ΑρχικήyoutubeΈνα ηφαίστειο που ήταν αδρανές για εκατοντάδες χρόνια δείχνει σημάδια δραστηριότητας

Ένα ηφαίστειο που ήταν αδρανές για εκατοντάδες χρόνια δείχνει σημάδια δραστηριότητας

Ένα κάποτε ενεργό ηφαίστειο που ήταν αδρανές για σχεδόν 800 χρόνια δείχνει ξανά σημάδια ζωής. To Mt. Edgecumbe, είναι ένα ηφαίστειo που βρίσκεται μόλις 15 μίλια δυτικά της Sitka, στην Αλάσκα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η τελευταία φορά που εξερράγη αυτό το ηφαίστειo ήταν πριν από 800 με 900 χρόνια. Τώρα, όμως, φαίνεται να ξαναζωντανεύει, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις κοντινές πόλεις.

Δείτε επίσης: Το ηφαίστειο Kilauea της Χαβάης έχει αρχίσει να εκρήγνυται

ηφαίστειο

Σύμφωνα με το κανάλι της Αλάσκα KTVF, αρκετοί σεισμοί έλαβαν χώρα τον Απρίλιο του 2022. Η δραστηριότητα κέντρισε την προσοχή των επιστημόνων που το εξέτασαν, ανακαλύπτοντας ότι οι παραμορφώσεις στο επίπεδο της επιφάνειας του ηφαιστείου είχαν αλλάξει περίπου κατά 10,6 ίντσες. Οι αλλαγές, οφείλονται στην άνοδο του μάγματος- μια απτή απόδειξη ότι το αδρανές ηφαίστειo ξαναζωντανεύει.

Μέσω ενός νέου συστήματος ανάλυσης, ανακάλυψαν ότι το μάγμα ανέβηκε από το 2018 με ρυθμό 3,4 εκατοστών ανά έτος χωρίς να σταματήσει. Είναι αρκετά σπάνιο για ένα ανενεργό ή σβηστό ηφαίστειo να δείξει ξανά σημάδια ζωής. Έτσι, είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε τη δραστηριότητα να επιστρέφει στο αδρανές ηφαίστειο. Η θέση του ηφαιστείου πάνω σε ένα “ρήγμα μετασχηματισμού” το κάνει ακόμη πιο συναρπαστικό.

Δείτε ακόμα: Ανακαλύφθηκε το “Μάτι του Σάουρον” και είναι υποθαλάσσιο ηφαίστειο

Η δραστηριότητα αυτού του ηφαιστείου είναι ασυνήθιστη επειδή, συνήθως, τα ηφαίστεια σε αυτές τις γραμμές ρήγματος είναι ανενεργά και δεν έχουν εκρήξεις. Ως εκ τούτου, η πιθανότητα αυτό το ηφαίστειο που κοιμόταν για πολύ καιρό να αναζωπυρώνεται και πάλι είναι ακόμη πιο ανεξήγητη. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ηφαίστειo πρόκειται να εκραγεί στο εγγύς μέλλον.

δραστηριότητα

Τα ηφαίστεια είναι στοιχεία της φύσης που προκαλούν δέος. Όχι μόνο μπορούν να δημιουργήσουν τεράστιους σεισμούς, αλλά μπορούν επίσης να δημιουργήσουν νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα αδρανή ηφαίστεια είναι συναρπαστικά επειδή δεν ξέρουμε πότε θα εκραγούν. Και παρόλο που συχνά φοβόμαστε αυτές τις φυσικές καταστροφές, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε από αυτές.

Δείτε επίσης: Έκρηξη ηφαιστείου Ισλανδίας: Απίστευτα πλάνα τραβήχτηκαν με drone

Σύμφωνα με ερευνητές όπως ο Dr. Ronni Grapenthin, αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας Fairbanks, αν σημειωθούν εκρήξεις, θα έχουμε πολλά προειδοποιητικά σημάδια εκ των προτέρων. Από όσα έχουν μεταφέρει οι ιθαγενείς της Αλάσκας, φαίνεται ότι η τελευταία έκρηξη αυτού του αδρανούς ηφαιστείου συνέβη πριν από περίπου 800 με 900 χρόνια. Η έκρηξη, αν και τοπική, ήταν καταστροφική.

Αν και ο Grapenthin δεν είναι σίγουρος, πιστεύει ότι αυτό το ηφαίστειo θα μπορούσε να εκραγεί με διάφορους τρόπους. Ευτυχώς, οι κάτοικοι της πόλης Σίτκα θα μπορέσουν να δουν αν το αδρανές ηφαίστειο συνεχίζει να ξυπνά, από τον καπνό.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS