ΑρχικήsecurityΜήνυση από την Google σε Puppy Scammer που στοχεύει καταναλωτές

Μήνυση από την Google σε Puppy Scammer που στοχεύει καταναλωτές

Πολλοί άνθρωποι που θέλουν να προσθέσουν στην οικογένειά τους ένα τετράποδο μέλος, στρέφονται συχνά στο διαδίκτυο. Ωστόσο θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι αγγελίες που βρίσκουν είναι απάτες. Σύμφωνα με την Google, ένα δίκτυο ιστοσελίδων που πωλούν κουτάβια κλέβει χρήματα από ηλικιωμένους Αμερικανούς που αναζητούν ένα σκύλο.

Δείτε επίσης: Google: Νέες αλλαγές στη πολιτική ενισχύουν την ασφάλεια του Android

Ο γίγαντας της αναζήτησης μήνυσε τώρα τον puppy scammer, για φερόμενη κατάχρηση των υπηρεσιών της Google, με σκοπό να στοχεύσει και να χειραγωγήσει ανυποψίαστα θύματα προκειμένου να κλέψει τα χρήματά τους.

«Ο κατηγορούμενος έχει χρησιμοποιήσει πολλές υπηρεσίες της Google, όπως το Gmail και το Google Voice, μέσω δεκάδων δόλιων λογαριασμών Google, για να κοινοποιήσει ψεύτικες υποσχέσεις στα θύματα, να εγγράψει τους δόλιους ιστότοπους σε εταιρείες φιλοξενίας Διαδικτύου στις ΗΠΑ και να ζητήσει και να λάβει πληρωμές, όλα αυτά κατά παράβαση των κανόνων της Google που αναγράφονται στους Όρους Παροχής Υπηρεσιών», ανέφερε η εταιρεία στην αγωγή.

Η Google έμαθε για τον puppy scammer τον περασμένο Σεπτέμβριο μέσω καταγγελίας από την AARP, μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας που επικεντρώνεται σε Αμερικανούς 50 ετών και άνω. Ένα θύμα στη Νότια Καρολίνα που ήθελε να αγοράσει ένα κουτάβι συνάντησε έναν από τους ιστότοπους απάτης στο familyhomebassetthounds[.]com, ο οποίος χρησιμοποιούσε λογαριασμούς Gmail και Google Voice για να αλληλογραφεί με πιθανούς αγοραστές.

Στο θύμα ζητήθηκε να πληρώσει 700 $ σε ψηφιακές δωροκάρτες αν ήθελε να αποκτήσει ένα κουτάβι Basset Hound. Αλλά αφού το έκανε, του ζήτησαν να πληρώσει άλλα 1.500 δολάρια για τα έξοδα παράδοσης. Τελικά, το θύμα δεν παρέλαβε ποτέ τον σκύλο.

Δείτε ακόμα: Google Multisearch: Τρόπος αναζήτησης με εικόνες και λέξεις

Σε απάντηση, η Google άρχισε να ερευνά και εντόπισε τους διαδικτυακούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούσε ο απατεώνας για να αλληλογραφεί με τα θύματα. Αυτό αποκάλυψε ότι ορισμένοι από τους λογαριασμούς είχαν καταχωρηθεί με μια παραλλαγή του ονόματος «Nche Noel Ntse».

«Ένας από τους παλαιότερους λογαριασμούς, ο nchenoel123@gmail[.]com, δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 από μια διεύθυνση IP στο Καμερούν και έχει έναν αριθμό τηλεφώνου με τον κωδικό χώρας του Καμερούν», σημειώνει η εταιρεία στην αγωγή. «Επιπλέον, ένας λογαριασμός Gmail που συνδέθηκε από την ίδια διεύθυνση IP με τον Λογαριασμό Gmail A χρησιμοποιεί το όνομα “Nche Noel Ntse” στη διεύθυνση χρέωσης.»

Η αγωγή της Google ζητά από το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Βόρεια Καλιφόρνια να απαγορεύσει στον Nche Noel Ntse να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της εταιρείας και να δημιουργεί άλλους ιστότοπους απάτης. Επιπλέον, η καταγγελία ζητά από τον δικαστή να επιδικάσει χρηματική αποζημίωση.

Είναι απίθανο ο puppy scammer να δικαστεί, δεδομένου ότι ο κατηγορούμενος εδρεύει στο Καμερούν. Ωστόσο, η Google ελπίζει ότι η αγωγή θα ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις απάτες με κουτάβια. Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα μίας τέτοιας απάτης, η εταιρεία λέει ότι είναι καλύτερο να δείτε το κατοικίδιο από κοντά ή σε μια βιντεοκλήση πριν πληρώσετε. Ένα ακόμα ύποπτο σημάδι είναι εάν ο έμπορος κατοικίδιων ζώων απαιτεί να πληρώσετε με δωροκάρτες αντί για επαληθευμένη μέθοδο πληρωμής.

Δείτε επίσης: Εφαρμογές με κρυφό λογισμικό συλλογής δεδομένων μπλοκάρονται από την Google

Η εταιρεία πρόσθεσε: “Κάντε αναζήτηση για να δείτε εάν αυτό που θέλετε να αγοράσετε είναι μια στοκ εικόνα ή κλεμμένη φωτογραφία. Χρησιμοποιώντας το Google Chrome, τοποθετήστε τον κέρσορα πάνω στη φωτογραφία και κάντε δεξί κλικ και στη συνέχεια επιλέξτε το “Αναζήτηση στο Google για εικόνα”. Εάν αυτή η εικόνα εμφανίζεται σε πολλά μέρη, πιθανότατα πρόκειται για απάτη.

Η Google ελπίζει επίσης ότι η υπόθεση θα δημιουργήσει ένα νομικό προηγούμενο που θα βοηθήσει τον κλάδο της τεχνολογίας και την επιβολή του νόμου να σταματήσουν τέτοια εγκλήματα.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS