ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΚλιματική αλλαγή: Υπαίτια για το 37% των θανάτων λόγω ζέστης, λέει έρευνα

Κλιματική αλλαγή: Υπαίτια για το 37% των θανάτων λόγω ζέστης, λέει έρευνα

Πάνω από το 37% των θανάτων λόγω ζέστης που σημειώνονται στον κόσμο κάθε χρόνο, συνδέονται άμεσα με την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα για τον υπολογισμό του ανθρώπινου κόστους της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι των επιπτώσεων που έχει η κλιματική αλλαγή. Ανέφεραν ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες που ενισχύονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη – καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασίες – ενώ επεσήμαναν ακόμη ότι οι θάνατοι λόγω ζέστης θα αυξηθούν εκθετικά καθώς αυξάνονται όλο και περισσότερο οι θερμοκρασίες.

Δεκάδες ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ana Vicedo-Cabrera – επιδημιολόγο στο Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία – που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 1991-2018 από 732 τοποθεσίες σε 43 χώρες, μεταξύ των οποίων κι η Ελλάδα. Για πρώτη φορά έκαναν εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο συμβάλλει η άνοδος της θερμοκρασίας, λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, στην αύξηση της θνητότητας λόγω ζέστης. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 9.700 ανθρώπους ετησίως μόνο από αυτές τις πόλεις, αλλά είναι πολύ περισσότερο παγκοσμίως, δήλωσε η Ana Vicedo-Cabrera.

Διαβάστε επίσης: Το Facebook θα διαλευκάνει τους μύθους που αφορούν την κλιματική αλλαγή

Συγκεκριμένα, η Vicedo-Cabrera ανέφερε τα ακόλουθα: «Αυτοί είναι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη και, αλήθεια, μπορούν να αποφευχθούν. Είναι κάτι που προκαλούμε άμεσα.»

Κλιματική αλλαγή - θάνατοι λόγω ζέστης - έρευνα
Κλιματική αλλαγή: Υπαίτια για το 37% των θανάτων λόγω ζέστης, λέει έρευνα

Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων λόγω ζέστης που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή, ήταν σε πόλεις της Νότιας Αμερικής. Η Vicedo-Cabrera ανέφερε τη νότια Ευρώπη και τη νότια Ασία ως άλλα μέρη του κόσμου, όπου πολλοί θάνατοι οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Το Σάο Πάολο της Βραζιλίας έχει τους περισσότερους θανάτους λόγω ζέστης που σχετίζονται με το κλίμα – κατά μέσο όρο 239 το χρόνο – σύμφωνα με τους ερευνητές.

Επιπλέον, περίπου το 35% των θανάτων λόγω ζέστης στις ΗΠΑ μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό ανέρχεται συνολικά σε πάνω από 1.100 θανάτους το χρόνο σε περίπου 200 πόλεις των ΗΠΑ, με 141 στη Νέα Υόρκη. Η Χονολουλού είχε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω ζέστης που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή (82%).

Δείτε ακόμη: Bill Gates: Οι επόμενες απειλές είναι η κλιματική αλλαγή και η βιοτρομοκρατία

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεκαετίες δεδομένων θνησιμότητας στις 732 πόλεις, για να σχεδιάσουν καμπύλες που περιγράφουν λεπτομερώς πώς το ποσοστό θανάτου κάθε πόλης αλλάζει με τη θερμοκρασία και πώς οι καμπύλες ζέστης-θανάτου διαφέρουν από πόλη σε πόλη. Ορισμένες πόλεις προσαρμόζονται στη θερμότητα καλύτερα από άλλες λόγω του κλιματισμού, των πολιτιστικών παραγόντων και των περιβαλλοντικών συνθηκών, σημείωσε η Vicedo-Cabrera.

Κλιματική αλλαγή - θάνατοι λόγω ζέστης - έρευνα
Κλιματική αλλαγή: Υπαίτια για το 37% των θανάτων λόγω ζέστης, λέει έρευνα

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πήραν τις παρατηρούμενες θερμοκρασίες και τις συνέκριναν, με 10 μοντέλα υπολογιστών που προσομοιώνουν έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή. Εφαρμόζοντας αυτήν την επιστημονικά αποδεκτή τεχνική στις εξατομικευμένες καμπύλες θανάτου-θερμότητας για τις 732 πόλεις, οι επιστήμονες υπολόγισαν επιπλέον θανάτους λόγω ζέστης από την κλιματική αλλαγή.

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζητούν αποδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη την υγεία μας. Αυτή η έρευνα απαντά άμεσα σε αυτήν την αμφισβήτηση, χρησιμοποιώντας επιδημιολογικές μεθόδους state-of-the-science, ενώ ο όγκος των δεδομένων που έχουν συγκεντρώσει οι συγγραφείς για ανάλυση είναι εντυπωσιακός», δήλωσε ο Δρ Jonathan Patz, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον των ΗΠΑ.

Πρόταση: Πως το Solar Orbiter δεν καίγεται από την θερμοκρασία του Ήλιου;

Κλιματική αλλαγή - θάνατοι λόγω ζέστης - έρευνα
Κλιματική αλλαγή: Υπαίτια για το 37% των θανάτων λόγω ζέστης, λέει έρευνα

Ο Patz, ο οποίος δεν ήταν μέρος της έρευνας, δήλωσε ότι ήταν ένας από τους πρώτους που εξήγησε λεπτομερώς τους θανάτους λόγω ζέστης που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, η Vicedo-Cabrera υπογράμμισε τα εξής: «Αναμένουμε ότι το ποσοστό των σχετιζόμενων με τη ζέστη θανάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, εάν δεν κάνουμε κάτι για την κλιματική αλλαγή ή δεν προσαρμοστούμε. Μέχρι στιγμής, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί μόνο κατά περίπου έναν βαθμό Κελσίου, το οποίο είναι ένα κλάσμα αυτού που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, εάν οι εκπομπές αερίων συνεχίσουν να αυξάνονται ανεξέλεγκτα».

Επίσης, οι ερευνητές τόνισαν ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων με πολλούς τρόπους, άμεσους και πιο έμμεσους από το θερμικό στρες του σώματος, τις πυρκαγιές και την αυξημένη ρύπανση του αέρα, έως τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την εξάπλωση ασθενειών από έντομα. Όταν οι άνθρωποι εκτίθενται συχνά σε μεγάλες θερμοκρασίες, αυξάνεται η πιθανότητα θανάτου.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS