ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαNanocomputing δείχνει ότι μπορεί να ελέγξει μια λειτουργία πρωτεΐνης

Nanocomputing δείχνει ότι μπορεί να ελέγξει μια λειτουργία πρωτεΐνης

Επιστήμονες στο Penn State αναφέρουν ότι έχουν παράγει έναν παράγοντα nanocomputing που μπορεί να ελέγξει τη λειτουργία μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που συμμετέχει στην κίνηση των κυττάρων και στη μετάσταση του καρκίνου. Λένε ότι η έρευνά τους ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή πολύπλοκων υπολογιστών νανοκλίμακας για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Δείτε επίσης: Η νέα ανακάλυψη του AI μπορεί να προκαλέσει ιατρική επανάσταση

Nanocomputing
Nanocomputing δείχνει ότι μπορεί να ελέγξει μια λειτουργία πρωτεΐνης

Δείτε επίσης: Επιστήμονες δημιούργησαν «σούπερ βακτήριο» που αντιστέκεται στους ιούς

Η ομάδα, στην οποία συμμετείχαν οι Nikolay Dokholyan, G. Thomas, PhD, Passananti Professor, Penn State College of Medicine, και οι συνάδελφοί του, συμπεριλαμβανομένου του Yashavantha Vishweshwaraiah, PhD, μεταδιδακτορικού μελετητή, δημιούργησε μια «λογική πύλη» που μοιάζει με τρανζίστορ, που είναι ένας τύπος της υπολογιστικής λειτουργίας στην οποία πολλαπλές είσοδοι ελέγχουν μια έξοδο. Δημοσίευσαν τη μελέτη τους («Λογική πύλη πρωτεΐνης δύο εισόδων για υπολογισμό σε ζωντανά κύτταρα») στο Nature Communications.

Η λογική πύλη της ομάδας περιελάμβανε δύο τομείς αισθητήρων σχεδιασμένους να ανταποκρίνονται σε δύο εισόδους – το φως και το φάρμακο ραπαμυκίνη. Η ομάδα στόχευσε την πρωτεϊνική κινάση εστιακής προσκόλλησης (FAK) επειδή εμπλέκεται στην κυτταρική προσκόλληση και κίνηση, τα οποία είναι αρχικά βήματα στην ανάπτυξη μεταστατικού καρκίνου.

Η ομάδα εισήγαγε το τροποποιημένο γονίδιο στα καρκινικά κύτταρα HeLa και, χρησιμοποιώντας συνεστιακή μικροσκοπία, παρατήρησε τα κύτταρα in vitro. Μελέτησαν τις επιδράσεις καθεμιάς από τις εισόδους ξεχωριστά, καθώς και τις συνδυασμένες επιδράσεις των εισροών, στη συμπεριφορά των κυττάρων.

Ανακάλυψαν ότι όχι μόνο μπορούσαν να ενεργοποιήσουν γρήγορα το FAK χρησιμοποιώντας φως και ραπαμυκίνη, αλλά και ότι αυτή η ενεργοποίηση είχε ως αποτέλεσμα τα κύτταρα να υποστούν εσωτερικές αλλαγές που ενίσχυσαν τις ικανότητές προσκόλλησης, οι οποίες μείωσαν την κινητικότητά τους.

Δείτε επίσης: Επιστήμονες δημιούργησαν «χιμαιρικά έμβρυα» από άνθρωπο και μαϊμού!

Nanocomputing λειτουργία πρωτεΐνης
Nanocomputing δείχνει ότι μπορεί να ελέγξει μια λειτουργία πρωτεΐνης

«Δείχνουμε για πρώτη φορά ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν λειτουργικό παράγοντα νανοϋπολογιστών μέσα σε ζωντανά κύτταρα που μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά των κυττάρων», συνέχισε ο Vishweshwaraiah. «Ανακαλύψαμε επίσης μερικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της πρωτεΐνης FAK, όπως τις αλλαγές που προκαλεί στα κύτταρα όταν ενεργοποιείται».

Ο Dokholyan σημείωσε ότι η ομάδα ελπίζει να αξιολογήσει τελικά αυτούς τους νανουπολογιστικούς παράγοντες in vivo μέσα σε ζωντανούς οργανισμούς.

Πηγή πληροφοριών: genengnews.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS