ΑρχικήsecurityΣτο Dark Web πωλούνται όπλα που στάλθηκαν από την Δύση ως βοήθεια...

Στο Dark Web πωλούνται όπλα που στάλθηκαν από την Δύση ως βοήθεια στην Ουκρανία

Αρκετές αγορές όπλων στο Dark Web έχουν βάλει στη λίστα τους στρατιωτικά πυροβόλα όπλα που φαίνεται να προέρχονται από δυτικές χώρες οι οποίες τα έστειλαν για να υποστηρίξουν τον ουκρανικό στρατό στον αγώνα του ενάντια στην Ρωσία.

Υποτίθεται ότι αυτά τα όπλα παραμερίστηκαν με κάποιο τρόπο απο τις ληφθείσες προμήθειες και τώρα διατίθενται σε τρομοκράτες που θέλουν να αγοράσουν εκτοξευτές πυραύλων και άλλα συστήματα επίθεσης υψηλής πρόσκρουσης.

Dark Web σελίδες πωλούν όπλα που  στάλθηκαν στην Ουκρανία.

Παρόλο που τα listings φαίνεται να είναι γνήσια και τα προσφερόμενα όπλα τιμολογούνται ρεαλιστικά, οι πιθανότητες να έχουν δημιουργηθεί από φιλορώσους παράγοντες για προπαγανδιστικούς σκοπούς είναι μεγάλες.

Η KELA μοιράστηκε τα αποτελέσματα της έρευνας του για αυτό το θέμα αποκλειστικά με την Bleeping Computer και τα ευρήματα της δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Dark Web καταχωρίσεις:

Η KELA εντόπισε listings όπλων που υποτίθεται ότι δημοσιεύτηκαν απο Ουκρανούς σε πολλές αγορές στο Dark Web, μερικές ειδικευμένες στα πυροβόλα όπλα. Μια από αυτές είναι το “Thief”, το οποίο έχει συνολικά 9 καταχωρίσεις που σχετίζονται με την Ουκρανία, που προσφέρονται από τρείς πωλητές.

Ο πρώτος πωλήτης, “Weapon Ukraine”, απαριθμεί τουφέκια, χειροβομβίδες και αλεξίσφαιρα γιλέκα στην τιμή μεταξύ 1.100 και 3.600$, υποσχόμενη παράδοση στο έδαφος της Ουκρανίας.

Αν και κανένας χρήστης δεν έχει αφήσει κριτική στο συγκεκριμένο κατάστημα, 32 ολοκλήρωσαν μια αγορά, σύμφωνα με τα στατιστικά της αγοράς.

Ένας άλλος πωλήτης στο “Thief” είναι το “Big Discounts on Weapon”, το οποίο προσφέρει ένα αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Javelin ATGM που παρέχεται από τις ΗΠΑ για 30.000$. Ο πωλήτης έχει ορίσει την τοποθεσία τους ως το Κιέβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Μια άλλη αγορά που απαριθμεί όπλα που προμηθεύονται στην Ουκρανία από τις χώρες του NATO είναι τα «Black Market Guns», που προσφέρει αντιαρματικούς πυραύλους NLWA για 15.000 δολάρια και το αμερικάνικο Drone Switchblade 600 kamikaze για 7.000 δολάρια.

Αληθινές ή ψεύτικες;

Η KELA επιβεβαίωσε ότι πολλές από αυτές τις καταχωρίσεις δημοσιεύονται σε φιλορωσικά κανάλια Telegram και ακόμη και σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης λίγο μετά τη δημοσίευση τους στις αγορές του Dark Web.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται σε αυτά τα κανάλια είναι οτι τα όπλα μεταφέρονται λαθραία μέσω της Μολδαβίας με φορτηγά που μεταφέρουν “classified” φορτίο, κάτι που σημαίνει ότι το κράτος της Ουκρανίας έχει γνώση του θέματος.

Ωστόσο, η συντονισμένη δημοσίευση σε πολλαπλές πλατφόρμες αυξάνει την πιθανότητα να αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης με στόχο να παρουσιάσει τους Ουκρανούς ως ανήθικους και αναξιόπιστους.

Τέλος, υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτά τα listings να προστίθενται από απατεώνες που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αποκομίσουν κέρδος.

Εάν συμβαίνει αυτό, τα φιλορωσικά μέσα θα μπορούσαν απλώς να χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους.

Σε αυτό το στάδιο, η αυθεντικότητα των καταχωρίσεων όπλων από την Ουκρανία στον Dark Web δεν μπορεί να επαληθευτεί, αλλά κρίνοντας απο τις διαθέσιμες πληροφορίες και τις συνοδευτικές ενδείξεις, οι περισσότερες φαίνεται να είναι ψεύτικες.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS