ΑρχικήsecurityΛειτουργίες ασφαλείας και απορρήτου των iOS 14 και iPadOS 14

Λειτουργίες ασφαλείας και απορρήτου των iOS 14 και iPadOS 14

Η Apple έχει εξοπλίσει με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια τα iOS 14 και iPadOS 14 για iPhone και iPad, με σκοπό να διατηρηθούν τα δεδομένα σας ασφαλή.

Το iOS 14 κυκλοφόρησε σε αρκετές χώρες – στην Ελλάδα δεν έχει έρθει ακόμη – και αν είστε αρκετά γενναίοι για να το εγκαταστήσετε, θα λάβετε μερικές νέες δυνατότητες ασφάλειας και απορρήτου. Μερικές είναι ορατές και άλλες είναι κρυμμένες στο λειτουργικό σύστημα.

iOS 14 iPadOS 14

Ας δούμε όμως ποιες είναι αυτές οι νέες ρυθμίσεις και δυνατότητες που πρέπει να γνωρίζετε.

Πρόσβαση σε κάμερα και μικρόφωνο

Κάθε φορά που μια εφαρμογή αποκτά πρόσβαση στην κάμερα ή το μικρόφωνό σας, θα εμφανίζεται μια τελεία πάνω από το μετρητή ισχύος σήματος. Μια πράσινη κουκκίδα για την πρόσβαση στην κάμερα (παρόμοια με την πράσινη λυχνία LED που ανάβει σε Mac όταν η κάμερα είναι ενεργοποιημένη) και μια πορτοκαλί κουκκίδα για την πρόσβαση στο μικρόφωνο.

Επίσης, εάν έχετε πρόσβαση στο Κέντρο ελέγχου, υπάρχει μια ειδοποίηση στην κορυφή που δείχνει τις πρόσφατες εφαρμογές που είχαν πρόσβαση στην κάμερα ή το μικρόφωνο.

Λειτουργεί αυτόματα, δεν απαιτείται user-input και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να την απενεργοποιήσετε.

Ειδοποίηση για copy/paste

Όταν τα δεδομένα αντιγράφονται και επικολλούνται, εμφανίζεται μια ειδοποίηση στην οθόνη με τη μορφή αναδυόμενου παραθύρου. Αυτός είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να γνωρίζετε εάν οι εφαρμογές σας κατασκοπεύουν.

Λειτουργεί αυτόματα, δεν απαιτείται user-input και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να την απενεργοποιήσετε.

Μην αφήνετε τις εφαρμογές να λαμβάνουν την ακριβή σας τοποθεσία

Τώρα έχετε την επιλογή να επιτρέψετε στις εφαρμογές την πρόσβαση στη γενική σας τοποθεσία, αλλά όχι στην ακριβή σας. Είναι ωραίο να έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα τοποθεσίας χωρίς να δώσετε πρόσβαση στην ακριβή σας τοποθεσία.

Για πρόσβαση σε αυτήν τη ρύθμιση, μεταβείτε στο Settings > Privacy > Location Services και, στη συνέχεια, ελέγξτε τις ρυθμίσεις των εφαρμογών που έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας.

Εφαρμογές που ζητούν τοπική πρόσβαση στο δίκτυο

Ένα άλλο πράγμα που θα δείτε μετά την εγκατάσταση του iOS 14 / iPadOS 14 είναι οι εφαρμογές που ζητούν πρόσβαση στο τοπικό δίκτυο. Ορισμένες εφαρμογές όντως το χρειάζονται – μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο Bluetooth ή WiFi gadgets – αλλά κάποιες άλλες δεν υπάρχει λόγος να έχουν πρόσβαση.

Και αν αλλάξετε γνώμη, μπορείτε να μεταβείτε στο Settings > Privacy > Local Network και να αλλάξετε την ρύθμιση.

Σταματήστε το Wi-Fi tracking

Το iOS 14 / 1PadOS 14 μπορεί να παρέχει μια τυχαία “ιδιωτική” διεύθυνση MAC όταν συνδέεστε σε ένα δίκτυο Wi-Fi. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την παρακολούθηση σας όταν χρησιμοποιείτε τις συνδέσεις δικτύου.

Αυτή η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή και μπορείτε να τη βρείτε μεταβαίνοντας στις Settings > Wi-Fi και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “i” σε έναν κύκλο δίπλα στο δίκτυο.

Εάν έχετε προβλήματα σε ορισμένα δίκτυα Wi-Fi, ίσως χρειαστεί να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS