ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΑνακαλύφθηκε το "Μάτι του Σάουρον" και είναι υποθαλάσσιο ηφαίστειο

Ανακαλύφθηκε το “Μάτι του Σάουρον” και είναι υποθαλάσσιο ηφαίστειο

Ένα αρχαίο υποθαλάσσιο ηφαίστειο που μοιάζει με το “Μάτι του Σάουρον” από την τριλογία Lord of the Rings (Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών), αποκαλύφθηκε 280 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Christmas Island. Αυτή ήταν την 12η ημέρα του ταξιδιού μιας εξερεύνησης στα εδάφη του Ινδικού Ωκεανού της Αυστραλίας, πάνω στο ειδικό ερευνητικό σκάφος της CSIRO, το RV Investigator.

Μάτι του Σάουρον ηφαίστειο

Δείτε επίσης: Έκρηξη ηφαιστείου Ισλανδίας: Απίστευτα πλάνα τραβήχτηκαν με drone

Αυτό το ηφαίστειο εμφανίστηκε στις οθόνες του RV Investigator ως ένα τεράστιο οβάλ καταθλιπτικό σχήμα που ονομάζεται καλντέρα Περιβάλλεται από μια στεφάνη ύψους 300 μέτρων (που μοιάζει με τα βλέφαρα του Sauron) και έχει μια κορυφή σε σχήμα κώνου ύψους 300 μέτρων στο κέντρο της.

Μια καλντέρα σχηματίζεται όταν καταρρέει ένα ηφαίστειο. Το λιωμένο μάγμα στη βάση του ηφαιστείου μετατοπίζεται προς τα πάνω, αφήνοντας άδειους θαλάμους. Η λεπτή στερεά κρούστα στην επιφάνεια του θόλου καταρρέει, δημιουργώντας μια μεγάλη δομή τύπου κρατήρα. Συχνά, μια μικρή νέα κορυφή αρχίζει να σχηματίζεται στο κέντρο καθώς το ηφαίστειο συνεχίζει να εκσπερμάζει το μάγμα.

Μάτι του Σάουρον ηφαίστειο

Δείτε επίσης: Διάστημα: Σωματίδιο-φάντασμα στη Γη και σύννεφο στον Άρη

Μία γνωστή καλντέρα είναι αυτή στην Krakatoa της Ινδονησίας, η οποία εξερράγη το 1883, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και αφήνοντας μόνο κομμάτια του ορεινού χείλους ορατά πάνω από τα κύματα. Μέχρι το 1927, ένα μικρό ηφαίστειο, το Anak Krakatoa (“παιδί της Krakatoa”), είχε μεγαλώσει στο κέντρο του.

Πολλές φορές δεν γνωρίζουμε καν για τις ηφαιστειακές εκρήξεις όταν συμβαίνουν βαθιά κάτω από τον ωκεανό. Ένα από τα λίγα σημάδια είναι η παρουσία σχεδίων από ελαφριά ελαφρόπετρα που επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας αφού εκραγεί ένα υποβρύχιο ηφαίστειο. Τελικά, αυτή η ελαφρόπετρα βυθίζεται στον πυθμένα του ωκεανού.

Το ηφαιστειακό «Μάτι του Σάουρον» δεν ήταν μόνο του. Περαιτέρω χαρτογράφηση προς το νότο αποκάλυψε ένα μικρότερο θαλάσσιο βουνό καλυμμένο με πολλούς ηφαιστειακούς κώνους, και ακόμη πιο νότια ήταν μια μεγαλύτερη, επίπεδη κορυφή. Ο οργανισμός ακολουθώντας το Lord of the Rings θέμα τα ονόμασε Barad-dûr και Ered Lithui, αντίστοιχα.

Το Eye of Sauron (Μάτι του Σάουρον), το Barad-dûr και το Ered Lithui είναι μέρος του Karma cluster με τα θαλάσσια βουνά που έχουν προηγουμένως εκτιμηθεί από γεωλόγους ότι είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ετών και που σχηματίστηκαν δίπλα σε μια αρχαία θαλάσσια κορυφογραμμή από μια εποχή που η Αυστραλία βρισκόταν πολύ πιο νότια, κοντά στην Ανταρκτική.

Δείτε επίσης: Η πρώτη φωτογραφία του πλανήτη Άρη που έβγαλε το Hope είναι υπέροχη

Η αποστολή του οργανισμού είναι να χαρτογραφήσει τον πυθμένα της θάλασσας και να εξετάσει τη θαλάσσια ζωή από αυτά τα αρχαία και απομονωμένα τοπία.

Πηγή πληροφοριών: abc.net.au

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS