Το Βέλγιο λέει ότι Κινέζοι χάκερ επιτέθηκαν στην κυβέρνηση και τον στρατό του!
Δείτε επίσης: Το Luna ransomware κρυπτογραφεί συστήματα Windows, Linux και ESXi
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου λέει ότι πολλές ομάδες hacking που υποστηρίζονται από το κινεζικό κράτος στόχευσαν τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών της χώρας.
«Το Βέλγιο αποκαλύπτει κακόβουλες διαδικτυακές δραστηριότητες που επηρέασαν σημαντικά την κυριαρχία, τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την κοινωνία μας γενικότερα, στοχεύοντας το FPS Εσωτερικό και τη Βελγική Άμυνα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Οι κομήτες έπαιξαν «μείζονα» ρόλο για τη ζωή στη Γη
Πεντάγωνο: Τι συμβαίνει με τα μυστήρια drones στο New Jersey
RT-G Robot: Νέα Εποχή στην Καταπολέμηση Εγκλήματος
«Το Βέλγιο αξιολογεί ότι αυτές οι κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο έχουν πραγματοποιηθεί από κινεζικές ομάδες Advanced Persistent Threats (APT).»
Δείτε επίσης: Αλβανία: Η κυβέρνηση δέχτηκε “μαζική κυβερνοεπίθεση”
Οι κινεζικές αρχές παροτρύνθηκαν να τηρήσουν τους κανόνες υπεύθυνης συμπεριφοράς του κράτους όπως έχουν εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και να λάβουν μέτρα κατά μιας τέτοιας κακόβουλης δραστηριότητας που προέρχεται από την επικράτειά τους.
Οι ομάδες κυβερνοκατασκοπείας που κατονομάζονται στη δήλωση της βελγικής κυβέρνησης είναι οι APT27, APT30, APT31 και μια τέταρτη ομάδα απειλών που παρακολουθείται με πολλά ονόματα, όπως Gallium, Softcell και UNSC 2814.
Η κινεζική πρεσβεία στο Βέλγιο αρνείται τις κατηγορίες
Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στο Βέλγιο απάντησε σε αυτή τη δήλωση, αρνούμενος τις κατηγορίες και επισημαίνοντας την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων που θα στηρίξουν τους ισχυρισμούς της βελγικής κυβέρνησης.
«Είναι εξαιρετικά ανόητο και ανεύθυνο εκ μέρους της βελγικής πλευράς να εκδίδει μια δήλωση σχετικά με τις λεγόμενες «κακόβουλες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο» από Κινέζους χάκερ χωρίς κανένα στοιχείο», είπε ο εκπρόσωπος.
«Η βελγική πλευρά σκόπιμα δυσφημεί την Κίνα».
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι ομάδες απειλών που υποστηρίζονται από την Κίνα κατηγορούνται για τη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον δυτικών χωρών.
Για παράδειγμα, η NSA, η CISA και το FBI δήλωσαν σε κοινή συμβουλευτική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο ότι κινεζικοί κρατικοί χάκερ παραβίασαν εταιρείες τηλεπικοινωνιών και παρόχους υπηρεσιών δικτύου για να κλέψουν credentials και να συλλέξουν δεδομένα.
Δείτε επίσης: Η ΕΕ προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο του 2021 κατηγόρησαν επίσημα την Κίνα για το τεράστιο hack του Microsoft Exchange που έγινε το περασμένο έτος.
Η Κίνα πάντα αρνείται αυτές τις ενέργειες και ορκίζεται ότι έχει μόνο ειρηνικές προθέσεις στο διαδίκτυο και στον πραγματικό κόσμο.
Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com