ΑρχικήsecurityΑλβανία: Η κυβέρνηση δέχτηκε "μαζική κυβερνοεπίθεση"

Αλβανία: Η κυβέρνηση δέχτηκε “μαζική κυβερνοεπίθεση”

Η κυβέρνηση στην Αλβανία δέχτηκε “μαζική κυβερνοεπίθεση“, με αποτέλεσμα οι ιστοσελίδες της να βρεθούν εκτός σύνδεσης.

αλβανική κυβέρνηση

Σε μια δήλωση που κοινοποιήθηκε στα τοπικά ειδησεογραφικά μέσα, η κυβέρνηση είπε ότι έλαβε χώρα μια “επίθεση από το εξωτερικό“. Το δελτίο τύπου συνέχισε: “Για να μην επιτρέψουμε σε αυτή την επίθεση να βλάψει το IT σύστημά μας, το National Agency of Information Society είχε προσωρινά κλείσει τις διαδικτυακές υπηρεσίες και άλλους κυβερνητικούς ιστότοπους“.

Δείτε επίσης: Play Store: Apps κρύβουν τα Android malware Joker, Facestealer, Coper

Η αλβανική κυβέρνηση τόνισε, επίσης, ότι όλα τα δεδομένα πολιτών που αποθηκεύονται στον ιστότοπό της είναι “ασφαλή και άθικτα”. Όπως εξήγησε, επρόκειτο για “σύνθετη και μεγάλης κλίμακας επίθεση” όμως, “η απομόνωση των κυβερνητικών υποδομών και συστημάτων πραγματοποιήθηκε για να εγγυηθεί την προστασία των δεδομένων“.

Σύμφωνα με τη δήλωση, “ο γρήγορος εντοπισμός και απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις επέτρεψε στα κυβερνητικά συστήματα να αναδυθούν ανέπαφα. Αυτά τα συστήματα έχουν όλα back-up και είναι ασφαλή“.

Ωστόσο, η κυβέρνηση στην Αλβανία δεν έκανε καμιά αναφορά στο ποιος μπορεί να ήταν πίσω από την κυβερνοεπίθεση. Είπε απλά ότι “οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν από αυτούς τους κακόβουλους παράγοντες είναι παρόμοιες με τις περσινές επιθέσεις που παρατηρήθηκαν διεθνώς. Οι τεχνικές στις οποίες βασίζεται αυτή η επίθεση είναι της ίδιας φύσης με εκείνες που χρησιμοποιούνται για ορισμένες πρόσφατες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε κυβερνητικούς και ιδιωτικούς τομείς, όπως στην Ουκρανία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Ολλανδία, το Βέλγιο και άλλες χώρες. Αυτές οι μέθοδοι εμφανίζονται αρχικά ως επιθέσεις Ransomware, με τις οποίες οι εγκληματίες επιδιώκουν να αποσπάσουν την προσοχή από τον πραγματικό στόχο, που είναι η επίθεση σε κρίσιμα συστήματα. Το δεύτερο βήμα αυτής της συγκεντρωμένης και εκλεπτυσμένης επίθεσης είναι η επίθεση στα κρίσιμα ψηφιακά συστήματα του αλβανικού κράτους για να τεθούν εκτός λειτουργίας“.

Δείτε επίσης: Knauf: Η γερμανική εταιρεία έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης

Αλβανία κυβερνοεπίθεση
Αλβανία: Η κυβέρνηση δέχτηκε “μαζική κυβερνοεπίθεση”

Η NetBlocks, η οποία παρακολουθεί τις διακοπές λειτουργίας του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, έγραψε στο Twitter ότι η υπηρεσία κόπηκε για πρώτη φορά το βράδυ του Σαββάτου, γύρω στις 21:00 τοπική ώρα. Ανέφερε: “Επιβεβαιώθηκε: # Το δίκτυο του National Agency of Information Society (AKSHI) της Αλβανίας έχει προσωρινά κλείσει για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης κυβερνοεπίθεσης. Τα δεδομένα δικτύου σε πραγματικό χρόνο δείχνουν ότι η υπηρεσία διακόπηκε για ώρες από το βράδυ του Σαββάτου, επηρεάζοντας τις διαδικτυακές κυβερνητικές υπηρεσίες“.

Η αλβανική κυβέρνηση είπε ότι συνεργάστηκε με εμπειρογνώμονες της Microsoft και της Jones Group International για την αντιμετώπισης της κατάστασης “και την επαναφορά στην κανονικότητα“.

Κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Ο Oliver Pinson-Roxburgh, Διευθύνων Σύμβουλος του Defense.com, σχολίασε: “Η μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση που επηρέασε τις ψηφιακές υπηρεσίες της αλβανικής κυβέρνησης δείχνει όλα αυτά που διακυβεύονται στον ψηφιακό και συνδεδεμένο κόσμο μας. Ενώ έχουμε δει ανεξάρτητες ομάδες hacking να στοχεύουν την υποδομή πληροφορικής κρατών στο παρελθόν, είναι ασυνήθιστο μια αυτόνομη ομάδα να μπορεί να λειτουργεί σε αυτήν την κλίμακα. Οι κρατικοί hackers, από την άλλη πλευρά, έχουν σίγουρα τις δυνατότητες να στοχεύουν και να αναστατώνουν τις ψηφιακές λειτουργίες άλλων χωρών. Δεδομένου ότι σκοπός αυτού του περιστατικού φαίνεται να ήταν η αναταραχή, και όχι το οικονομικό κέρδος, ένας κρατικός παράγοντας εμφανίζεται ως ο πιο πιθανός ένοχος για αυτήν την επίθεση“.

Δείτε επίσης: Magecart: Κλάπηκαν 50.000 πιστωτικές κάρτες από 300 εστιατόρια

Ωστόσο, ο Todd Carroll, CISO στη CybelAngel, πιστεύει ότι η αλβανική κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι δελεαστικός στόχος για πολλούς παράγοντες απειλής: “Η Αλβανία είχε πάντα πρόβλημα με την ασφάλεια δεδομένων, το οποίο επιδεινώνεται από την υπερβολική συλλογή δεδομένων των πολιτών της…“.

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας απηύθυνε δημόσια συγγνώμη μετά τη φερόμενη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών πολιτών στο Διαδίκτυο.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS