ΑρχικήsecurityΕυρώπη: Δίκτυο 11.000 ψεύτικων επενδυτικών sites στοχεύει χρήστες

Ευρώπη: Δίκτυο 11.000 ψεύτικων επενδυτικών sites στοχεύει χρήστες

Ένα γιγαντιαίο δίκτυο περισσότερων από 11.000 επενδυτικών sites που χρησιμοποιούνται για την προώθηση πολυάριθμων πλαστών επενδυτικών σχεδίων σε χρήστες στην Ευρώπη, ανακαλύφθηκε πρόσφατα.

Δείτε επίσης: Dating site για αντιεμβολιαστές θέτει σε κίνδυνο τα data 3.500 χρηστών

επενδυτικών sites

Οι πλατφόρμες δείχνουν κατασκευασμένα στοιχεία εμπλουτισμού και παραποιημένες εγκρίσεις διασημοτήτων για να δημιουργήσουν μια εικόνα νομιμότητας και να δελεάσουν μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

Ο στόχος της επιχείρησης είναι να εξαπατήσει τους χρήστες και να τους πείσει να καταθέσουν ένα ελάχιστο ποσό 250 ευρώ (255 $) για να εγγραφούν στις ψεύτικες υπηρεσίες.

Ερευνητές της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Group-IB ανακάλυψαν τη λειτουργία και χαρτογράφησαν το τεράστιο δίκτυο ιστότοπων phishing, κεντρικών υπολογιστών περιεχομένου και ανακατευθύνσεων.

Σύμφωνα με το Group-IB, περισσότεροι από 5.000 από τους εντοπισμένους κακόβουλους τομείς εξακολουθούν να είναι ενεργοί.

Επί του παρόντος, οι χώρες που στοχεύονται από αυτό το δίκτυο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Τσεχική Δημοκρατία

Οι απατεώνες καταβάλλουν προσπάθειες για να προωθήσουν τις καμπάνιες σε διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή χρησιμοποιούν παραβιασμένα Facebook και YouTube για να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες.

Τα θύματα που κάνουν κλικ στις διαφημίσεις για να μάθουν περισσότερα, ανακατευθύνονται σε σελίδες προορισμού που εμφανίζουν υποτιθέμενες ιστορίες επιτυχίας.

Δείτε ακόμα: PayPal: Νέο phishing kit σε παραβιασμένα WordPress sites για κλοπή ID

Στη συνέχεια, οι απατεώνες ζητούν στοιχεία επικοινωνίας. Ένας «πράκτορας πελατών» από ένα τηλεφωνικό κέντρο προσεγγίζει το θύμα και παρέχει τους όρους και τις προϋποθέσεις επένδυσης σε μια περίτεχνη απάτη κοινωνικής μηχανικής.

Τελικά, το θύμα πείθεται να καταθέσει 250 EUR ή περισσότερα, ενώ τα στοιχεία που παρέχονται στον ψεύτικο ιστότοπο αποθηκεύονται και χρησιμοποιούνται για μελλοντικές καμπάνιες ή μεταπωλούνται στο dark web.

Μόλις το θύμα καταθέσει τα χρήματα, αποκτά πρόσβαση σε έναν πλαστό πίνακα ελέγχου επενδύσεων που υποτίθεται ότι του επιτρέπει να παρακολουθεί τα καθημερινά κέρδη.

Αυτό γίνεται για να παρατείνει την ψευδαίσθηση μιας νόμιμης επένδυσης και να δελεάσει τα θύματα να καταθέσουν περισσότερα χρήματα για μεγαλύτερα κέρδη.

Η απάτη αποκαλύπτεται όταν το θύμα προσπαθεί να αποσύρει χρήματα από την πλατφόρμα, αλλά όχι πριν ζητήσει την τελική πληρωμή.

Οι ερευνητές του Group-IB αλληλεπιδρούσαν με τους απατεώνες και κατέγραψαν τη συνομιλία με τον χειριστή.

Οι επενδύσεις δεν είναι ποτέ εγγυημένο ότι θα έρθουν χωρίς κίνδυνο, επομένως οι υποσχέσεις για σίγουρο κέρδος θα πρέπει να θεωρούνται red flags.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ, Βραζιλία: Κατάργηση 272 sites που επέτρεπαν παράνομη λήψη μουσικής

Επίσης, οι πραγματικές επενδυτικές πλατφόρμες δεν προσφέρουν προσωπικούς διαχειριστές λογαριασμών για μικρές επενδύσεις.

Όταν μια επενδυτική πλατφόρμα τραβήξει την προσοχή σας, συνιστάται να βεβαιωθείτε ότι προέρχεται από έναν αξιόπιστο μεσίτη. Η αναζήτηση κριτικών από άλλους χρήστες και η ανάλυση πολλών σχολίων για ένα μοτίβο μπορεί επίσης να αποκαλύψει την απάτη. Πολλές φορές, οι απατεώνες δεν κάνουν προσπάθεια να μιμηθούν τη γνώμη ενός πραγματικού χρήστη και δημοσιεύουν παραλλαγές του ίδιου κειμένου.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS