ΑρχικήsecurityCache: Κρυμμένα αρχεία στην προσωρινή μνήμη επιβραδύνουν το Google Chrome

Cache: Κρυμμένα αρχεία στην προσωρινή μνήμη επιβραδύνουν το Google Chrome

Το Google Chrome ανήκει στην κατηγορία των πιο δημοφιλών browsers και χρησιμοποιείται από μεγάλο ποσοστό χρηστών. Ωστόσο, έχει ένα σημαντικό αρνητικό χαρακτηριστικό – δεν παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να διαγράψουν αρχεία από την προσωρινή μνήμη cache. Αυτό αφορά τα Windows και το macOS. Συγκεκριμένα, στα Windows, αυτά τα αρχεία υπάρχουν στο C:\Users\\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Code Cache\Js, ενώ στο macOS βρίσκονται στο ~/Library/Caches/Google/Chrome/Default/Cache/Js.

google chrome

Ενδεικτικά, ένας χρήστης δήλωσε ότι στο κύριο workhorse του MacBook Pro που χρησιμοποιεί ανακάλυψε πρόσφατα 124.000 αρχεία, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα του 2020 και κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες bytes έως μερικές εκατοντάδες kilobytes. Ολόκληρος ο φάκελος είναι περίπου 600MB συνολικά. Έτσι, άρχισε να ελέγχει αν όντως ισχύει ότι η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης cache δεν διαγράφει αυτά τα αρχεία. Παρατήρησε επίσης ότι αυτά τα αρχεία επιβραδύνουν την λειτουργία του Chrome κι έτσι, δοκίμασε να τα διαγράψει. Τότε παρατήρησε ότι το Google Chrome άρχισε να λειτουργεί πιο γρήγορα, μετά την διαγραφή αυτών των αρχείων. Στη συνέχεια, αναζητούσε με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να διαγραφούν αυτά τα αρχεία χωρίς να χρειάζεται να “σκάψει” στο σύστημα αρχείων. Αυτό που ανακάλυψε, ίσως “λύσει τα χέρια” σε πολλούς χρήστες Windows. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως βρήκε έναν τρόπο, o οποίος μπορεί να ακουστεί περίεργος. Αυτός ο τρόπος περιλαμβάνει την εγκατάσταση του CCleaner Pro, το οποίο δεν είναι δωρεάν, καθώς και την εγκατάσταση ενός δωρεάν πρόσθετου τρίτου μέρους που ονομάζεται CCEnhancer και στη συνέχεια την χρήση του για την διαγραφή των αρχείων από την προσωρινή μνήμη cache. Όσον αφορά τους χρήστες macOS, δεν έχει εντοπιστεί προς το παρόν κάποιος τρόπος για την εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης cache. Για αυτούς τους χρήστες, το μόνο εργαλείο είναι το Finder.

Η εκκαθάριση της κρυφής μνήμης cache “κρύβει” μειονεκτήματα;
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρεθεί κάποια μειονεκτήματα όσον αφορά την εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης cache, ωστόσο χρειάζεται προσοχή από όποιον χρήστη επιχειρήσει να την κάνει, δεδομένου ότι μπορεί να προκύψουν απρόσμενα προβλήματα. Επίσης, κάθε φορά που ένας χρήστης πηγαίνει στη διαγραφή αρχείων, υπάρχει ο κίνδυνος να διαγράψει λάθος αντικείμενο, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο, ιδιαίτερα για όποιον χρήστη δεν διαθέτει backup.


Συνοπτικά, το Google Chrome μπορεί να αποθηκεύσει εκατοντάδες χιλιάδες αρχεία στον υπολογιστή σας, στην προσωρινή μνήμη cache, χωρίς όμως να σας δίνει την δυνατότητα να τα διαγράψετε. Φαίνεται, όμως, ότι η εκκαθάριση αυτής της μνήμης βελτιώνει κάπως την απόδοση του Google Chrome.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS