ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΚλιματική Κρίση: Αναγκαία μια «παγκόσμια πράσινη συμφωνία»

Κλιματική Κρίση: Αναγκαία μια «παγκόσμια πράσινη συμφωνία»

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρειάζονται μια «παγκόσμια πράσινη συμφωνία» για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και να αποκατασταθεί ο φυσικός κόσμος, καθώς ανακάμπτουμε από την πανδημία του COVID-19, ανέφερε μια ομάδα πολιτικών από την Ευρώπη και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Παγκόσμια Συμμαχία για μια Νέα Πράσινη Συμφωνία καλεί τους πολιτικούς από όλες τις χώρες να συνεργαστούν για την υιοθέτηση στρατηγικών που θα επιτρέψουν τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, ενόψει της συνόδου COP26 του ΟΗΕ για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο.

Η συμμαχία περιλαμβάνει την Caroline Lucas, βουλευτή του Πράσινου Κόμματος της Βρετανίας, και τον Clive Lewis, βουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπροσώπους από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων χωρών.

Διαβάστε επίσης: Μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή: NASA και ESA ενώνουν τις δυνάμεις τους

Κλιματική Κρίση «παγκόσμια πράσινη συμφωνία»
Κλιματική Κρίση: Αναγκαία μια «παγκόσμια πράσινη συμφωνία»

Η Ilhan Omar, μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσου για τη Μινεσότα, δήλωσε ότι ο πρόσφατος ακραίος καιρός στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να εκληφθεί ως προειδοποίηση. «Η αλλαγή του κλίματος είναι εδώ, συνιστώντας υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα. Έχουμε ήδη δει τις τρομακτικές επιπτώσεις της αποτυχίας να δράσουμε – πυρκαγιές μαίνονται σε όλη τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, ακραίοι τυφώνες, καύσωνας στην Αυστραλία, μαζικές πλημμύρες σε όλο τον κόσμο. Φυσικές καταστροφές όπως αυτές, θα περιοριστούν μόνο εάν ενεργήσουμε ως παγκόσμια κοινότητα για να εξουδετερώσουμε αυτήν την καταστροφή.»

Η συμμαχία θέλει οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν μέτρα που θα ενισχύσουν την πράσινη οικονομία καθώς και τη συνεργασία για την παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια για τον COVID-19 και την αναδιάρθρωση του χρέους για τα φτωχότερα κράτη του κόσμου. Θα επιδιώξει να μοιραστεί γνώσεις σε όλο τον κόσμο των επιτυχημένων πρωτοβουλιών, όπως το σχέδιο για την απαλλαγή από τον άνθρακα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Κόστα Ρίκα.

Πολλοί ηγέτες κρατών έχουν υποσχεθεί να «δράσουν καλύτερα» μετά την πανδημία, αλλά λίγες χώρες επενδύουν στη νέα υποδομή που απαιτείται. Πρόσφατη έρευνα της Vivid Economics διαπίστωσε ότι μόνο το 1/10 των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανήθηκαν παγκοσμίως για τη διάσωση οικονομιών που επλήγησαν, πραγματοποιούν έργα που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή θα αποκαταστήσουν τη φύση.

Δείτε ακόμη: Ε.Ε.: Εγκρίθηκε νόμος – ορόσημο για την κλιματική αλλαγή. Τί προβλέπει;

Κλιματική Κρίση - «παγκόσμια πράσινη συμφωνία»
Κλιματική Κρίση: Αναγκαία μια «παγκόσμια πράσινη συμφωνία»

Επιπλέον, περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν σε μέτρα και βιομηχανίες που έβλαψαν το περιβάλλον, όπως ο άνθρακας και άλλα ορυκτά καύσιμα.

Η Manon Aubry, Γαλλίδα Ευρωβουλευτής, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην κοινωνική δικαιοσύνη και το κλίμα. «Καθώς οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης γίνονται όλο και πιο ανησυχητικές, οι ανισότητες αυξάνονται και οι φτωχότεροι πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις ενός μεταβαλλόμενου κλίματος. Αν θέλουμε δίκαιες, συστηματικές και αποτελεσματικές πολιτικές για το κλίμα, χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή από το ελεύθερο εμπόριο και την ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς.»

Η συμμαχία έχει επί του παρόντος 21 μέλη από 19 χώρες. Η Joenia Wapichana, η πρώτη ιθαγενής γυναίκα που εξελέγη ομοσπονδιακός εκπρόσωπος στη Βραζιλία, ανέφερε τα ακόλουθα: «Καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη για μια νέα πράσινη συμφωνία. Γι’ αυτό συμμετέχω σε αυτήν τη συμμαχία – για να ενώσω τις δυνάμεις μου, ώστε το έργο μου στο κοινοβούλιο να συμβάλει στην ενίσχυση της νομοθετικής διαδικασίας για την υπεράσπιση των συλλογικών δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος και για την υπεράσπιση των αυτόχθονων λαών.»

Κλιματική Κρίση - «παγκόσμια πράσινη συμφωνία»
Κλιματική Κρίση: Αναγκαία μια «παγκόσμια πράσινη συμφωνία»

Πρόταση: Κλιματική αλλαγή: Υπαίτια για το 37% των θανάτων λόγω ζέστης, λέει έρευνα

Η Paola Vega, πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής για το περιβάλλον της νομοθετικής συνέλευσης της Δημοκρατίας της Κόστα Ρίκα, δήλωσε ότι μια πράσινη συμφωνία θα απαιτούσε μετασχηματισμό στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και στον τρόπο με τον οποίο ζουν οι άνθρωποι.

«Εάν οι χώρες μας, οι διαφορετικές συμμαχίες και το εύρος των εξουσιών που τις διέπουν, δεν ασκήσουν αρκετή πίεση για συλλογική δράση που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, θα αγνοούμε τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Είναι σημαντικό να είμαστε σαφείς ότι αυτό σημαίνει μια απόλυτη αλλαγή: αλλαγή στον τρόπο που ζούμε, στον τρόπο που καταναλώνουμε και παράγουμε.»

Πηγή πληροφοριών: theguardian.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS