ΑρχικήinetΙσραήλ-Παλαιστίνη πόλεμος: Παραπληροφόρηση στα social media

Ισραήλ-Παλαιστίνη πόλεμος: Παραπληροφόρηση στα social media

Ο πόλεμος σε Ισραήλ και Παλαιστίνη συνεχίζεται και η παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί στο Twitter, το TikTok, το Facebook και άλλα social media τον κάνει ακόμη χειρότερο.

Ισραήλ Παλαιστίνη πόλεμος

Δείτε επίσης: Facebook: «Παγώνει» τη σελίδα του προέδρου της Βενεζουέλας, λόγω παραπληροφόρησης για τον COVID-19

Σε ένα βίντεο 28 δευτερολέπτων, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Twitter αυτήν την εβδομάδα από έναν εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu του Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας φάνηκαν να εκτοξεύουν ρουκέτες σε Ισραηλινούς από πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές.

Τουλάχιστον αυτό είπε ο εκπρόσωπος του κ. Netanyahu, Ofir Gendelman. Αλλά το tweet του με το βίντεο, το οποίο κοινοποιήθηκε εκατοντάδες φορές καθώς κλιμάκωσε τη σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, δεν προήλθε από τη Γάζα. Δεν ήταν καν από αυτήν την εβδομάδα.

Αντ ‘αυτού, το βίντεο που κοινοποιήθηκε, το οποίο μπορείτε να βρείτε στο YouTube και σε άλλους ιστότοπους φιλοξενίας βίντεο, ήταν από το 2018. Και σύμφωνα με τους υπότιτλους σε παλαιότερες εκδόσεις του βίντεο, δείχνει μαχητές να εκτοξεύουν ρουκέτες όχι από τη Γάζα αλλά από τη Συρία ή την Λιβύη.

Δείτε επίσης: Facebook: Κατηγορείται για παραπληροφόρηση πριν τις εκλογές

Το βίντεο ήταν απλώς ένα παράδειγμα της παραπληροφόρησης που κυκλοφόρησε στο Twitter, το TikTok, το Facebook, το WhatsApp και άλλα κοινωνικά μέσα αυτήν την εβδομάδα σχετικά με την αυξανόμενη βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στη Γάζα την Παρασκευή. Τα fake news περιελάμβαναν βίντεο, φωτογραφίες και αποσπάσματα κειμένου που υποτίθεται ότι προέρχονταν από κυβερνητικούς αξιωματούχους στην περιοχή, με αναρτήσεις να υποστηρίζουν αβάσιμα στις αρχές αυτής της εβδομάδας ότι Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν εισβάλει στη Γάζα.

Τα ψέματα έχουν ενισχυθεί καθώς έχουν κοινοποιηθεί χιλιάδες φορές στο Twitter και στο Facebook, και έχουν εξαπλωθεί σε ομάδες στο WhatsApp και το Telegram που έχουν χιλιάδες μέλη, σύμφωνα με ανάλυση των The New York Times. Το αποτέλεσμα της παραπληροφόρησης είναι δυνητικά θανατηφόρο, ανέφεραν οι ειδικοί της παραπληροφόρησης, αφού προκαλεί ακόμη περισσότερες εντάσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η Christina LoNigro, εκπρόσωπος της WhatsApp, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει θέσει όρια στο πόσες φορές οι άνθρωποι μπορούν να προωθήσουν ένα μήνυμα ως τρόπο περιορισμού της παραπληροφόρησης.

Δείτε επίσης: Twitter: Εστιάζει στη καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για τον Covid

Οι New York Times βρήκαν πολλές παραπλανητικές ειδήσεις σε σχέση με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη οι οποίες εξαπλώθηκαν σε ισραηλινές και παλαιστινιακές ομάδες στο WhatsApp αυτήν την εβδομάδα. Μια είδηση, η οποία εμφανίστηκε ως εβραϊκό κείμενο ή ηχητικό αρχείο, περιείχε μια προειδοποίηση ότι Παλαιστίνιοι ετοιμάζονταν να επιτεθούν στους Ισραηλινούς πολίτες.

«Οι Παλαιστίνιοι έρχονται, γονείς προστατέψτε τα παιδιά σας», ανέφερε το μήνυμα, το οποίο επισήμανε συγκεκριμένα αρκετές περιοχές βόρεια του Τελ Αβίβ. Χιλιάδες άνθρωποι ήταν σε μία από τις ομάδες του Telegram όπου έγινε κοινή χρήση της ανάρτησης. Η ανάρτηση εμφανίστηκε στη συνέχεια σε πολλές ομάδες στο WhatsApp, οι οποίες είχαν δεκάδες έως εκατοντάδες μέλη.

Όμως φαίνεται πως δεν υπήρχαν αναφορές για βία στις περιοχές που αναφέρονται στο μήνυμα.

Σε μια άλλη δημοσίευση στις αρχές αυτής της εβδομάδας, η οποία γράφτηκε στα αραβικά και στάλθηκε σε μια ομάδα στο WhatsApp με πάνω από 200 μέλη, οι χρήστες προειδοποιήθηκαν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες ήταν έτοιμοι να εισβάλουν στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η εισβολή έρχεται», ανέφερε το κείμενο, το οποίο καλούσε τους ανθρώπους να προσευχηθούν για τις οικογένειές τους.

Οι πηγές ειδήσεων στην αραβική και εβραϊκή γλώσσα φάνηκαν επίσης να ενισχύουν την παραπληροφόρηση για τον πόλεμο σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Αρκετά ισραηλινά πρακτορεία ειδήσεων έδειξαν πρόσφατα ένα βίντεο που έδειχνε μια οικογένεια να περπατά πηγαίνοντας σε μια κηδεία, κουβαλώντας ένα πτώμα μόνο και μόνο για να το ρίξει κάτω όταν ήχησε μια αστυνομική σειρήνα. Το βίντεο αναφέρθηκε από τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς ως απόδειξη ότι οι παλαιστινιακές οικογένειες κάνουν ψεύτικες κηδείες και υπερβάλλουν για τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση.

Στην πραγματικότητα, το βίντεο εμφανίστηκε στο YouTube πριν από ένα χρόνο και ίσως δείχνει μια οικογένεια της Ιορδανίας να κάνει μια ψεύτικη κηδεία, αναφέρει η λεζάντα στο αρχικό βίντεο.

Τα αποσπάσματα ενός άλλου βίντεο που δείχνει θρησκευόμενους Εβραίους να σκίζουν τα ρούχα τους ως ένδειξη αφοσίωσης κυκλοφόρησαν επίσης σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους αυτήν την εβδομάδα. Τα αποσπάσματα αναφέρθηκαν ως απόδειξη ότι οι Εβραίοι παρίσταναν ότι έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ.

Συγκρούσεις ξανά σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Αυτό ήταν παραπληροφόρηση. Το βίντεο είχε μεταφορτωθεί στο WhatsApp και στο Facebook αρκετές φορές νωρίτερα αυτό το έτος, σύμφωνα με την έρευνα του The New York Times.

Υπάρχει μια μακρά ιστορία παραπληροφόρησης μεταξύ των ισραηλινών και των παλαιστινιακών ομάδων, με ψευδείς ισχυρισμούς και συνωμοσίες να αυξάνονται σε στιγμές έντονης βίας στην περιοχή.

Τα τελευταία χρόνια, το Facebook έχει καταργήσει αρκετές εκστρατείες παραπληροφόρησης από το Ιράν που είχαν ως στόχο να προκληθούν εντάσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Το Twitter “κατέβασε” επίσης ένα δίκτυο ψεύτικων λογαριασμών το 2019 που χρησιμοποιήθηκε για να λεηλατήσει τους αντιπάλους του Mr. Netanyahu.

Το βίντεο που κοινοποιήσε ο κ. Gendelman στο Twitter την Τετάρτη, το οποίο υποτίθεται ότι έδειχνε Παλαιστίνιους μαχητές να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών, αφαιρέθηκε την Πέμπτη αφού το Twitter το χαρακτήρισε ως «παραπλανητικό περιεχόμενο».

Πηγή πληροφοριών: nytimes.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS