ΑρχικήsecurityΗΠΑ: Ρωσία και Ιράν προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές του 2020

ΗΠΑ: Ρωσία και Ιράν προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές του 2020

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση των ΗΠΑ, τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν προσπάθησαν να παρέμβουν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

ΗΠΑ εκλογές

Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι η Κίνα δεν προσπάθησε να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Καθώς φαίνεται, η έκθεση που κυκλοφόρησε χθες, δείχνει ότι η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις με βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ, προκειμένου να ασκήσει πίεση στη Ρωσία και το Ιράν.

Από το πρώτο τηλεφώνημα του με τον Πρόεδρο Putin, ο Πρόεδρος Biden έδειξε ξεκάθαρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιδράσουν σε μια σειρά ρωσικών ενεργειών“, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Σε αυτές τις ενέργειες περιλαμβάνεται το hack της SolarWinds, για το οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία, καθώς και η δηλητηρίαση του δικηγόρου και ακτιβιστή Alexey Navalny.

Η Τεχεράνη και η Μόσχα έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στις εκλογές των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η αμερικανική έκθεση υποστηρίζει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin ενέκρινε “επιχειρήσεις που αποσκοπούσαν στην υποτίμηση της υποψηφιότητας του Προέδρου Biden, υποστηρίζοντας τον πρώην Πρόεδρο Trump, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη του κοινού στην εκλογική διαδικασία και επιδεινώνοντας τους κοινωνικοπολιτικούς διχασμούς στις ΗΠΑ“.

Σύμφωνα με την έκθεση, μία από τις βασικές στρατηγικές της Μόσχας ήταν η διάδοση παραπλανητικών ισχυρισμών και αφηγήσεων σε ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και άτομα.

Δείτε επίσης: Οι εκλογές στις ΗΠΑ γίνονται στόχος επιθέσεων brute force από τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι  αυτές οι ενέργειες έγιναν από ρωσικές κυβερνητικές οργανώσεις.

Ιράν ΗΠΑ Ρωσία ΗΠΑ

Από την άλλη μεριά, το Ιράν πραγματοποίησε μια εκστρατεία επιρροής με σκοπό να υπονομεύσει τις προοπτικές επανεκλογής του πρώην Προέδρου Trump. Ωστόσο, δεν προωθούσε φανερά τους αντιπάλους του. Και το Ιράν, όπως και η Ρωσία, προσπάθησε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην εκλογική διαδικασία και στα θεσμικά όργανα των ΗΠΑ και να προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις“.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Κυρώσεις σε ιρανικές οντότητες για φερόμενη παρέμβαση στις επικείμενες εκλογές

Οι υπηρεσίες πληροφορίων των ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει στο παρελθόν και την Κίνα για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2020, αλλά σύμφωνα με τη νέα έκθεση, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάποια εμπλοκή αυτής της χώρας.

Το Πεκίνο “αξιολόγησε τα παραδοσιακά εργαλεία επιρροής του – κυρίως στοχευμένα οικονομικά μέτρα και πιέσεις – και πιθανότατα θεώρησε ότι θα ήταν αρκετά για να επιτύχει τον στόχο ως προς τη διαμόρφωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας ανεξάρτητα από τον νικητή“.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι η Κίνα “πήρε κάποια μέτρα για να προσπαθήσει να υπονομεύσει την επανεκλογή του πρώην προέδρου Trump“.

Δείτε επίσης: Ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιεί το Zoom ενώ υπάρχει κίνδυνος κατασκοπείας από Κίνα;

Αυτές οι εκτιμήσεις συγκεντρώθηκαν σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε μέσω του Office of the Director of National Intelligence. Η έρευνα διεξήχθη από τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας, το FBI και την CISA.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ξένοι hackers προσπάθησαν να αλλάξουν τα ψηφοδέλτια ή την ψηφοφορία στις εκλογές του 2020.

Εκτιμούμε ότι θα ήταν δύσκολο για κάποιον να χειριστεί τις εκλογικές διαδικασίες σε μεγάλη κλίμακα χωρίς να ανιχνευτεί“.

Σε δήλωση, ο Πρόεδρος της House Intelligence Committee, Adam Schiff, τόνισε ότι η νέα έκθεση δείχνει ότι η Ρωσία παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για τις εκλογές των ΗΠΑ.

Ενώ η Κίνα και το Ιράν έλαβαν, επίσης, συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με τις εκλογές των ΗΠΑ“, δήλωσε ο Schiff, ήταν σε “λιγότερο σημαντικό ή συστηματικό επίπεδο από εκείνο της Ρωσίας“.

Πρέπει να είμαστε σαφείς στον αμερικανικό λαό και να του δείξουμε ότι διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικές προθέσεις και δυνατότητες και δεν είναι ίσες απειλές για τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές μας“, δήλωσε ο Schiff.

Ο πρόεδρος της Senate Intelligence Committee, Mark Warner, δήλωσε ότι ενώ οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την άμυνά τους ενάντια στις ξένες παρεμβάσεις, “το πρόβλημα των ξένων παραγόντων που προσπαθούν να επηρεάσουν το αμερικανικό εκλογικό σώμα δεν θα εξαφανιστεί και, δεδομένου του τρέχοντος διχασμού σε αυτή τη χώρα, μπορεί να βρει εύφορο έδαφος για να αναπτυχθεί στο μέλλον“.

Εκτός από το Ιράν και τη Ρωσία, η έρευνα διαπίστωσε ότι η Κούβα, η Βενεζουέλα και το Λιβανέζικο Hezbollah προσπάθησαν, επίσης, για να παρέμβουν στις εκλογές, αν και σε μικρότερη κλίμακα.

Πηγή: CNBC

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS