ΑρχικήsecurityΗΠΑ: Κυρώσεις σε ιρανικές οντότητες για φερόμενη παρέμβαση στις επικείμενες εκλογές

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε ιρανικές οντότητες για φερόμενη παρέμβαση στις επικείμενες εκλογές

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει εκδώσει κυρώσεις εναντίον πέντε ιρανικών οντοτήτων που φέρονται να προσπαθούν να επηρεάσουν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το Υπουργείο, ιρανικές οντότητες παρουσιάζονται ως ειδησεογραφικοί οργανισμοί ή μέσα ενημέρωσης για να διαδώσουν παραπληροφόρηση και προπαγάνδα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, οι ιρανικές οντότητες χρησιμοποιούν ψευδείς αφηγήσεις και άλλο παραπλανητικό υλικό, σε μία προσπάθεια να επηρεάσουν τις επικείμενες εκλογές των ΗΠΑ. Ο Mnuchin πρόσθεσε ακόμη πως η τωρινή αμερικανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει την ακεραιότητα του εκλογικού συστήματος της χώρας και θα συνεχίσει να αντισταθμίζει τις προσπάθειες οποιουδήποτε ξένου παράγοντα που απειλεί τις εκλογικές της διαδικασίες.

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε ιρανικές οντότητες για φερόμενη παρέμβαση στις  επικείμενες εκλογές

Οι ιρανικές οντότητες που φέρονται να προσπαθούν να παρέμβουν στις εκλογές των ΗΠΑ είναι το Σώμα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC), το IRGC-Qods Force (IRGC-QF), το Ινστιτούτο Bayan Rasaneh Gostar (Bayan Gostar), η Ισλαμική Ένωση Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης (IRTVU) και η Διεθνής Ένωση Virtual Media (IUVM), οι οποίες έχουν κατηγορηθεί για άμεση ή έμμεση συμμετοχή, χορηγία, απόκρυψη ή συνενοχή σε ξένες παρεμβάσεις στις φετινές προεδρικές εκλογές.

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε ιρανικές οντότητες για φερόμενη παρέμβαση στις  επικείμενες εκλογές

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, οι Bayan Gostar, IRTVU και IUVM πραγματοποίησαν μια σειρά από επιχειρήσεις επιρροής που απευθύνονταν στον πληθυσμό. Η IUVM διέδωσε επίσης θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση γύρω από την παγκόσμια πανδημία του COVID-19. Εν τω μεταξύ, διάφορα IRGC-QF outlets φέρονται να ενίσχυσαν ψευδείς αφηγήσεις και δημοσίευσαν περιεχόμενο προπαγάνδας, όπως άρθρα, κινούμενα σχέδια και memes, με στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στο αμερικανικό κοινό.

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε ιρανικές οντότητες για φερόμενη παρέμβαση στις  επικείμενες εκλογές

Με τις κυρώσεις, ιδιοκτησίες των ιρανικών οντοτήτων έχουν αποκλειστεί από τις ΗΠΑ και απαγορεύεται στους Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές μαζί τους. Οι κυρώσεις ακολουθούν μια σειρά αναφορών σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν προσπαθεί να σπείρει τη διχόνοια πριν τις εκλογές, με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους να κατηγορούν το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από ένα “κύμα” email που στάλθηκαν στους ψηφοφόρους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Πλαστογραφώντας την βίαιη εξτρεμιστική ομάδα “Proud Boys”, τα email απειλούσαν τους εγγεγραμμένους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους ότι αν δεν ψηφίσουν τον Τραμπ, θα έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες. Όπως αναφέρει το ZDNet, οι αποστολείς ισχυρίζονταν ότι απέκτησαν πρόσβαση σε ολόκληρη την υποδομή ψηφοφορίας.

Επιπλέον, το Twitter δήλωσε στις αρχές του μήνα ότι κατάργησε από την πλατφόρμα του περίπου 130 λογαριασμούς που συνδέονταν με το Ιράν, καθώς προσπάθησαν να παρέμβουν στο δημόσιο πολιτικό debate Τραμπ – Μπάιντεν.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS