ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΤο ηφαίστειο Kilauea της Χαβάης έχει αρχίσει να εκρήγνυται

Το ηφαίστειο Kilauea της Χαβάης έχει αρχίσει να εκρήγνυται

Το νεότερο και πιο ενεργό ηφαίστειο στο μεγάλο νησί της Χαβάης, το Kilauea, έχει αρχίσει να εκρήγνυται. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, η έκρηξη ξεκίνησε περίπου στις 6:20 μ.μ. PT όταν εντοπίστηκε μια λάμψη στον κρατήρα Halemaumau, που βρίσκεται εντός του Kilauea. Η έκρηξη αυτή τη στιγμή περιορίζεται στον κρατήρα, εντός του Εθνικού Πάρκου Ηφαιστείων Χαβάης. Παρακολουθείται από επιστήμονες με το παρατηρητήριο USGS Hawaii Volcano (HVO).

Δείτε επίσης: Τα ζώα «αλλάζουν σχήμα» ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή

Kilauea ηφαίστειο

Δείτε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Τι θα αντιμετωπίσουν τα μωρά του 2021;

Το HVO ενημέρωσε το επίπεδο συναγερμού από σε “παρατήρηση” σε “προειδοποίηση”, σηματοδοτώντας ότι μια “επικίνδυνη έκρηξη είναι επικείμενη ή σε εξέλιξη”.

Το Halemaumau είναι ένας κρατήρας λάκκου, που προκλήθηκε από την κατάρρευση της επιφάνειας και βρίσκεται μέσα στην καλντέρα του Kilauea. Η καλντέρα σχηματίζεται όταν ένα ηφαίστειο εκρήγνυται, αδειάζοντας τον μαγματικό θάλαμο (μάγμα) του στη Γη και καθιστώντας την επιφάνεια ασταθή. Τελικά, όλο το έδαφος πέφτει προς τα μέσα και έχετε μια τεράστια κατάπτωση στην επιφάνεια της Γης.

Για μεγάλο μέρος του 2019, το Halemaumau γέμιζε νερό – είχε γίνει λίμνη. Αλλά μια έκρηξη τον Δεκέμβριο του 2020 είδε τους αεραγωγούς να τρέφονται με λάβα, να βράζουν από το νερό και να δημιουργείται μια “λίμνη λάβας” που είχε βάθος περίπου 230 μέτρα. Επέμεινε μέχρι τον Μάιο του 2021, όταν η λίμνη “ξεφλούδισε” – αλλά είναι και πάλι ενεργή.

Σύμφωνα με το USGS, νέες ρωγμές έχουν ανοίξει στην επιφάνεια της λίμνης λάβας. Ο οργανισμός αναφέρει ότι “τα υψηλά επίπεδα ηφαιστειακού αερίου είναι ο πρωταρχικός κίνδυνος ανησυχίας, καθώς αυτός ο κίνδυνος μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις”.

Δείτε επίσης: Καιρός: Νέο κύμα καύσωνα “ψήνει” και την Αμερική!

Το USGS και η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων δείχνουν live εικόνα του κρατήρα και της λίμνη λάβας, αν θέλετε να δείτε τις πιο πρόσφατες εικόνες.

Πηγή πληροφοριών: cnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS