ΑρχικήinetCommodore 64: Ο υπολογιστής με τις περισσότερες πωλήσεις κλείνει τα 40

Commodore 64: Ο υπολογιστής με τις περισσότερες πωλήσεις κλείνει τα 40

Πριν από 40 χρόνια, η Commodore κυκλοφόρησε τον οικιακό υπολογιστή Commodore 64, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων, συγκλόνισε την αμερικανική βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών και εισήγαγε τον προγραμματισμό σε μια γενιά παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Δείτε επίσης: Dell XPS 17 2022 review: Ο καλύτερος φορητός υπολογιστής 17 ιντσών

Commodore 64

Μόλις ένα χρόνο αφότου εξέπληξε τον κόσμο με το Commodore VIC-20, το οποίο έσπασε το εμπόδιο των υψηλών τιμών στον χώρο των οικιακών υπολογιστών, η Commodore κυκλοφόρησε το Commodore 64, το οποίο περιλάμβανε εντυπωσιακές δυνατότητες ήχου, γραφικά βασισμένα σε sprite και τεράστια μνήμη 64 kilobyte (KB ), για μια εξίσου συγκλονιστική τιμή, στα 595 $ (περίπου 1.804 $ σήμερα).

Στην πραγματικότητα, η ύπαρξη 64 KB μνήμης RAM σε έναν υπολογιστή κάτω των 600 δολαρίων ήταν τόσο μεγάλη υπόθεση εκείνη την εποχή, που έγινε μέρος του ονόματος του υπολογιστή: Commodore 64. Η χαμηλή τιμή του, η οποία ήταν χαμηλότερη από παρόμοια εξοπλισμένα μηχανήματα από τις Atari, Apple, Radio Shack και Texas Instruments, ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το σλόγκαν του ιδρυτή της Commodore, Jack Tramiel, «Υπολογιστές για τις μάζες, όχι για τις τάξεις».

Το Commodore ολοκλήρωσε τις προδιαγραφές του με μια CPU MOS 6510 που λειτουργεί στο 1 MHz και μια σειρά προσαρμοσμένων τσιπ, όπως το τσιπ βίντεο VIC-II και το τσιπ MOS 6581 “SID” που θα μπορούσαν να παράγουν εντυπωσιακή μουσική πολλαπλών φωνών και ηχητικά εφέ.

Ως οικιακός υπολογιστής χαμηλού κόστους, ο Commodore 64 ανταγωνιζόταν κυρίως τη σειρά υπολογιστών Atari 800, το TI-99/4A, τη σειρά Apple II και σε κάποιο βαθμό τον υπολογιστή IBM στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιμετώπισε το ZX Spectrum και το BBC Micro.

Δείτε ακόμα: Ο πρώτος υπολογιστής Linux της Razer έφτασε, αλλά όχι για gaming

πωλήσεις

Το Commodore 64 ήταν επιτυχημένο από την αρχή, πουλώντας γρήγορα. Μεταξύ 1983 και 1986, το Commodore 64 κατέλαβε το 30-40% της αγοράς προσωπικών υπολογιστών των ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις των αριθμών πωλήσεων του Commodore 64 ποικίλλουν πάρα πολύ, αλλά κατά τη διάρκεια ζωής του, ορισμένοι πιστεύουν ότι το Commodore πούλησε 12,5-17 εκατομμύρια μονάδες C64.

Μέχρι σήμερα, το Βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες καταγράφει τον Commodore 64 ως το μοντέλο επιτραπέζιου υπολογιστή με τις υψηλότερες πωλήσεις που κυκλοφόρησε ποτέ. Ο προσδιορισμός “επιτραπέζιος υπολογιστής” είναι σημαντικός επειδή ορισμένες άλλες συσκευές από τότε, όπως το iPad, το iPhone ή το Raspberry Pi έχουν υπερβεί τις πωλήσεις του C64, ανάλογα με το πώς υπολογίζετε. Ωστόσο, το C64 ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο για την εποχή του.

Ένας από τους λόγους για τους τεράστιους αριθμούς πωλήσεών της, ήταν η τακτική της Commodore να υποτιμά τους ανταγωνιστές με ολοένα χαμηλότερες τιμές. Το να συμβαδίζει με τις επιθετικές πτώσεις της τιμής του C64 της Commodore απομάκρυνε την Texas Instruments από την αγορά οικιακών υπολογιστών και εν μέρει επιτάχυνε τη διάσημη επιχειρηματική αποτυχία της Atari το 1983, που οδήγησε στη συντριβή των βιντεοπαιχνιδιών στη Βόρεια Αμερική.

Δείτε επίσης: Okta: Παραβιάστηκε φορητός υπολογιστής μηχανικού υποστήριξης

Ο Commodore 64 δεν ήταν μόνο ένας υπέροχος υπολογιστής τη δεκαετία του 1980, αλλά είναι επίσης διασκεδαστικός για να παίζεις και σήμερα. Πολλά από τα καλύτερα παιχνίδια του είναι διαχρονικά.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα πραγματικό Commodore 64 σήμερα, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να κάνετε αναζήτηση στο eBay ή να ρωτήσετε τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας και τους φίλους σας για να δείτε αν έχουν ένα στην αποθήκη τους. Προτού αγοράσετε ένα από τα πρωτότυπα καφέ μοντέλα, βεβαιωθείτε ότι έχει ανακαινιστεί ή έχει πιστοποιηθεί ότι λειτουργεί, επειδή πολλά παλιά C64 δεν λειτουργούν χωρίς επισκευή. Επίσης, στοχεύστε στο ανοιχτό μπεζ μοντέλο Commodore 64C αν είναι δυνατόν, το οποίο τείνει να είναι πιο αξιόπιστο από την προηγούμενη μονάδα.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnewsgr.kinsta.cloud
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS