ΑρχικήinetApple: Μείωση στις αποδοχές του Tim Cook κατά 40%

Apple: Μείωση στις αποδοχές του Tim Cook κατά 40%

Ο Tim Cook, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, αναμένεται να δει μια μείωση σχεδόν 40% στις αποδοχές του, φέτος. Αυτό συμβαίνει αφότου ο ίδιος ζήτησε αναπροσαρμογή λόγω των αντιδράσεων των μετόχων για την πτώση της τιμής της μετοχής της εταιρείας.

Tim Cook αποδοχές

Ο Tim Cook, ο 62χρονος που ανέλαβε τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου της Apple το 2011, έλαβε το ιλιγγιώδες ποσό των 99,4 εκατομμυρίων δολαρίων to 2022 και των 98,8 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Η συνολική αμοιβή των 99,4 εκατομμυρίων δολαρίων του Cook πέρυσι περιελάμβανε 630.600 δολάρια για την προσωπική του ασφάλεια και 712.500 δολάρια για τη χρήση ενός ιδιωτικού τζετ.

Δείτε επίσης: Αναφορά: Η Apple θα φέρει Mac με οθόνη αφής το 2025

Ωστόσο, για το 2023, προβλέπεται ότι η αμοιβή του θα πέσει στα 49 εκατομμύρια δολάρια περίπου. “Η επιτροπή αποζημιώσεων εξισορρόπησε τα σχόλια των μετόχων, την εξαιρετική απόδοση της Apple και μια σύσταση από τον κ. Tim Cook να προσαρμοστούν οι αποδοχές του με βάση το feedback που έλαβε”, ανέφερε η Apple.

Ο βασικός μισθός του Cook θα παραμείνει ίδιος, δηλαδή στα 3 εκατ. δολάρια, ενώ σταθερό θα παραμείνει και το μπόνους (έως 6 εκατ. δολάρια). Αυτό που αλλάζει, κυρίως, είναι οι μετοχές που θα λάβει. Το 2022,  η Apple του είχε δώσει μετοχές αξίας 75 εκατ. δολαρίων, ενώ για φέτος, ο στόχος για την απονομή μετοχών έπεσε στα 40 εκατ. δολάρια (τα τρία τέταρτα αυτού του ποσού να εξαρτώνται από την απόδοση της μετοχής).

Δείτε επίσης: Η Apple αναβαθμίζει το Maps με το Apple Business Connect

Η αξία της μετοχής της Apple έχει πέσει κατά 23% τον τελευταίο χρόνο, ανησυχώντας κάποιους από τους μετόχους.

Επιπλέον, η υπηρεσία παροχής συμβουλών για τους μετόχους, Institutional Shareholder Services, πέρυσι προέτρεψε τους επενδυτές να καταψηφίσουν το πακέτο αποδοχών του Cook, λέγοντας ότι υπήρχαν “σημαντικές ανησυχίες” σχετικά με τον “σχεδιασμό και το μέγεθος” του πακέτου. Ο ISS επεσήμανε ότι ο Cook πληρωνόταν 1.447 φορές περισσότερο από τον μέσο υπάλληλο της Apple.

Δείτε επίσης: Η ανάπτυξη του App Store της Apple επιβραδύνεται

Tim Cook Apple
Apple: Μείωση στις αποδοχές του Tim Cook κατά 40%

Η Apple είπε ότι είχε επικοινωνήσει με τους επενδυτές για να ακούσει τις ανησυχίες τους και με βάση αυτές και τα παραπάνω που αναφέρθηκαν, έγιναν οι προσαρμογές. Ο Cook, ο οποίος έχει προσωπική περιουσία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, έχει πει ότι σχεδιάζει να δωρίσει όλη του την περιουσία πριν πεθάνει. Το 2015, συγκεκριμένα, είχε πει σε συνέντευξή του, ότι σχεδίαζε να δωρίσει όλη του την περιουσία σε φιλανθρωπικούς σκοπούς αφού φρόντιζε για την εκπαίδευση του τότε 10χρονου ανιψιού του.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Tim Cook είναι ένας από τους ηγέτες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη σύγχρονη επιχειρηματική ιστορία. Η δέσμευσή του στη βιωσιμότητα και τα καινοτόμα προϊόντα έχουν βοηθήσει την Apple να είναι πολλές φορές μπροστά από τους ανταγωνιστές της.

Πηγή: www.theguardian.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS