ΑρχικήUpdatesFacebook: Έχει αφαιρέσει 18 εκατομμύρια posts παραπληροφόρησης σχετικά με τον COVID-19

Facebook: Έχει αφαιρέσει 18 εκατομμύρια posts παραπληροφόρησης σχετικά με τον COVID-19

Το Facebook και το Instagram έπρεπε να αφαιρέσουν πάνω από 18 εκατομμύρια posts παραπληροφόρησης σχετικά με τον COVID-19, από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έκθεση που κυκλοφόρησε η εταιρεία στις 19 Μαΐου. Επιπλέον, πάνω από 167 εκατομμύρια posts αξιολογήθηκαν ως «ψευδή» από τους υπεύθυνους ελέγχου των εταιρειών των δημοφιλών social media, πράγμα που σημαίνει ότι περιείχαν παραπληροφόρηση για τον COVID-19. Εκπρόσωποι του Facebook δήλωσαν σχετικά με αυτό ότι «δεν θα συνεισέφεραν ούτε θα προκαλούσαν κανένα κίνδυνο ασφαλείας». Τα στοιχεία κυκλοφόρησαν στο πλαίσιο του Community Standards Enforcement Report του Facebook.

Η έκθεση αναφέρει τα ακόλουθα: «Από την αρχή της πανδημίας έως τον Απρίλιο του 2021, καταργήσαμε πάνω από 18 εκατομμύρια posts από το Facebook και το Instagram παγκοσμίως, επειδή παραβίαζαν τις πολιτικές μας σχετικά με την παραπληροφόρηση και την βλάβη που σχετίζεται με τον COVID-19. Εργαζόμαστε επίσης για να αυξήσουμε την αποδοχή των εμβολίων και να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση σχετικά με αυτά».

Εκπρόσωποι του Facebook ανέφεραν ότι αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν τη δημιουργία social media stickers, για να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες βλέπουν πότε εμβολιάζονται οι φίλοι και η οικογένειά τους, καθώς και για να κατευθύνονται σε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια.

Facebook posts παραπληροφόρησης  COVID-19
Facebook: Έχει αφαιρέσει 18 εκατομμύρια posts παραπληροφόρησης σχετικά με τον COVID-19

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ-Παλαιστίνη πόλεμος: Παραπληροφόρηση στα social media

«Αυτό είναι μέρος του στόχου μας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στον εμβολιασμό. Πιστεύουμε ότι έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τη διαφορά εδώ», δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης.

Η παραπληροφόρηση για τον COVID-19 μπορεί να αποδειχθεί πολύ επιβλαβής, είπε ένας ειδικός.

Επιπλέον, η Mary Blankenship, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Νεβάδας που εξετάζει πώς εξαπλώνεται η παραπληροφόρηση, επεσήμανε τα εξής: «Με τον COVID-19, υπάρχει ένας ιδιαίτερος κίνδυνος, επειδή πρέπει να αντιμετωπιστεί η ιατρική παραπληροφόρηση. Σε γενικές γραμμές υπάρχει πολλή διαδικτυακή κίνηση που αφορά τον COVID-19».

Τα 18 εκατομμύρια posts που αφαιρέθηκαν από το Facebook και το Instagram, πιθανότατα έβγαλαν μόνο την επιφάνεια, σύμφωνα με την Blankenship.

«Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τρόπους για να προσθέσουμε διαφάνεια στο μέλλον», δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook.

Παραπληροφόρηση
Παραπληροφόρηση

Δείτε ακόμη: Facebook: Διαβάστε το άρθρο πριν το κοινοποιήσετε, όχι μόνο τον τίτλο

Η ανακοίνωση της 19ης Μαΐου περιλάμβανε επίσης την αποκάλυψη ότι το Facebook προσέλαβε μία τρίτη εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών EY, για τη διενέργεια «ανεξάρτητου ελέγχου» στην εταιρεία, προκειμένου να «επικυρώσει ότι οι μετρήσεις του υπολογίζονται και αναφέρονται σωστά» όταν πρόκειται για περιεχόμενο που παραβιάζει τις πολιτικές των πλατφορμών.

Εκτός από τα posts παραπληροφόρησης σχετικά με τον COVID-19 που καταργήθηκαν, το Facebook είπε ότι αφαίρεσε 10 εκατομμύρια «κομμάτια οργανωμένου περιεχομένου μίσους» το πρώτο τρίμηνο του 2021, από 6,4 εκατομμύρια στο τέλος του περασμένου έτους.

Οι εταιρείες των social media έχουν δεχθεί πυρά τους τελευταίους μήνες για το ρόλο τους στη διάδοση παραπληροφόρησης. Οι θεωρίες συνωμοσίας που είχαν «ριζώσει» στα social media, εμφανίστηκαν κατά την επίδειξη βίας στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου.

παραπληροφόρηση
Διάδοση Παραπληροφόρησης – Αντιδράσεις

«Έχουμε αυτές τις τεράστιες πλατφόρμες παγκόσμιας επικοινωνίας, στις οποίες ο καθένας μπορεί να πει ελεύθερα οτιδήποτε σε ολόκληρο τον κόσμο, και αυτό επιτρέπει την ενίσχυση και τη διάδοση αβάσιμων και ακραίων απόψεων», δήλωσε ο Russell Muirhead, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντάρτμουθ και συγγραφέας του βιβλίου «A Lot of People Are Saying», που διερευνά τον αντίκτυπο των θεωριών συνωμοσίας στη δημοκρατία.

Μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο, οι social media πλατφόρμες έκαναν κάποια πρωτοφανή βήματα, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο – για παράδειγμα, μπλόκαραν τους λογαριασμούς του τότε Αμερικανού Προέδρου, Donald Trump.
Εκπρόσωποι του Facebook δήλωσαν στις 19 Μαΐου ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τη σωστή ισορροπία μεταξύ της προστασίας της ελευθερίας του λόγου, ενώ προσπαθούν να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση.

Πρόταση: Facebook: «Παγώνει» τη σελίδα του προέδρου της Βενεζουέλας, λόγω παραπληροφόρησης για τον COVID-19

Συγκεριμένα, υπογράμμισαν τα εξής: «Υποστηρίζουμε μια προσέγγιση όπου οι κανόνες του Διαδικτύου ενημερώνονται με μεταρρυθμίσεις στον ομοσπονδιακό νόμο που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης, ενώ παράλληλα επιτρέπει σε πλατφόρμες όπως η δική μας να αφαιρούν περιεχόμενο που απειλεί την ασφάλεια των ανθρώπων».

Facebook posts παραπληροφόρησης COVID-19
Facebook: Έχει αφαιρέσει 18 εκατομμύρια posts παραπληροφόρησης σχετικά με τον COVID-19

Ο γίγαντας των social media δημιουργεί επίσης ένα νέο «Κέντρο Διαφάνειας» που θα είναι αφιερωμένο στην εξήγηση του τρόπου κατάργησης του περιεχομένου μίσους. Αυτό το κέντρο θα εξηγεί πώς οι υπάλληλοι του Facebook «μειώνουν τη διάδοση προβληματικού περιεχομένου που παραβιάζει τις πολιτικές της εταιρείας και θα δίνει στους χρήστες πρόσθετο context, ώστε να μπορούν να αποφασίσουν πού θα κάνουν κλικ, τί θα διαβάσουν ή τί θα κοινοποιήσουν».

Η Blankenship είπε ότι αυτές οι προσπάθειες είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Οι social media πλατφόρμες κερδίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από διαφημίσεις, εξήγησε η Blankenship, πράγμα που σημαίνει ότι στόχος τους είναι να διατηρούν τους χρήστες στο διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να βλέπουν διαφημίσεις. Η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται συχνά όταν προκαλεί «θυμό ή φόβο», σύμφωνα με την Blankenship.

Τέλος, η Blankenship τόνισε πως είναι καλό τα social media να επιβάλλουν κάποια πρότυπα στις πλατφόρμες τους. Αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα, επειδή παρόλο που τώρα αντιμετωπίζεται η παραπληροφόρηση, δημιουργείται ένα «κενό» σε αυτά τα social media sites.

Πηγή πληροφοριών: globalnews.ca

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS