ΑρχικήyoutubeGoogle: Δίνει στην αστυνομία data χρηστών βάσει search λέξεων-κλειδιών!

Google: Δίνει στην αστυνομία data χρηστών βάσει search λέξεων-κλειδιών!

Η αστυνομία συνήθως χρειάζεται ένταλμα για έναν γνωστό ύποπτο ώστε να ζητήσει προσωπικές ευαίσθητες πληροφορίες, όπως το ιστορικό αναζήτησης στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, ένα δικαστικό έγγραφο ανέφερε ότι οι ερευνητές μπορούν να ζητήσουν τέτοια data από την Google, ώστε να αποκαλυφθεί όχι μόνο το ιστορικό αναζήτησης ενός υπόπτου, αλλά και πληροφορίες σχετικά με την αναζήτηση λέξεων-κλειδιών από μεγάλο όγκο χρηστών, και μάλιστα εν αγνοία αυτών.

Τον Αύγουστο, η αστυνομία συνέλαβε τον Michael Williams, συνεργάτη του τραγουδιστή Robert Sylvester Kelly που έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Williams συνελήφθη για εμπρησμό στο αυτοκίνητο ενός μάρτυρα του περιστατικού στη Φλόριντα. Οι ερευνητές συνέδεσαν τον Williams με τον εμπρησμό, καθώς και την παραβίαση του μάρτυρα, αφού έστειλαν ένταλμα έρευνας στην Google, ζητώντας data σχετικά με χρήστες που είχαν αναζητήσει τη διεύθυνση της κατοικίας κοντά στον εμπρησμό.

Google data-αναζήτηση λέξεων-κλειδιών

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η Google παρείχε τις διευθύνσεις IP των ατόμων που αναζήτησαν τη διεύθυνση του θύματος του εμπρησμού, τις οποίες οι ερευνητές συνέδεσαν με έναν αριθμό τηλεφώνου που ανήκε στον Williams. Η αστυνομία στη συνέχεια χρησιμοποίησε τα αρχεία που περιείχαν αριθμούς τηλεφώνου, για να εντοπίσει τη θέση της συσκευής του Williams κοντά στον εμπρησμό.

Το αρχικό ένταλμα έρευνας που στάλθηκε στην Google παραμένει σφραγισμένο, αλλά η έκθεση παρέχει ένα άλλο παράδειγμα μιας αυξανόμενης τάσης αιτημάτων data στον γίγαντα της μηχανής αναζήτησης, όπου οι ερευνητές ζητούν data για μια μεγάλη ομάδα χρηστών και όχι για έναν μόνο ύποπτο.

Αυτό το «ένταλμα λέξεων-κλειδιών» αντιτίθεται στους ελέγχους της Τέταρτης Τροποποίησης σχετικά με την επιτήρηση της αστυνομίας, σύμφωνα με τον Albert Fox Cahn, εκτελεστικό διευθυντή του έργου επίβλεψης τεχνολογίας επιτήρησης. Ο Albert Fox Cahn πρόσθεσε ακόμη πως είναι αντισυνταγματικό ένα δικαστήριο να εξουσιοδοτεί τη “γνωστοποίηση” data σχετικά με κάθε άτομο που έχει αναζητήσει έναν συγκεκριμένο όρο ή διεύθυνση.

Google data-αναζήτηση λέξεων-κλειδιών αστυνομία

Τα εντάλματα αναζήτησης λέξεων-κλειδιών είναι παρόμοια με τα εντάλματα geofence, στα οποία η αστυνομία υποβάλλει αιτήματα στην Google για data που αφορούν όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε μια συγκεκριμένη περιοχή και ώρα. Η Google έλαβε 15 φορές περισσότερα αιτήματα εντάλματος geofence το 2018 σε σύγκριση με το 2017 και πέντε φορές περισσότερα το 2019 από το 2018. Η αύξηση των αιτημάτων από την αστυνομία έχει ενοχλήσει τους υπαλλήλους της Google, σύμφωνα με εσωτερικά emails.

Η Google δήλωσε χθες ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη και δουλεύει πάνω στην προστασία του απορρήτου των χρηστών της, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την επιβολή του νόμου. “Απαιτούμε ένταλμα και ώθηση για να περιορίσουμε το πεδίο αυτών των συγκεκριμένων απαιτήσεων όταν είναι υπερβολικά ευρείες, συμπεριλαμβανομένης της αντίρρησης στο δικαστήριο όταν είναι απαραίτητο”, ανέφερε σε δήλωση ο διευθυντής της Google για την επιβολή του νόμου και την ασφάλεια πληροφοριών, Richard Salgado. Ο Salgado πρόσθεσε ακόμη ότι αυτές οι απαιτήσεις data αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των συνολικών ενταλμάτων και ένα μικρό μέρος των συνολικών νομικών απαιτήσεων για data χρηστών που λαμβάνουμε αυτήν τη στιγμή.

Η εταιρεία αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσα εντάλματα για αναζήτηση λέξεων-κλειδιών έχουν ληφθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Τα εντάλματα αναζήτησης αμφισβητούνται σε όλες τις ΗΠΑ για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων. Οι νομοθέτες στη Νέα Υόρκη έχουν προτείνει νομοθεσία ώστε τέτοιες απαιτήσεις-αναζητήσεις να θεωρούνται παράνομες, ενώ στο Ιλινόις, ένας ομοσπονδιακός δικαστής διαπίστωσε ότι η πρακτική παραβίασε την Τέταρτη Τροποποίηση.

Τα εντάλματα για αναζήτηση λέξεων-κλειδιών δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο. Το 2017, η αστυνομία της Μινεσότα έστειλε τέτοιο ένταλμα στην Google για πληροφορίες (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και διευθύνσεις IP) που σχετίζονται με άτομα που έψαχναν “Douglas [REDACTED]” σε μια έρευνα απάτης.

Ο Todd Spodek, που εκπροσωπεί τον Williams, δήλωσε ότι σκοπεύει να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του εντάλματος για έρευνα και αναζήτηση λέξεων-κλειδιών που εκδόθηκε τον Ιούνιο. Δεν έχει δει ακόμα το έγγραφο, αλλά είπε πως σκοπεύει να υποστηρίξει ότι παραβίασε τα δικαιώματα του Williams.

Google data-αναζήτηση λέξεων-κλειδιών

Ο Spodek ανέφερε ότι έχει δει περισσότερα από αυτά τα είδη ενταλμάτων να εκδίδονται σε ποινικές έρευνες, ενώ ανησυχεί ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε λανθασμένες κατηγορίες εις βάρος ατόμων στο μέλλον.

“Σκεφτείτε τις συνέπειες στο μέλλον εάν όλοι όσοι έψαχναν κάτι στο απόρρητο του σπιτιού τους υποβάλλονταν σε συνεντεύξεις από ομοσπονδιακούς πράκτορες”, δήλωσε ο Spodek. “Κάποιος μπορεί να ενδιαφέρεται για το πώς οι άνθρωποι πεθαίνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συμφωνίες για ναρκωτικά και θα μπορούσε να παρερμηνευτεί ή να χρησιμοποιηθεί ακατάλληλα.”

Συνήθως, απαιτείται κάποια αιτία για εντάλματα έρευνας, τα οποία σχετίζονται με ύποπτο ή διεύθυνση. Οι απαιτήσεις για πληροφορίες προσαρμόζονται στενά σε ένα συγκεκριμένο άτομο.
Αφού οι ερευνητές συνέδεσαν τον Williams με τον εμπρησμό μέσω εντάλματος έρευνας λέξεων-κλειδιών, έστειλαν στην Google ένα άλλο ένταλμα ειδικά για τον λογαριασμό του, διαπιστώνοντας ότι αναζήτησε φράσεις όπως “πού μπορώ να αγοράσω ένα προσαρμοσμένο πολυβόλο 0,50”, “εκφοβισμός μαρτύρων” και “χώρες που δεν έχουν έκδοση στις ΗΠΑ.”

Αυτή η λεπτομέρεια ανακαλύφθηκε μετά την εκτέλεση εντάλματος για τον Williams, αντί για το αντίστροφο, με τους ερευνητές να ψάχνουν όλους όσους αναζήτησαν αυτές τις φράσεις.

Η Google αντιμετωπίζει επίσης επικρίσεις για συμμόρφωση με ευρεία αιτήματα data όπως αυτά που σχετίζονται με την γεωγραφική τοποθεσία ή το ιστορικό αναζήτησης ενός χρήστη.

Λόγω του τρόπου λειτουργίας των ενταλμάτων ερευνών λέξεων-κλειδιών, υπάρχει ανησυχία ότι οι διαδικτυακές δραστηριότητες αθώων ατόμων θα μεταφερθούν στα αιτήματα. Άνθρωποι έχουν συλληφθεί επειδή βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, λόγω των ενταλμάτων geofence και οι δικηγόροι ανησυχούν τώρα ότι θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο για αναζήτηση στο Google.
Tα εντάλματα αναζήτησης χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά από τις αστυνομικές υπηρεσίες. “Πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να αναζητούν διάφορους όρους, αυτό όμως από μόνο του δεν σημαίνει κάτι”, δήλωσε ο Spodek.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS