Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες πραγματοποιούν ταξίδια στο διάστημα με σκοπό την ανακάλυψη νέων πραγμάτων. Αυτά τα ταξίδια, όμως, θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες, όπως τη μόλυνση άλλων πλανητών με μικροοργανισμούς από τη Γη. Το 2019, επιστήμονες από τη NASA και το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο έστειλαν μύκητες και βακτήρια στη στρατόσφαιρα, στο πλαίσιο του πειράματος MARSBOx. Η στρατόσφαιρα, το δεύτερο σημαντικό στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης, έχει, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνθήκες που μοιάζουν πολύ με αυτές που επικρατούν στον Άρη. Επομένως, είναι το ιδανικό μέρος για την αποστολή δειγμάτων, ώστε να φανεί, αν οι μικροοοργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν στον κόκκινο πλανήτη και πώς αντιδρούν. Τώρα, οι επιστήμονες έχουν δημοσιεύσει ένα έγγραφο σχετικά με τα ευρήματά τους, στο οποίο αναφέρουν πώς οι σπόροι της μαύρης μούχλας επέζησαν από το ταξίδι.
Στην πραγματικότητα, ο μικροοργανισμός μπορούσε να ζήσει στην επιφάνεια του Άρη προσωρινά, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σπόροι θα μπορούσαν να αναβιώσουν μετά την επιστροφή τους στη Γη. Η ερευνητική ομάδα τοποθέτησε σπόρους από Aspergillus niger και Salinisphaera shabanensis, Staphylococcus capitis subsp. capitis και Buttiauxella sp. στο MARSBOx. Υπήρχαν δύο στρώματα δείγματος μέσα στο δοχείο, με το κάτω μέρος να είναι προστατευμένο από την ακτινοβολία, ώστε η NASA να μπορεί να διαχωρίσει τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας από τις επιπτώσεις άλλων περιβαλλοντικών συνθηκών. Η NASA μετέφερε το δοχείο στη στρατόσφαιρα, όπου τα δείγματα υποβλήθηκαν σε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές που επικρατούν στον Άρη. Επίσης, εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία, χίλιες φορές περισσότερη από αυτή που θα μπορούσε να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα.
Λοιπόν, τι σημαίνει η επιβίωση του Aspergillus niger για τα διαστημικά ταξίδια; Η Katharina Siems, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου είπε: “Με μακροχρόνιες αποστολές στον Άρη, πρέπει να ξέρουμε πώς οι μικροοργανισμοί που σχετίζονται με τον άνθρωπο θα επιβιώσουν στον Κόκκινο Πλανήτη, καθώς μερικοί μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των αστροναυτών. Επιπλέον, ορισμένα μικρόβια θα μπορούσαν να είναι πολύτιμα για την εξερεύνηση του διαστήματος. Θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να παράγουμε τρόφιμα και προμήθειες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό όταν βρισκόμαστε μακριά από το σπίτι (Γη)“.
Πέρυσι, η NASA βελτίωσε μερικές από τις πολιτικές της, ώστε να έρχονται σε συμφωνία με τη δέσμευσή της να προστατεύσει τη Σελήνη και τον Άρη από πιθανή ανθρώπινη μόλυνση. Ο οργανισμός θέλει να διασφαλίσει ότι δεν μεταφέρει εν αγνοία του μικροοργανισμούς ή άλλους ρύπους από τη Γη στους άλλους πλανήτες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες αναζήτησης εξωγήινης ζωής. Επιπλέον, η επιστροφή των μικροοργανιμσών από “άλλους κόσμους” θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει αρνητικά το περιβάλλον μας. Η Siems εξήγησε ότι πειράματα όπως η αποστολή MARSBOx “είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος να διερευνήσουμε όλες τις επιπτώσεις του διαστημικού ταξιδιού στη μικροβιακή ζωή αλλά και να οδηγήσουμε αυτήν τη γνώση σε εκπληκτικές διαστημικές ανακαλύψεις“.
Καταιγίδες μεγαλύτερες από τη Γη εντοπίστηκαν στον Δία
Black Basta ransomware: Όλες οι νέες τακτικές
Αποκαλύψεις για τον Μεγαλύτερο Κρατήρα του Φεγγαριού
Πηγή: Engadget