που υποδείκνυαν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν και δεν προστατεύουν επαρκώς αυτά τα δεδομένα όταν μεταφέρονται διασυνοριακά.
Το 2020, ο επικεφαλής πολιτικής της Meta, Nick Clegg, δήλωσε ότι μια πιθανή αναστολή της μεταφοράς δεδομένων βάσει τυπικών συμβατικών ρητρών (SCC), ένας μηχανισμός που χρησιμοποιείται από το Facebook και άλλες εταιρείες, θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και στις διαδικτυακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι και επιχειρήσεις.
Δείτε επίσης: Facebook Marketplace: Πώς να περιηγηθείτε χωρίς να συνδεθείτε;
Στα πιο πρόσφατα τριμηνιαία αποτελέσματα της Meta, η εταιρεία είπε ότι χωρίς SCC ή “άλλες εναλλακτικές μεθόδους μεταφοράς δεδομένων δεν θα ήταν πιθανόν να προσφέρει ορισμένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, στην Ευρώπη“.
Ο Johnny Ryan, ένας ανώτερος συνεργάτης στο Irish Council for Civil Liberties, που αγωνίζεται για την ισχυρότερη προστασία των δεδομένων των χρηστών στο Διαδίκτυο, δήλωσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις δεν θα ήταν αρκετές, αν το Facebook δεν αλλάξει θεμελιωδώς το επιχειρηματικό του μοντέλο που βασίζεται στα δεδομένα των χρηστών.
Η ιρλανδική υπηρεσία παρακολούθησης δεδομένων έχει επιβάλει πρόστιμο στην Meta, σχεδόν 1 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021. Η αρχή ελέγχει επίσης τις Apple, Google, TikTok και άλλες τεχνολογικές πλατφόρμες των οποίων η έδρα της ΕΕ βρίσκεται στην Ιρλανδία.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η Meta έλαβε πρόστιμο 265 εκατομμυρίων ευρώ από την αρχή, μετά από παραβίαση που είχε ως αποτέλεσμα τη δημοσίευση των στοιχείων 500 εκατομμυρίων χρηστών Facebook στο διαδίκτυο.
Δείτε επίσης: Fake ChatGPT Chrome επέκταση παραβιάζει Facebook accounts
Μερικές εβδομάδες πριν, η εταιρεία είχε λάβει πρόστιμο 405 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς επέτρεπε σε εφήβους να δημιουργήσουν λογαριασμούς στο Instagram που εμφάνιζαν δημόσια τους αριθμούς τηλεφώνου και τις διευθύνσεις email τους.
Σχετικά με την αναστολή διασυνοριακής μεταφοράς δεδομένων, εκπρόσωπος της Meta δήλωσε: “Αυτή η υπόθεση σχετίζεται με μια ιστορική σύγκρουση του δικαίου της ΕΕ και των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία επίλυσης μέσω του νέου Data Privacy Framework ΕΕ-ΗΠΑ. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προς τη διασφάλιση της συνεχούς διασυνοριακής μεταφοράς δεδομένων και αναμένουμε την τελική απόφαση της ρυθμιστικής αρχής για αυτό το θέμα“.
Σύντομα, θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με αυτό το πρόστιμο στο Facebook. Το Facebook έχει πολλούς ανταγωνιστές αλλά εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως. Συγκεντρώνει εκατομμύρια χρήστες, προσφέροντας άφθονες δυνατότητες για επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών. Ωστόσο, έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών σχετικά με τον χειρισμό των δεδομένων των χρηστών.
Πηγή: www.theguardian.com