ΑρχικήinetΠως το Solar Orbiter δεν καίγεται από την θερμοκρασία του Ήλιου;

Πως το Solar Orbiter δεν καίγεται από την θερμοκρασία του Ήλιου;

Όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σχεδίασε ένα διαστημικό σκάφος για να πετάει πιο κοντά στον ήλιο από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία, αντιμετώπισε ένα μεγάλο πρόβλημα: πώς θα προστάτευε τον ανιχνευτή από την ακραία θερμότητα και την ακτινοβολία. Tο Solar Orbiter λανσαρίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και πρόσφατα έκανε το πρώτο του πέρασμα κοντά στην ήλιο. Θα πρέπει να μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες αρκετά ζεστές για να λιώσει τον μόλυβδο, καθώς και 13 φορές την ακτινοβολία που φτάνει στην επιφάνεια της Γης.

Solar Orbiter

Αρχικά, το πρακτορείο έψαχνε για συμβατικές λύσεις, με βάση τα μέταλλα και τις ίνες άνθρακα, αλλά δεν ήταν αρκετά καλές, δήλωσε ο Cesar Garcia Marirrodriga, διευθυντής έργων της ESA για το Solar Orbiter, στο CNN Business. Αντ ‘αυτού, το πρακτορείο βρήκε την απάντηση σε ένα υλικό που χρονολογείται από την εποχή των λίθων.

Δείτε επίσης: NASA: Ασφαλής η Γη από τον αστεροειδή “Apophis” για έναν αιώνα!

Αφού η ESA υπέβαλε πρόσκληση για λύσεις, προσεγγίστηκε από την ιρλανδική εταιρεία βιοτεχνολογίας ENBIO. Είχε αναπτύξει μια τεχνική για την εφαρμογή συνθετικών οστικών επιχρισμάτων σε ορθοπεδικά και οδοντικά εμφυτεύματα, ώστε να γίνονται πιο εύκολα αποδεκτά από το σώμα ενός ασθενούς. Επειδή η τεχνική μείωσε το βάρος και απέτρεψε θέματα όπως το ξεφλούδισμα, το ENBIO θεώρησε ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τις επιφάνειες τιτανίου του Solar Orbiter.

Δείτε επίσης: Το σκάφος TESS της NASA έχει ήδη βρει 2.200 πιθανούς πλανήτες

Αλλά το συνθετικό οστό είχε ανοιχτόχρωμο χρώμα και οι δοκιμές έδειξαν ότι θα σκοτεινιάσει μετά από παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως, αλλάζοντας την ποσότητα της θερμότητας που μπορεί να απορροφηθεί και να ανακλαστεί. Μια μαύρη επίστρωση θα σήμαινε ότι οι ιδιότητές του θα ήταν σταθερές για ολόκληρη την αποστολή.

Αντ ‘αυτού, η εταιρεία άρχισε να ψάχνει για μια φυσική μαύρη κόνη. “Θυμήθηκα να διαβάζω ως παιδί ότι στις τοιχογραφίες των σπηλαίων, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το κάρβουνο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, [καμένα] οστά ζώων, για να ζωγραφίσουν στους τοίχους”, είπε ο John O’Donoghue, ιδρυτής της ENBIO.

Δείτε επίσης: Η NASA ψάχνει τρόπο να ταΐσει τους αστροναύτες που πάνε στον Άρη

Αφού ο O’Donoghue προμήθευσε με καμένη σκόνη οστών ζώων την ESA, εκείνη διαπίστωσε ότι ήταν ιδανική για την ηλιακή αποστολή. Εκτός από το ότι είναι μαύρου χρώματος, δεν υπάρχει τίποτα καύσιμο στο υλικό – οπότε όταν θερμαίνεται, δεν απελευθερώνει αέρια που θα μπορούσαν να καταστρέψουν το διαστημικό σκάφος, εξήγησε ο Garcia Marirrodriga.

Η επίστρωση που δημιουργήθηκε, που ονομάζεται SolarBlack, καλύπτει περίπου το ένα πέμπτο της επιφάνειας του Solar Orbiter και διατηρεί τα πιο ευαίσθητα μέρη του σε θερμοκρασία δωματίου ενώ απορροφά την θερμότητα (έως 1.000 βαθμούς Φαρενάιτ). Η ENBIO, σε συνεργασία με την Airbus (EADSF), ανέπτυξε επίσης το SolarWhite, μια λευκή επίστρωση που καλύπτει άλλα μέρη του δορυφόρου όπου το φως του ήλιου πρέπει να ανακλάται και όχι να απορροφάται.

Πηγή πληροφοριών: edition.cnn.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS