ΑρχικήinetMicrosoft: Ο υποβρύχιος server έρχεται ξανά στην επιφάνεια!

Microsoft: Ο υποβρύχιος server έρχεται ξανά στην επιφάνεια!

Το 2018, η Microsoft βύθισε ένα ολόκληρο κέντρο δεδομένων στο βυθό της Σκωτίας, 864 servers με 27,6 petabytes, 117 πόδια κάτω από τον ωκεανό. Σήμερα, η εταιρεία ανέφερε ότι το τελευταίο της πείραμα ήταν επιτυχές, αποκαλύπτοντας ευρήματα που δείχνουν ότι η ιδέα ενός υποβρύχιου κέντρου δεδομένων είναι στην πραγματικότητα αρκετά καλή.

microsoft
Microsoft: Ο υποβρύχιος server έρχεται ξανά στην επιφάνεια!

Η τοποθέτηση ενός ολόκληρου κέντρου δεδομένων στον πυθμένα του ωκεανού μπορεί να φαίνεται περίεργη στους περισσότερους, αλλά η ομάδα του Project Natick της Microsoft υπέθεσε ότι αυτό το πείραμα θα είχε ως αποτέλεσμα πιο αξιόπιστα και ενεργειακά αποδοτικά κέντρα δεδομένων.

Στην ξηρά, τα κέντρα δεδομένων αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως η διάβρωση από το οξυγόνο και την υγρασία, και τον έλεγχο των αλλαγών στις θερμοκρασίες. Αλλά σε ένα υδατοστεγές περιβάλλον με αυστηρό έλεγχο θερμοκρασίας, εμφανίζονται λιγότερα προβλήματα. Η ιδέα είναι ότι αυτά τα είδη server μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα σε μικρά και μεγάλα μεγέθη κοντά στις ακτές των περιοχών που τα χρειάζονται, παρέχοντας καλύτερη τοπική πρόσβαση σε πόρους που βασίζονται σε cloud, σε περισσότερα μέρη.

Η Microsoft λέει ότι το υποβρύχιο κέντρο δεδομένων είχε μόλις το ένα όγδοο του ποσοστού αποτυχίας ενός χερσαίου κέντρου δεδομένων, μια δραματική βελτίωση, σύμφωνα με πληροφορίες του The Verge. Αυτό το χαμηλότερο ποσοστό αστοχίας είναι αρκετά σημαντικό, δεδομένου ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να εξυπηρετηθεί ένας server που έχει καταστραφεί όταν βρίσκεται σε αεροστεγές κοντέινερ στον πυθμένα του ωκεανού.

Η εταιρεία διερευνά ήδη την ιδέα των υποβρύχιων server εδώ και αρκετό καιρό, ενώ το 2015, έβαλε ένα κέντρο δεδομένων στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια για αρκετούς μήνες, ως απόδειξη της ιδέας, για να δει αν οι υπολογιστές θα επιβιώσουν ακόμη και στο ταξίδι.

υποβρύχιος server
Microsoft: Ο υποβρύχιος server έρχεται ξανά στην επιφάνεια!

Αυτός ο γύρος δοκιμών ήταν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με στόχο να αποδείξει ότι η Microsoft θα μπορούσε να εκτελέσει με επιτυχία αυτό το έργο σε πρακτική κλίμακα ώστε να μπορέσει να κατασκευαστεί και να παραχθεί για πραγματική χρήση.

Το επόμενο βήμα για την ομάδα Project Natick είναι να δείξει ότι οι server μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν και να ανακυκλωθούν μόλις φτάσουν στο τέλος της ζωής τους.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS