ΑρχικήUpdatesΟ Chrome αλλάζει την λειτουργία της cache για τη βελτίωση του απορρήτου

Ο Chrome αλλάζει την λειτουργία της cache για τη βελτίωση του απορρήτου

Η Google άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα βασικό component του προγράμματος περιήγησης Chrome, προκειμένου να προσθέσει επιπλέον προστασία απορρήτου στους χρήστες.

Γνωστό ως HTTP Cache ή Shared Cache, αυτό το “Chrome component” λειτουργεί αποθηκεύοντας αντίγραφα των resources που φορτώθηκαν σε μια ιστοσελίδα, όπως εικόνες, αρχεία CSS και αρχεία JavaScript.

Η ιδέα είναι ότι όταν ένας χρήστης επισκέπτεται ξανά τον ίδιο ιστότοπο ή επισκέπτεται έναν άλλο ιστότοπο όπου χρησιμοποιούνται τα ίδια αρχεία, ο Chrome θα τα φορτώνει από την εσωτερική του κρυφή μνήμη, αντί να σπαταλά χρόνο να επαναλάβει τη λήψη κάθε αρχείου ξανά.

Chrome
Ο Chrome αλλάζει την λειτουργία της cache για τη βελτίωση του απορρήτου

Αυτό το component υπήρχε όχι μόνο στον Chrome αλλά και σε όλα τα προγράμματα περιήγησης ιστού από τις πρώτες μέρες του internet και χρησίμευσε ως λειτουργία εξοικονόμησης εύρους ζώνης.

Σε όλα τα προγράμματα περιήγησης, το σύστημα προσωρινής αποθήκευσης (cache) λειτουργεί συνήθως με τον ίδιο τρόπο. Κάθε εικόνα, CSS ή αρχείο JS που αποθηκεύεται στην κρυφή μνήμη λαμβάνει ένα κλειδί αποθήκευσης που είναι συνήθως η διεύθυνση URL του resource.

Για παράδειγμα, το κλειδί αποθήκευσης μιας εικόνας θα είναι το ίδιο το URL της εικόνας: https: //x.example/doge.png.

Όταν το πρόγραμμα περιήγησης φορτώσει μια νέα σελίδα, θα αναζητήσει το κλειδί (URL) μέσα στην εσωτερική βάση δεδομένων της προσωρινής μνήμης και θα δει αν χρειάζεται να κατεβάσει την εικόνα ή να τη φορτώσει από την προσωρινή μνήμη.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια, οι διαφημιστικές εταιρείες συνειδητοποίησαν ότι αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθήσουν τους χρήστες.

“Αυτός ο μηχανισμός λειτούργησε καλά από την άποψη της απόδοσης για μεγάλο χρονικό διάστημα”, δήλωσε ο Eiji Kitamura, προγραμματιστής της Google.

“Ωστόσο, ο χρόνος που χρειάζεται ένας ιστότοπος για να ανταποκριθεί σε αιτήματα HTTP μπορεί να αποκαλύψει ότι το πρόγραμμα περιήγησης είχε πρόσβαση στο ίδιο resource στο παρελθόν, το οποίο αφήνει ανοιχτό το πρόγραμμα περιήγησης σε επιθέσεις ασφάλειας και απορρήτου.”

Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Εντοπισμός εάν ένας χρήστης έχει επισκεφθεί έναν συγκεκριμένο ιστότοπο: Ένας αντίπαλος μπορεί να εντοπίσει το ιστορικό περιήγησης ενός χρήστη ελέγχοντας εάν η προσωρινή μνήμη (cache) έχει ένα resource που μπορεί να είναι συγκεκριμένο για έναν συγκεκριμένο ιστότοπο ή μια ομάδα ιστότοπων.
  • Επίθεση αναζήτησης cross-site: Ένας αντίπαλος μπορεί να εντοπίσει εάν ένα αυθαίρετο string βρίσκεται στα αποτελέσματα αναζήτησης του χρήστη, ελέγχοντας εάν μια εικόνα «χωρίς αποτελέσματα αναζήτησης» που χρησιμοποιείται από έναν συγκεκριμένο ιστότοπο βρίσκεται στην προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησης.
  • Εντοπισμός cross-site: Η προσωρινή μνήμη (cache) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση αναγνωριστικών που μοιάζουν με cookies ως μηχανισμό παρακολούθησης μεταξύ ιστότοπων.

Ωστόσο, με τον Chrome 86, που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Google παρουσίασε σημαντικές αλλαγές σε αυτόν τον μηχανισμό.

Γνωστή ως “cache partitioning”, αυτή η λειτουργία λειτουργεί αλλάζοντας τον τρόπο αποθήκευσης των resources στην προσωρινή μνήμη HTTP με βάση δύο επιπλέον παράγοντες. Από τώρα και στο εξής, το κλειδί αποθήκευσης ενός resource θα περιέχει τρία στοιχεία, αντί για ένα:

  • Το site domain ανώτατου επιπέδου (http: //a.example)
  • Το τρέχον πλαίσιο του resource (http: //c.example)
  • Διεύθυνση URL του resource (https: //x.example/doge.png)

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS