ΑρχικήyoutubeΡομπότ για ηλικιωμένους ανιχνεύει και αποτρέπει πιθανή πτώση

Ρομπότ για ηλικιωμένους ανιχνεύει και αποτρέπει πιθανή πτώση

Ερευνητές στη Σιγκαπούρη δημιούργησαν ένα ρομπότ το οποίο μπορεί να “πιάνει” ηλικιωμένους ανθρώπους αν πάνε να πέσουν. Αυτό το ιδιαίτερο ρομπότ, με το όνομα Mobile Robotic Balance Assistant (MRBA) ή “Mister Bah”, περιγράφεται ως “ένα φορητό βοηθητικό ρομπότ που μπορεί να ανιχνεύσει και να αποτρέψει μια πτώση πριν συμβεί“. Αναπτύχθηκε από ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang, της Σιγκαπούρης (NTU Singapore) και του Tan Tock Seng Hospital (TTSH) με τη βοήθεια του κρατικού Εθνικού Προγράμματος Ρομποτικής.

Δείτε επίσης: Επιστήμονες μετατρέπουν νεκρές αράχνες σε ρομποτικά εξαρτήματα

Το NTU Singapore λέει ότι το ρομπότ χρησιμοποιεί τους ενσωματωμένους αισθητήρες του για να ανιχνεύσει στιγμιαία απώλεια ισορροπίας και πιάνει τον χρήστη με μια ζώνη ασφαλείας που φορά ο χρήστης γύρω από τους γοφούς του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ρομπότ μπορεί επίσης να “βοηθήσει τους χρήστες που δυσκολεύονται να περπατήσουν και να ισορροπήσουν να σηκωθούν με ασφάλεια από καθιστή θέση αλλά και να καθίσουν με ασφάλεια από όρθια θέση“. Γι’ αυτό το λόγο, το ρομπότ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ηλικιωμένους ανθρώπους που είναι πιο επιρρεπείς σε πτώσεις, ενώ μπορεί να έχουν και δυσκολίες στο να κάθονται και να σηκώνονται.

Ρομπότ για ηλικιωμένους

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τραυματισμό για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών στις ΗΠΑ. Επίσης, οι στατιστικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι “οι πτώσεις είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από ακούσιο τραυματισμό παγκοσμίως“.

Δείτε επίσης: Επιστήμονες ανέπτυξαν «ζωντανό» δέρμα για τα μελλοντικά ρομπότ

Επομένως, αυτό το ρομπότ θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ τους ηλικιωμένους αλλά και να μειώσει σημαντικά το ποσοστό των τραυματισμών και των θανάτων που προκαλούνται από σοβαρές πτώσεις.

Ο επικεφαλής ερευνητής Wei Tech Ang είπε στο Insider ότι η συσκευή θα βοηθήσει επίσης να κρατηθούν οι ασθενείς ενεργοί.

Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς, επειδή φοβούνται ότι θα πέσουν, δεν περπατούν, απλώς κάθονται όλη μέρα“, δήλωσε ο ερευνητής.

Mister Bah

Σύμφωνα με τους ερευνητές έχουν γίνει κλινικές δοκιμές του ρομπότ, στις οποίες συμμετείχαν 29 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ασθενών που υπέφεραν από εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματικές βλάβες στον εγκέφαλο και κακώσεις του νωτιαίου μυελού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ρομπότ MRBA βοήθησε τους ηλικιωμένους να κάθονται, να στέκονται και να περπατούν καλύτερα, ενώ ήταν αποτελεσματικό και σε εργασίες όπως η μεταφορά νερού. “Δεν καταγράφηκαν πτώσεις στις δοκιμές, οι οποίες διήρκεσαν τρεις ημέρες ανά συμμετέχοντα”.

Δείτε επίσης: Ρομπότ έκανε λαπαροσκοπική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Ο Ang είπε ότι άρχισε να εξετάζει την ιδέα ενός βοηθού ρομπότ αφού είδε πώς η απώλεια ισορροπίας επηρέασε την ηλικιωμένη μητέρα του.

Η μητέρα μου έπεφτε συχνά. Έπεσε πριν από περίπου 10 χρόνια…τότε άρχισα να σκέφτομαι την ιδέα ενός ρομπότ που θα βοηθά τους ανθρώπους να μην πέφτουν στο σπίτι“.

Το πανεπιστήμιο λέει ότι οι ερευνητές που δημιούργησαν το ρομπότ Mister Bah έχουν αναπτύξει τρία μοντέλα, έχουν καταθέσει τέσσερις πατέντες που σχετίζονται με την υποκείμενη τεχνολογία του ρομπότ και τώρα προσπαθούν να επεκτείνουν τη μελέτη και να στρατολογήσουν 71 ακόμη συμμετέχοντες από κέντρα ημερήσιας αποκατάστασης ώστε να μελετηθεί η δυνατότητα χρήσης του ρομπότ στο σπίτι και στην κοινότητα.

Η ομάδα θέλει να κάνει δοκιμές του Mister Bah σε διαφορετικά περιβάλλοντα και επιδιώκει να πάρει την έγκριση από ρυθμιστικούς φορείς σε όλο τον κόσμο για να αρχίσει να πουλά τις συσκευές. Ο στόχος είναι να παράσχει μια έκδοση υψηλής τεχνολογίας στα νοσοκομεία και μια έκδοση στο σπίτι για προσωπική χρήση, αλλά η ομάδα πρέπει να συγκεντρώσει εκατομμύρια για να γίνει αυτό πραγματικότητα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το ρομπότ θα γίνει εμπορικά διαθέσιμο μέχρι το 2023.

Πηγή: www.insider.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS