ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΚαιρός: Νέο κύμα καύσωνα "ψήνει" και την Αμερική!

Καιρός: Νέο κύμα καύσωνα “ψήνει” και την Αμερική!

Οι ΗΠΑ έχουν χτυπηθεί από ένα κύμα καύσωνα, όχι μόνο στα δυτικά, αλλά και σε μεγάλο μέρος του ανατολικού μισού της χώρας. Αν και δεν είναι τόσο έντονο όσο το κύμα θερμότητας του Βορειοδυτικού Ειρηνικού στα τέλη Ιουνίου, η έκταση και ο χρόνος αυτής της θερμότητας είναι και οι δύο αξιοσημείωτες.

καύσωνα καύσωνας Αμερική

Δείτε επίσης: ΗΠΑ – πυρκαγιές: Η πανσέληνος του Ιουλίου θα γίνει κόκκινη;

Συνολικά, 17 πολιτείες υπόκεινται σε κάποια μορφή καύσωνα ή προειδοποίησης από την Εθνική Υπηρεσία Καιρού. Ο καπνός από πυρκαγιές που εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τα δεινά της θερμότητας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες πυρκαγιές και ακόμη χειρότερη ξηρασία.

Πολλές περιοχές των Η.Π.Α είδαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες φέτος. Πρώτη ήταν η Καλιφόρνια. Έπειτα ο Βορειοδυτικός Ειρηνικός. Στη συνέχεια, Καλιφόρνια, Νεβάδα και Γιούτα.

Οι 17 πολιτείες που έχουν λάβει προειδοποιήσεις σχετικά με τον καύσωνα, ξεκινούν από τη Μοντάνα – συμπεριλαμβανομένων των κομητειών μέχρι τα σύνορα του Καναδά – προς τη Τζόρτζια. Επιπλέον, η υγρασία θα συνωμοτήσει για να κάνει τις θερμοκρασίες ακόμη πιο δύσκολες σε μέρη της χώρας, όπως οι ακτές του Κόλπου και το Midwest.

Τμήματα της Οκλαχόμα και του Αρκάνσας έλαβαν προειδοποίηση για υπερβολική ζέστη, ενώ η Αϊόβα και η Μινεσότα έλαβαν επίσης προειδοποίηση ότι η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40,6 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε ακόμα: Ανταρκτική: Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 18,3 βαθμούς Κελσίου

Στο Νότο, ο δείκτης αναμένεται να αγγίξει μέχρι και τους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Midwest θα έχει την υψηλότερη θερμοκρασία από την Τετάρτη, μέχρι και 42,8 βαθμούς Κελσίου.

καιρός καύσωνας

Η υπερβολική ζέστη είναι υπαίτια και για τις άλλες καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε: ξηρασία, πυρκαγιές και κακή ποιότητα αέρα. Η Δύση και τα τμήματα της Άνω Μεσοδυτικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν ήδη μια τρομερή ξηρασία, και η θερμότητα θα απορροφήσει περισσότερη υγρασία από το έδαφος και τη βλάστηση. Αυτό θα επιδεινώσει την ξηρασία και θα αυξήσει τις πιθανότητες εξάπλωσης των υφιστάμενων πυρκαγιών.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο ωστόσο, είναι ότι η υπερβολική ζέστη γίνεται πιο κοινή και έντονη και η τάση θα επιδεινωθεί τις επόμενες δεκαετίες. Οι επιστήμονες δημοσίευσαν μια μελέτη αυτή την εβδομάδα στο Nature Climate Change, με τίτλο «Increasing probability of record-shattering climate extremes».

Δείτε επίσης: Η θερμοκρασία έφτασε τους 48 βαθμούς κελσίου στον Αρκτικό Κύκλο

Το έγγραφο δείχνει ότι οι πιθανότητες ακραίων θερμοκρασιών ή αυτό που το έγγραφο ορίζει ως “record-shattering extremes”, που διαρκεί τουλάχιστον μία εβδομάδα θα γίνει δραματικά πιο συνηθισμένο εάν ο κόσμος συνεχίσει να καίει ορυκτά καύσιμα. Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι τύποι γεγονότων θα μπορούσαν να γίνουν «δύο έως επτά φορές πιο πιθανοί το 2021-2050 και τρεις έως 21 φορές πιο πιθανοί το 2051-2080, σε σύγκριση με τις τελευταίες τρεις δεκαετίες». Με άλλα λόγια, το Hot Dome Summer είναι βασικά μια προθέρμανση.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS