ΑρχικήsecurityFacebook: Ποιες χώρες είναι υπεύθυνες για τις περισσότερες εκστρατείες παραπληροφόρησης;

Facebook: Ποιες χώρες είναι υπεύθυνες για τις περισσότερες εκστρατείες παραπληροφόρησης;

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Facebook, οι περισσότερες εκστρατείες παραπληροφόρησης και οι συντονισμένες ψεύτικες δραστηριότητες προέρχονται από τη Ρωσία και το Ιράν.

Facebook εκστρατείες παραπληροφόρησης

Η έκθεση του Facebook, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, δείχνει πώς οι διάφοροι φορείς παραπληροφόρησης ενισχύουν τις τακτικές τους ως απάντηση στις προσπάθειες των social media εταιρειών να καταστρέψουν τους ψεύτικους λογαριασμούς και τις εκστρατείες επιρροής.

Δείτε επίσης: Facebook: Κατηγορείται για παραπληροφόρηση πριν τις εκλογές

Το Facebook έχει αφαιρέσει περισσότερα από 150 δίκτυα συντονισμένης fake δραστηριότητας από το 2017. Από αυτά τα δίκτυα, τα 27 έχουν συνδεθεί με τη Ρωσία και τα 23 με το Ιράν, ενώ 9 προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ΗΠΑ παραμένουν ο πρωταρχικός στόχος των εκστρατειών επιρροής. Η έκθεση αναφέρει ότι από το 2017 έως το 2020 έγιναν τουλάχιστον 26 προσπάθειες στόχευσης των Αμερικανών από ξένους.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου του 2020, υπεύθυνοι για τη διασπορά παραπληροφόρησης ήταν κατά κύριο λόγο Αμερικανοί και όχι ξένοι φορείς.

Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα δίκτυα που αφαιρέσαμε, το διαχειριζόταν η Rally Forge, μια εταιρεία μάρκετινγκ με έδρα τις ΗΠΑ, που εργάζεται για λογαριασμό των πελατών της, συμπεριλαμβανομένου του Turning Point USA“, ανέφερε η έκθεση. “Αυτή η εκστρατεία αξιοποίησε αυθεντικές κοινότητες και στρατολόγησε εφήβους για να τρέχουν ψεύτικους και διπλούς λογαριασμούς για να σχολιάζουν τις ειδήσεις και τις σελίδες πολιτικών“.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Ρωσία και Ιράν προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές του 2020

Αυτή η εκστρατεία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την The Washington Post τον Σεπτέμβριο του 2020. Εκείνη την εποχή, εκπρόσωπος του Turning Point περιέγραψε την προσπάθεια ως “πολιτικό ακτιβισμό που διεξήχθη από πραγματικούς ανθρώπους που κατέχουν με πάθος τις πεποιθήσεις που περιγράφουν στο διαδίκτυο“.

Ένα άλλο αμερικανικό δίκτυο, το οποίο το Facebook αφαίρεσε τον Ιούλιο του 2020, σχετιζόταν με τον Roger Stone, έναν φίλο και πολιτικό σύμβουλο του πρώην προέδρου Donald Trump. Το δίκτυο είχε περισσότερους από 50 λογαριασμούς, 50 σελίδες και τέσσερις λογαριασμούς Instagram.

Η παρουσία ψεύτικου και παραπλανητικού περιεχομένου και η διάδοση παραπληροφόρησης στα social media, αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube, ειδικά μετά τις εκλογές του 2016. Τότε είχε αποκαλυφθεί ότι η Ρωσία είχε αναμειχθεί στις εκλογικές διαδικασίες των ΗΠΑ. Οι φορείς των εκστρατειών παραπληροφόρησης από τη Ρωσία παρουσιάζονταν ως Αμερικανοί ψηφοφόροι, στοχεύοντας άλλους ψηφοφόρους με παραπλανητικές διαφημίσεις και δημιουργώντας ψευδείς ειδήσεις, με στόχο να παραπλανήσουν τους ανθρώπους και να σπείρουν το διχασμό.

Η ανακάλυψη αυτών των εκστρατειών επιρροής και παραπληροφόρησης οδήγησε σε έντονη πίεση στις λεγόμενες Big Tech και επίσης έθεσε επίμονα ερωτήματα σχετικά με τη δυσανάλογη δύναμη της βιομηχανίας στην πολιτική και την ευρύτερη οικονομία. Από τότε ζητήθηκε νομοθεσία που να ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης εποπτεύουν το περιεχόμενο στα sites τους.

Δείτε επίσης: Ισραήλ-Παλαιστίνη πόλεμος: Παραπληροφόρηση στα social media

Το Facebook ανταποκρίθηκε προσλαμβάνοντας περισσότερους συντονιστές περιεχομένου και καθιερώνοντας νέες πολιτικές πλατφόρμας για τη fake δραστηριότητα.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες του Facebook, η έκθεση αναφέρει ότι γίνονται απόπειρες παράκαμψης των περιορισμών και ότι οι φορείς εξελίσσουν τις τακτικές τους. Από τη δημιουργία στοχευμένων καμπανιών που μπορούν να αποφύγουν τον εντοπισμό, έως την ανάθεση εκστρατειών σε τρίτους, οι παράγοντες απειλής φαίνεται πως δε το βάζουν κάτω.

Πηγή: CNN International 

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS