ΑρχικήyoutubeΕγκέλαδος: Το χαμένο στοιχείο της ζωής μπορεί να υπάρχει στον ωκεανό του...

Εγκέλαδος: Το χαμένο στοιχείο της ζωής μπορεί να υπάρχει στον ωκεανό του φεγγαριού του Κρόνου

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, ο ωκεανός στο φεγγάρι του Κρόνου, Εγκέλαδο, μπορεί να είναι εμπλουτισμένος με φώσφορο, ένα σημαντικό στοιχείο για τη δημιουργία της ζωής όπως τη γνωρίζουμε.

Δείτε επίσης: Supermoon 2022: Το μεγαλύτερο φεγγάρι φέτος θα φανεί στις 13 Ιουλίου

Εγκέλαδο

Ο φώσφορος είναι ένα ζωτικό συστατικό της βιοχημείας της ζωής. Για παράδειγμα, ενώνεται με σάκχαρα για να παρέχει μια «ραχοκοκαλιά» στο DNA, συνδέοντας τις τέσσερις νουκλεοβάσεις στη διπλή έλικα. Ο φώσφορος χρησιμοποιείται επίσης σε κυτταρικές μεμβράνες και οστά, καθώς και σε ένα μόριο που ονομάζεται τριφωσφορική αδενοσίνη, η οποία μεταφέρει τη μεταβολική ενέργεια σε όλο το σώμα.

Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες είχαν προτείνει ότι ο φώσφορος θα ήταν σπάνιος στον Εγκέλαδο. Οι επιστήμονες πήραν μια γεύση του ωκεανού μέσω των τεράστιων υδάτινων πιδάκων που εκτοξεύονται μέσα από βαθιές οπές στην παγωμένη επιφάνεια του φεγγαριού. Σε πολλές περιπτώσεις πριν από το τέλος της αποστολής του το 2017, το διαστημόπλοιο Cassini της NASA πέταξε και πήρε δείγματα από αυτούς τους θερμοπίδακες, αναλύοντας τα χημικά συστατικά τους. Το διαστημόπλοιο ανίχνευσε στοιχεία και μόρια που είναι καθοριστικά για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε, συμπεριλαμβανομένων οργανικών μορίων όπως το μεθάνιο, την αμμωνία, τον άνθρακα, το άζωτο, το οξυγόνο και πιθανώς το υδρόθειο.

Ωστόσο, η απουσία φωσφόρου ήταν αξιοσημείωτη. Το 2018, έρευνα από τον Manasvi Lingam και τον Avi Loeb του Χάρβαρντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο φώσφορος θα ήταν σπάνιος στον ωκεανό του Εγκέλαδου επειδή ο φώσφορος στους βράχους στον βυθό της θάλασσας θα διαλυόταν αργά στον ωκεανό. Στη Γη, ο φώσφορος διατίθεται μέσω της αποσάθρωσης της γης, κάτι που λείπει από τον Εγκέλαδο.

Δείτε ακόμα: NASA: Σχεδιάζει πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για το φεγγάρι
ωκεανό

Ωστόσο, μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον Jihua Hao, ανώτερο ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, έρχεται σε αντίθεση με αυτά τα προηγούμενα ευρήματα, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα του 2018 χρησιμοποίησε ξεπερασμένα γεωχημικά μοντέλα του βραχώδους πυθμένα του ωκεανού του Εγκέλαδου.

«Ενώ το βιο-ουσιώδες στοιχείο φώσφορος δεν έχει ακόμη εντοπιστεί άμεσα, η ομάδα μας ανακάλυψε στοιχεία για τη διαθεσιμότητά του στον ωκεανό κάτω από τον παγωμένο φλοιό του φεγγαριού», ανέφερε σε δήλωσή του ο συν-συγγραφέας της μελέτης Christopher Glein, ανώτερος ερευνητής στο Southwest Research Institute στο San. Antonio.

Χρησιμοποιώντας νέα μοντέλα που βασίζονται στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα, η ομάδα των Hao και Glein προσομοίωσε πώς τα πλούσια σε φώσφορο ορυκτά που ονομάζονται φωσφορικά άλατα διαλύονται στον ωκεανό από τον βραχώδη πυρήνα του Εγκέλαδου. Συγκεκριμένα, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο ρυθμός διάλυσης ενός ορυκτού που ονομάζεται ορθοφωσφορικό άλας θα ήταν πολύ υψηλότερος από αυτό που πρότειναν προηγούμενες μελέτες, ικανό να γεμίσει τον ωκεανό με συγκέντρωση αρκετά υψηλή ώστε να υποστηρίξει τη ζωή σε μόλις δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Ένας λόγος που είναι δυνατή αυτή η υψηλή συγκέντρωση είναι η παρουσία διττανθρακικών αλάτων στο νερό των ωκεανών, οι χημικές ιδιότητες των οποίων επιτρέπουν τη συσσώρευση φωσφορικών αλάτων στον ωκεανό.

Δείτε επίσης: Φυτά στο φεγγάρι: Καλλιεργήθηκαν φυτά σε σεληνιακό έδαφος!

Παρά τις δελεαστικές δυνατότητες, τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν μια υπόθεση. Για να αποδειχθεί ότι ο ωκεανός του Εγκέλαδου περιέχει φώσφορο, μια μελλοντική αποστολή στον Εγκέλαδο θα έπρεπε να ανιχνεύσει άμεσα ορθοφωσφορικό ή κάποιο άλλο ορυκτό που προέρχεται από φώσφορο στους πίδακες που εκτοξεύονται τακτικά από το φεγγάρι.

«Πρέπει να επιστρέψουμε στον Εγκέλαδο για να δούμε αν ένας κατοικήσιμος ωκεανός κατοικείται πραγματικά», είπε ο Glein.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS