ΑρχικήinetΓιατί οι Apple, Amazon, Facebook, Tesla σχεδιάζουν τα δικά τους chip;

Γιατί οι Apple, Amazon, Facebook, Tesla σχεδιάζουν τα δικά τους chip;

Μερικές από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες, όπως οι Apple, Amazon, Facebook, Tesla και Baidu έχουν ήδη μπει στη διαδικασία ανάπτυξης των δικών τους chip.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των εταιρειών αλλά και αναφορές των media, υπάρχει μια τάση για απομάκρυνση από τις καθιερωμένες εταιρείες chips και την ανάπτυξη δικών τους ημιαγωγών.

Δείτε επίσης: Η Huawei ίσως αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τα Qualcomm chips

Όλο και περισσότερο, αυτές οι εταιρείες θέλουν custom chips που να ταιριάζουν στις συγκεκριμένες απαιτήσεις των εφαρμογών τους και δεν προτιμούν να χρησιμοποιούν τα ίδια chips με τους ανταγωνιστές τους“, δήλωσε στο CNBC ο Syed Alam της Accenture.

Αυτό τους δίνει περισσότερο έλεγχο στο integration του software και του hardware, ενώ τους διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό“, πρόσθεσε ο Alam.

Ένας άλλος ειδικός είπε ότι τα ειδικά σχεδιασμένα chips μπορούν να αποδίδουν καλύτερα και να είναι πιο οικονομικά.

Αυτά τα ειδικά σχεδιασμένα chips μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για συσκευές και προϊόντα από τη συγκεκριμένη εταιρεία τεχνολογίας, είτε πρόκειται για smartphones είτε για υπηρεσίες cloud“, δήλωσε ο ειδικός.

Στο μεταξύ, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Apple, η Amazon, το Facebook, η Tesla και η Baidu σχεδιάζουν τα δικά τους τσιπ και για άλλο λόγο. Αυτός ο λόγος είναι η παγκόσμια έλλειψη chips.Η πανδημία δημιούργησε προβλήματα σε αυτές τις αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός που επιτάχυνε τις προσπάθειες των εταιρειών να φτιάξουν τα δικά τους chips“, δήλωσε στο CNBC ο Glenn O’Donnell, διευθυντής έρευνας στην εταιρεία Forrester.

Δείτε επίσης: Gurman: Ένα high-end ‘M1X’ Mac Mini με νέο σχεδιασμό έρχεται σύντομα!

Πολλοί ήδη ένιωθαν περιορισμένοι στον ρυθμό καινοτομίας τους λόγω των χρονοδιαγραμμάτων των κατασκευαστών chips“, δήλωσε ο O’Donnell.

Facebook Apple chip

AI chips και άλλα

Η εταιρεία που έκανε περισσότερη αίσθηση όταν ανακοίνωσε το δικό της chip ήταν η Apple. Το Νοέμβριο του 2020 η εταιρεία ανακοίνωσε ότι απομακρύνεται από την αρχιτεκτονική x86 της Intel για να φτιάξει τον δικό της επεξεργαστή M1, ο οποίος βρίσκεται τώρα στα νέα iMac και iPads.

Πιο πρόσφατα, η Tesla ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει ένα chip “Dojo” για να εκπαιδεύσει δίκτυα τεχνητής νοημοσύνης σε κέντρα δεδομένων. Η Tesla το 2019 ξεκίνησε να παράγει αυτοκίνητα με custom AI chips που βοηθούν το ενσωματωμένο λογισμικό να λαμβάνει αποφάσεις με βάση το τι συμβαίνει στο δρόμο.

Δείτε επίσης: Nvidia chips: Κυκλοφόρησε ένα τσιπ μόνο για τους miners!

Η Baidu τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησε, επίσης, AI chip που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τις συσκευές να επεξεργάζονται τεράστιους όγκους δεδομένων και για να ενισχύσει την υπολογιστική ισχύ. Η Baidu είπε ότι το chip “Kunlun 2” έχει μπει σε μαζική παραγωγή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τομείς όπως η αυτόνομη οδήγηση.

Επιπλέον, ορισμένες τεχνολογικές εταιρείες έχουν κρατήσει τα κρυφά τα projects τους σχετικά με τα custom chips τους.

Η Google φέρεται να πλησιάζει την κυκλοφορία των δικών της CPU για φορητούς υπολογιστές Chromebook. Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει, μέσα στα επόμενα χρόνια, τους δικούς της επεξεργαστές σε Chromebook και tablet που λειτουργούν με το λειτουργικό σύστημα της εταιρείας Chrome.

Η Amazon αναπτύσσει το δικό της networking chip για την τροφοδοσία hardware switches. Εάν αυτό λειτουργεί καλά, θα μειώσει την εξάρτηση της εταιρείας από την Broadcom. Η Amazon σχεδιάζει ήδη και μια σειρά από άλλα chip.

Τέλος, το Facebook είχε ήδη πει από το 2019 ότι η εταιρεία εργάζεται σε μια νέα κατηγορία ημιαγωγών που θα λειτουργούσε “πολύ διαφορετικά” από τα περισσότερα υπάρχοντα chip.

Amazon Tesla chip

Apple, Amazon, Facebook, Tesla και Baidu: Σχεδιασμός chip αλλά όχι κατασκευή

Σε αυτό το στάδιο, καμιά από τις τεχνολογικές εταιρείες δεν σκέφτεται την πλήρη ανάπτυξη των chips, χωρίς καμιά βοήθεια.

Όλα έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό και την απόδοση του chip“, λέει ειδικός. “Σε αυτό το στάδιο, δεν μιλάμε για την κατασκευή, κάτι που είναι πολύ δαπανηρό“.

Η δημιουργία ενός προηγμένου εργοστασίου chip ή χυτηρίου, όπως της TSMC στην Ταϊβάν, κοστίζει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια και χρειάζεται αρκετά χρόνια.

Ακόμη και η Google και η Apple είναι απρόθυμες να τα κατασκευάσουν“, είπε ο O’Donnell. “Θα πάνε στην TSMC ή ακόμα και στην Intel για να φτιάξουν τα chips τους“.

Πηγή: CNBC

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS