Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SSU) δήλωσε ότι hackers παραβίασαν ιστότοπους της τοπικής κυβέρνησης και των περιφερειακών αρχών, για να προωθήσουν Fake News ότι η Ουκρανία παραδόθηκε και υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με τη Ρωσία.
Δείτε επίσης: Ουκρανία: Χρειαζόμαστε εθελοντές χάκερ για την προστασία κρίσιμων υποδομών
Η SSU αποκάλυψε το γεγονός σε ένα tweet που διανεμήθηκε από την Κρατική Υπηρεσία της Ουκρανίας για Ειδικές Επικοινωνίες και Προστασία Πληροφοριών (SSSCIP) στους Ουκρανούς χρήστες του Twitter.
“ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ! ΕΙΝΑΙ FAKE NEWS! Ο εχθρός έχει εισβάλει σε ορισμένες τοποθεσίες περιφερειακών αρχών και τοπικών κυβερνήσεων και διαδίδει μέσω αυτών ψέματα σχετικά με την υποτιθέμενη “συνθηκολόγηση και υπογραφή ειρηνευτικής συνθήκης με τη Ρωσία“, ανέφερε η SSU, σύμφωνα με το Reuters.
Windows 10 τέλος, απομένει μόλις ένας χρόνος υποστήριξης
Κομήτης θα κάνει μια θεαματική προσέγγιση τον Οκτώβριο
Εκτόξευση του Europa Clipper για ανίχνευση ζωής στην Ευρώπη!
Το ουκρανικό κοινοβούλιο εξέδωσε επίσης παρόμοια προειδοποίηση, λέγοντας ότι το Public Broadcaster News στη Χερσώνα καταλήφθηκε με σχέδια για διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με την παράδοση της Ουκρανίας και την «υπογραφή συνθήκης ειρήνης με τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Η SSU προειδοποίησε την Τρίτη ότι η Κύρια Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας (επίσης γνωστή ως GRU) χρησιμοποιεί κανάλια Telegram για τη διάδοση ψεύτικων πληροφοριών.
Δείτε ακόμα: Η Google δέχεται πιέσεις για να καταργήσει κανάλια ρωσικής προπαγάνδας στο YouTube
Μετά την εισβολή της Ρωσίας, τα ουκρανικά δίκτυα και οι οργανώσεις βρίσκονται κάτω από ένα συνεχές μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων.
Η Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υπολογιστών της Ουκρανίας (CERT-UA) και το Facebook προειδοποίησαν για εκστρατείες phishing εναντίον Ουκρανών αξιωματούχων και στρατιωτικού προσωπικού.
Και οι δύο απέδωσαν αυτές τις εκστρατείες σε μια ομάδα hacking γνωστή ως UNC1151 ή Ghostwriter.
Την Τετάρτη, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Proofpoint είπε ότι εντόπισε επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος με στόχο το προσωπικό της ευρωπαϊκής κυβέρνησης, που βοηθά τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Αυτή η καμπάνια ευθυγραμμίζεται και σχετίζεται πιθανότατα με επιθέσεις phishing τον Ιούλιο του 2021, επίσης από την ομάδα hacking Ghostwriter.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν είναι οι μόνοι στόχοι τέτοιων επιθέσεων, όπως αποκάλυψε η SSSCIP μια μέρα μετά την έναρξη του πολέμου, λέγοντας ότι μια ξεχωριστή σειρά επιθέσεων phishing άρχισε επίσης να στοχεύει Ουκρανούς με κακόβουλα έγγραφα.
Δείτε επίσης: Ουκρανία: Ο “IT Army” της στοχεύει 31 ρωσικές οντότητες
Αυτές οι προειδοποιήσεις έρχονται μετά από επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιούν δόλωμα ransomware και καταστροφικό κακόβουλο λογισμικό HermeticWiper και WhisperGate που στοχεύει να καταστρέψει δεδομένα στις συσκευές των στόχων και να τις καταστήσει μη εκκινήσιμες.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov, ανακοίνωσε επίσης το Σαββατοκύριακο τη δημιουργία ενός «στρατού πληροφορικής» που θα βοηθούσε τη χώρα «να πολεμήσει στο μέτωπο του κυβερνοχώρου».