ΑρχικήsecuritySnowden: "Όσοι χρηματοδοτούν την spyware βιομηχανία να πάνε φυλακή"

Snowden: “Όσοι χρηματοδοτούν την spyware βιομηχανία να πάνε φυλακή”

Ο Edward Snowden είπε ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις παρακολούθησης του Ομίλου NSO είναι απλά ένα μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος.

Snowden

Δείτε επίσης: LockBit ransomware: Κρυπτογραφεί Windows domains χρησιμοποιώντας group policies

Ο διάσημος πληροφοριοδότης έχει ένα νέο blog στο Substack και, φυσικά, έχει κάποιες απόψεις για την πρόσφατη διαμάχη του Ομίλου NSO: συγκεκριμένα, ότι οι άνθρωποι που χρεώνουν εταιρείες όπως αυτό θα πρέπει να κάνουν χρόνο.

Το “Continuing Ed” του Snowden κυκλοφόρησε πριν από αρκετές εβδομάδες και αφορά την παρακολούθηση και το απόρρητο. Ο Snowden ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για την κατασκοπεία το 2013.  

Αυτό καθιστά την τρέχουσα πορεία του Ομίλου NSO ένα τέλειο θέμα για να καλύψει. Την περασμένη εβδομάδα, ειδησεογραφικά πρακτορεία σε όλο τον κόσμο μαστίγωσαν δημόσια την ισραηλινή εταιρεία spyware για την πρακτική της πώλησης σε σκιερές, καταχρηστικές κυβερνήσεις. Οι επικριτές λένε ότι το εμπορικό malware της εταιρείας, το Pegasus, έχει χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των τηλεφώνων δημοσιογράφων, δικηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικών, και μάλιστα φέρεται να ανακαλύφθηκε σε συσκευές μελών της οικογένειας δολοφονημένου δημοσιογράφου της Washington Post, Jamal Khashoggi.

Δείτε επίσης: Babuk Locker ransomware: Το site της συμμορίας γέμισε porn εικόνες/GIFs

Πιο πρόσφατα, η εστίαση στράφηκε στους χρηματοοικονομικούς υποστηρικτές της NSO, καθώς την Τρίτη κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Novalpina Capital, η εταιρεία ιδιωτικών μετοχών με έδρα το Λονδίνο, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της εταιρείας, θα διαλυθεί.

Η Novalpina βοήθησε τους ιδρυτές της NSO να εξαγοράσουν την εταιρεία από τον πρώην ιδιοκτήτη της, την Francisco Partners το 2019, ύστερα από σκάνδαλα που αφορούσαν τον πωλητή spyware. Η ανακοίνωση της διάλυσης της Novalpina την Τρίτη γίνεται μετά την κλιμάκωση των κατηγοριών εναντίον της NSO καθώς και μια συνεχιζόμενη εσωτερική διαμάχη εντός της ίδιας της Novalpina. Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στην οντότητα – καθώς θα μπορούσε να αναληφθεί από τρίτο μέρος ή μπορεί να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, αναφέρει η Financial Times.

Τα δεινά της Novalpina και οι ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις της NSO έχουν ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για τον ιδιωτικό τομέα παρακολούθησης και την ανάγκη προστασίας από τις καταχρήσεις της.

Δείτε επίσης: Grief ransomware επίθεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης – Τι ζητούν οι χάκερς;

Ο Snowden, από την πλευρά του, λέει ότι η NSO είναι πραγματικά η κορυφή του παγόβουνου σε μια ανεξέλεγκτη βιομηχανία spyware – και ότι η στόχευση της χρηματοοικονομικής της στήριξης ακολουθώντας εταιρείες όπως η Novalpina είναι ένας τρόπος που οι νομοθέτες θα μπορούσαν να καθιστούν τις εταιρείες υπεύθυνες.

«Μια βιομηχανία σαν αυτή, της οποίας ο μοναδικός σκοπός είναι η παραγωγή ευπαθειών, πρέπει να διαλύεται», γράφει ο Snowden.

Ο Snowden λέει βασικά ότι εάν οι χρηματοοικονομικές εταιρείες δεν είναι διατεθειμένες να σταματήσουν τις χρηματοδοτήσεις στην βιομηχανία spyware, οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να πάνε στην φυλακή:

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ούτε η κλίμακα των δραστηριοτήτων του Ομίλου NSO, ούτε οι συνέπειες που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινωνία, θα ήταν δυνατές χωρίς πρόσβαση σε παγκόσμιο κεφάλαιο από μη ηθικές εταιρείες όπως οι Novalpina Capital (Ευρώπη) και Francisco Partners (ΗΠΑ). Το σύνθημα είναι απλό: οι ιδιοκτήτες των εταιρειών θα πρέπει να συλλαμβάνονται.»

Πηγή πληροφοριών: gizmodo.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS