ΑρχικήReviewsNvidia chips: Κυκλοφόρησε ένα τσιπ μόνο για τους miners!

Nvidia chips: Κυκλοφόρησε ένα τσιπ μόνο για τους miners!

Η Nvidia Corp. η οποία είναι γνωστή για τα chips της έχει ένα απίθανο μήνυμα για ορισμένους από τους πιο αχόρταγους πελάτες της: μην αγοράζετε το τελευταίο computer-graphics τσιπ τελευταίας τεχνολογίας.

Στο GeForce RTX 3080 Ti, μια κάρτα γραφικών με κόστος 1.199 $ και το RTX 3070 Ti, που κοστίζει περίπου το ήμισυ αυτού του ποσού, έχουν αφαιρεθεί σκόπιμα ορισμένες δυνατότητές. Η Nvidia θέλει να είναι η βάση των gamers και να αφυπνίζει την ικανότητα την ικανότητα των προϊόντων να εξορύσσουν αποτελεσματικά cryptocurrencies όπως το Ethereum και το Bitcoin, επιδιώκοντας να αποθαρρύνει τους miners από το να σπάσουν όλη την προσφορά για τη δημιουργία τεράστιων crypto-«processing farms». Αντ ‘αυτού, η Nvidia κυκλοφορεί ένα τσιπ μόνο για τους miners.

Η ακραία δράση της Nvidia είναι ένα αποτέλεσμα της αυξανόμενης επιρροής των cryptocurrencies. Τα εικονικά νομίσματα αναφέρονται στις ειδήσεις ως ο προτιμώμενος τρόπος πληρωμής λύτρων από κυβερνοεπιτιθέμενους. Ο Elon Musk δημοσιεύει tweets πχ για το Bitcoin πιο συχνά από ό, τι κάνει για την αυτοκινητοβιομηχανία του, την Tesla Inc. Και καθώς προσελκύουν νέους επενδυτές και συμμετέχοντες καθημερινά, τα cryptocurrencies έχουν γίνει πιο απρόβλεπτα και πεινασμένα για το “hardware” που χρησιμοποιείται για την δημιουργία τους.

Δείτε επίσης: NVIDIA Shield: Αποκτά τη δυνατότητα Discover του Google TV

Ο Jensen Huang, διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, κολυμπάει ενάντια σε αυτήν την crypto-παλίρροια. Η εταιρεία του πρέπει να αποφύγει την επανάληψη της ζήτησης του 2017 για τα τσιπ γραφικών της, τα οποία είναι τα πιο αποτελεσματικά off-the-shelf chips για την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων για τη δημιουργία κωδικών που αποτελούν τη βάση των cryptocurrencies.

Ενώ η αυξανόμενη ζήτηση συνήθως δεν είναι κάτι κακό, στο παρελθόν αυτή η συγκεκριμένη τάση προκάλεσε μια πτώση – όταν η τιμή αγοράς των ψηφιακών νομισμάτων αυξάνεται, οι miners τείνουν να μετακινούνται από κάρτες γραφικών σε ακριβότερα προσαρμοσμένα chips για τον αλγόριθμο που στοχεύουν. Αυτό ξαφνικά φέρνει στους κατασκευαστές καρτών γραφικών χαμηλή ζήτηση και μάλιστα ακόμη πιο ξαφνικά από την αρχική ζήτηση – και φυσικά έμειναν με ένα πλήθος απούλητου αποθέματος καθώς οι miners τα παράτησαν.

Τον Νοέμβριο του 2018, έχοντας μόλις δει μια τέτοια αντίδραση, η Nvidia έπρεπε να μειώσει την ετήσια πρόβλεψη πωλήσεών της στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια – μείωση 700 εκατομμύρια δολάρια από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αυτή η απογοήτευση έκανε τους επενδυτές να ρίξουν το απόθεμα, με αποτέλεσμα την απώλεια 20% της τιμής της σε δύο ημέρες trading.

Nvidia chips
Nvidia chips: Κυκλοφόρησε ένα τσιπ μόνο για τους miners!

Η Nvidia θέλοντας να αντισταθμίσει και άλλο την κατάσταση, περιόρισε το λεγόμενο hash rate στα νεότερα graphics chips και σε ορισμένα υπάρχοντα προϊόντα, μια αλλαγή που τα καθιστά αναποτελεσματικά για mining. Είναι σημαντικό ότι αυτός ο περιορισμός δεν επηρεάζει την ικανότητα των τσιπ να κάνουν τον κόσμο του gaming πιο ρεαλιστικό με τρόπο που οι παίκτες θα πληρώσουν ακριβά.

Το πρόβλημα για την Nvidia είναι η δυσκολία να γνωρίζει πόσες κάρτες γραφικών θα πουλήσει στους gamers και πόσες καταλήγουν στα χέρια των miners. Συχνά, αυτές οι ομάδες αλληλεπικαλύπτονται.

Δείτε επίσης: Grace CPU: Ο πρώτος data center ARM-based επεξεργαστής της NVIDIA

Αντί να αγοράζουν ολοκληρωμένους υπολογιστές, οι crypto miners δημιουργούν μια υποδομή επεξεργασίας που μοιάζει περισσότερο με ένα κέντρο δεδομένων ή έναν υπερυπολογιστή: πολλά components για συγκεκριμένα tasks συνδέονται σε ένα ενοποιημένο σύστημα. Ένα crypto farm είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη συσσώρευση επεξεργαστών που ο miner μπορεί να συγκεντρώσει για να δημιουργήσει tokens. Μια κάρτα γραφικών είναι καλή. Πολλές κάρτες γραφικών είναι καλύτερες.

Η Jon Peddie Research, η οποία ειδικεύεται στην παρακολούθηση της αγοράς καρτών γραφικών, εκτιμά ότι περίπου το 25% των πρόσθετων καρτών γραφικών – αυτές που κατασκευάζονται στο δικό τους κύκλωμα και προσφέρουν περισσότερη ισχύ από τα ενσωματωμένα γραφικά – που στάλθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2021 πήγε σε miners ή άτομα που ήθελαν να τα μεταπωλήσουν για κέρδος. Αυτό είναι περίπου 700.000 κάρτες, συνολικής αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε η ερευνητική εταιρεία.

Οι ελλείψεις, που επιδεινώθηκαν από την πίεση της πανδημίας του Covid-19 στις αλυσίδες εφοδιασμού και τη ζήτηση σε ολόκληρο τον κλάδο του gaming, οδήγησαν σε κερδοσκοπία στις κάρτες. Ένας γρήγορος έλεγχος στο eBay και σε άλλους διαδικτυακούς λιανοπωλητές δείχνει μεταχειρισμένα Nvidia chips να πωλούνται σε τιμές άνω των 500 δολαρίων – περισσότερο δηλαδή από το ποσό που ζητά η Nvidia για το νέο της κορυφαίο μοντέλο.

Ο Rasgon είπε ότι πιστεύει ότι ο κίνδυνος αυτή τη φορά είναι πιο διαχειρίσιμος και λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αναταραχή στην Nvidia η οποία έχει λάβει κάποια μέτρα όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Κυρίαρχος ανάμεσά τους είναι η εισαγωγή επεξεργαστών crypto-mining ή CMP, τα οποία η Nvidia δημιούργησε αποκλειστικά για miners. Μεγάλο μέρος των εσόδων της εταιρείας, θα προέλθουν από αυτά, αναφέρει η εταιρεία. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπολογιστές για gaming ή άλλες συμβατικές εργασίες που σχετίζονται με graphics, είπε ο Huang σε συνέντευξή του. Αυτό μειώνει την πιθανότητα να αντιμετωπίσουν θέμα αργότερα, όταν οι miners θα αποφασίσουν να τα παρατήσουν καθώς αναβαθμίζονται σε γρηγορότερο hardware.  

Ο Huang είπε ότι πιστεύει ότι το crypto mining θα συνεχιστεί και ότι τα νομίσματα είναι εδώ για να μείνουν. Αυτό το μήνα είπε σε δημοσιογράφους στην εκπομπή Computex ότι ελπίζει ότι οι αγορές ψηφιακού νομίσματος έχουν φτάσει στο μέγεθος που θα κάνει τα τσιπ ειδικού σκοπού μια αξιόλογη επένδυση.

Το ιδανικό για την Nvidia είναι να επωφελείται από το crypto-mining χωρίς να διακυβεύεται η βασική της αγορά. Είναι μια προσοδοφόρα προοπτική εάν η εταιρεία επιτύχει τη σωστή ισορροπία, καθώς τα CMP δημιουργούνται από τα «απορρίμματα» από την παραγωγή των graphic chips. Τα τσιπ που θεωρούνται ακατάλληλα για πώληση σε gamers λόγω κάποιας κατασκευής ή λειτουργικού ελαττώματος συνήθως απορρίπτονται, αλλά επειδή δεν χρειάζονται τις πλήρεις δυνατότητές τους για να είναι χρήσιμα για mining, η εταιρεία μπορεί να τα επαναχρησιμοποιήσει.

Nvidia chips τσιπ miners

Η κλίμακα είναι το κλειδί για την αισιοδοξία του Huang σχετικά με τη Nvidia να διορθώσει τα πράγματα αυτή τη στιγμή. Τα έσοδα της εταιρείας το 2021 θα είναι υπερδιπλάσια από το σύνολο των 11,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών. Η επιχείρηση του gaming από μόνη της είναι τώρα μεγαλύτερη από ολόκληρη την εταιρεία όπως ήταν το το 2018. Η Nvidia επειδή πλέον είναι μεγαλύτερη και διαφοροποιημένη, λαμβάνει προληπτικά μέτρα για να αποφύγει μια άλλη crypto-κατάρρευση.

Όπως συμβαίνει και με άλλους τομείς είναι δύσκολο να προβλεφθούν και να αποφευχθούν οι διακυμάνσεις στην βιομηχανία των τσιπ.

Πηγή πληροφοριών: bloomberg.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS