ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΚάψουλα αυτοκτονίας φέρεται να πέρασε με επιτυχία το νομικό έλεγχο στην Ελβετία

Κάψουλα αυτοκτονίας φέρεται να πέρασε με επιτυχία το νομικό έλεγχο στην Ελβετία

Μια “κάψουλα αυτοκτονίας” που μοιάζει με ένα φουτουριστικό φέρετρο και σχεδιάστηκε για ανώδυνη υποβοηθούμενη αυτοκτονία, “πέρασε το νομικό έλεγχο” στην Ελβετία, σύμφωνα με τους δημιουργούς της.

Κάψουλα αυτοκτονίας

Τη λειτουργία του μηχανήματος Sarco μπορεί να την ενεργοποιήσει ο ίδιος ο χρήστης, από το εσωτερικό της κάψουλας. Ουσιαστικά, λειτουργεί μειώνοντας το επίπεδο οξυγόνου, κάτι που τελικά οδηγεί στο θάνατο, και στη συγκεκριμένη περίπτωση διευκολύνει την αυτοκτονία, αφού το άτομο είναι που το επιλέγει.

Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπει σε ένα άτομο να πεθάνει σχετικά ειρηνικά και ανώδυνα.

Δείτε επίσης: Nanocomputing δείχνει ότι μπορεί να ελέγξει μια λειτουργία πρωτεΐνης

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη στην Ελβετία και περίπου 1.300 άτομα χρησιμοποίησαν πέρυσι τις υπηρεσίες ευθανασίας των οργανισμών Dignitas και Exit. Συνήθως, σε τέτοιες λύσεις καταφεύγουν άτομα με χρόνια προβλήματα που θέλουν να απαλλαγούν από τον πόνο και την ταλαιπωρία.

Η νέα κάψουλα αυτοκτονίας είναι δημιουργία του Dr Philip Nitschke, ο οποίος υπηρετεί ως διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Exit International (δεν έχει σχέση με τον οργανισμό Exit).

Το Sarco – συντομογραφία για σαρκοφάγος – μεταφέρεται σε όποια τοποθεσία επιθυμεί ο χρήστης του. Στη συνέχεια, αφού επέλθει ο θάνατος, η βιοδιασπώμενη κάψουλα αυτοκτονίας μπορεί να αποσπαστεί από τη βάση της για να χρησιμεύσει ως φέρετρο.

Ο Δρ Nitschke έχει βρεθεί αντιμέτωπος με διάφορες αρνητικές αντιδράσεις από τους πολέμιους της ευθανασίας. Οι αντιδράσεις σχετίζονται σε ένα βαθμό και με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται.

Δείτε επίσης: Βορειοκορεάτης καταδικάστηκε σε θάνατο μετά τη διανομή του “Squid Game” σε μαθητές

Αυτή η μέθοδος που χρησιμοποιούμε μπορεί να μην είναι ποτέ αποδεκτή μέθοδος υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στην Ευρώπη λόγω των αρνητικών σημασιών του Ολοκαυτώματος“, είχε πει ο Δρ Nitschke στο Independent σε συνέντευξή του. “Κάποιοι είπαν ότι είναι απλώς ένας θάλαμος αερίων“.

υποβοηθούμενη αυτοκτονία Ελβετία

Η κάψουλα αυτοκτονίας έχει, επίσης, επικριθεί λόγω του φουτουριστικού σχεδιασμού της, που ορισμένοι λένε ότι κάνει πιο ελκυστική την αυτοκτονία, καθώς μοιάζει με μια αντίστοιχη εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει στους ανθρώπους να “βιώσουν τον δικό τους εικονικό θάνατο“.

Υπάρχουν επί του παρόντος μόνο δύο πρωτότυπα Sarco, αλλά η Exit International φτιάχνει και μια τρίτη κάψουλα αυτοκτονίας μέσω 3D printing και ελπίζει ότι το επόμενο έτος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Ελβετία. Όπως είπαμε και παραπάνω η κάψουλα πέρασε τους νομικούς ελέγχους στη χώρα και λέγεται ότι έλαβε έγκριση.

Δείτε επίσης: Ασθενής αποκτά προσθετικό μάτι που δημιουργήθηκε μέσω 3D printing

Ο Δρ Nitschke είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα ότι “δεν υπάρχουν νομικά ζητήματα” και ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με διάφορες ομάδες στην Ελβετία με σκοπό να δοθεί η κάψουλα για υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Εξαιρώντας απρόβλεπτες δυσκολίες, ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το Sarco διαθέσιμο για χρήση στην Ελβετία το επόμενο έτος“, είπε. “Ήταν ένα πολύ ακριβό έργο μέχρι στιγμής, αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση τώρα“.

Πηγή: The Independent

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS