ΑρχικήyoutubeΕπιστήμονες πέτυχαν νέο ρεκόρ στην απόδοση των ηλιακών κυττάρων!

Επιστήμονες πέτυχαν νέο ρεκόρ στην απόδοση των ηλιακών κυττάρων!

Η βελτίωση της απόδοσης των ηλιακών κυττάρων μπορεί να διαφοροποιήσει σημαντικά την ποσότητα της ενέργειας που παράγεται από την ίδια επιφάνεια και την ίδια ποσότητα ηλιοφάνειας. Ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ σημειώθηκε τώρα στην απόδοση των ηλιακών κυττάρων. Συγκεκριμένα, επιστήμονες πέτυχαν απόδοση 29,15% στη λεγόμενη «τεχνολογία tandem» – που χρησιμοποιεί το πυρίτιο και τον περοβσκίτη. Επί του παρόντος, χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνολογίες για τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική.

Σε πρόσφατες εργαστηριακές δοκιμές, επιτεύχθηκε μεγαλύτερη απόδοση από το 28% που είχε παρατηρηθεί στα ηλιακά κύτταρα περοβσκίτη/πυριτίου μέχρι πρότινος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα διαδοχικά ηλιακά κύτταρα που συνδυάζουν πυρίτιο με μεταλλικό περοβσκίτη αλογονιδίου είναι μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για την υπέρβαση του ορίου της απόδοσης ενός κυττάρου.

Επιστήμονες πέτυχαν νέο ρεκόρ στην απόδοση των ηλιακών κυττάρων

Ο περοβσκίτης και το πυρίτιο στην πραγματικότητα έχουν αναπτυχθεί ξεχωριστά ως υλικά ημιαγωγών για χρήση σε ηλιακούς θερμοσίφωνες: τα κύτταρα πυριτίου υπάρχουν περισσότερο καιρό, ενώ χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό σε ηλιακά αγροκτήματα παγκοσμίως.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο περοβσκίτης θα μπορούσε να «επικρατήσει» έναντι του πυριτίου. Γι’αυτό πειραματίζονται εδώ και καιρό με διαφορετικούς συνδυασμούς περοβσκίτη, προσθέτοντας διάφορα υλικά – σε αυτήν την περίπτωση το πυρίτιο. Το λεγόμενο διαδοχικό κύτταρο χρησιμοποιεί δύο ημιαγωγούς που μπορούν να “συλλάβουν” δύο διαφορετικά μέρη του φάσματος φωτός, που εκτείνονται πέρα από το υπέρυθρο φως (που “συλλαμβάνεται” από το πυρίτιο) και στο ορατό φως (που “συλλαμβάνεται” από τις ενώσεις του περοβσκίτη).

Επιστήμονες πέτυχαν νέο ρεκόρ στην απόδοση των ηλιακών κυττάρων

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο συνδυασμός του περοβσκίτη και του πυριτίου δεν συνεπάγεται την αύξηση του κόστους κατασκευής των ηλιακών θερμοσιφώνων. Η διατήρηση της τιμής σε χαμηλά επίπεδα είναι σημαντική για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάπτυξη της ηλιακής τεχνολογίας.

Το νέο αυτό ρεκόρ στην απόδοση των ηλιακών κυττάρων αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του έτους, ενώ το έγγραφο που περιέχει περαιτέρω λεπτομέρειες για το εν λόγω επίτευγμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας τώρα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενη έρευνα έδειξε πως η τεχνολογία ηλιακών κυττάρων πρέπει να μπορεί να φτάσει ποσοστά απόδοσης που να υπερβαίνουν το 30%, ενώ επιστήμονες δήλωσαν ότι συνεχίζουν να εργάζονται πάνω στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS