Οι ακτιβιστές-υπερασπιστές των ψηφιακών δικαιωμάτων επέκριναν μια νέα πρόταση των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Σύμφωνα με αυτή, οι εταιρείες επικοινωνιών θα πρέπει να παρέχουν στις αρχές πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες συνομιλίες χρηστών.
Αυτό το νέο σχέδιο/πρόταση αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον αυστριακό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό FM4. Πολλά κράτη της Ε.Ε. πιστεύουν ότι η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών θα πρέπει να μπορούν εύκολα να παρακολουθούν διαδικτυακές συνομιλίες, που χρησιμοποιούν end-to-end κρυπτογράφηση (π.χ. Signal ή WhatsApp), για να κάνουν πιο αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Πολλοί εγκληματίες εκμεταλλεύονται τέτοιες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων για να κρύψουν τις συνομιλίες τους.
Ένα πρώτο σχέδιο αυτής της πρότασης κυκλοφόρησε στις 6 Νοεμβρίου από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία εκπροσωπεί την Ε.Ε. Αυτή η πρόταση λέει ότι πρέπει να βρεθεί μια “καλύτερη ισορροπία” μεταξύ της ιδιωτικής ζωής και της καταπολέμησης του εγκλήματος στο Διαδίκτυο.
Το εμπιστευτικό σχέδιο, το οποίο βρέθηκε στα χέρια του Associated Press, δηλώνει ότι “οι αρμόδιες αρχές πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα με νόμιμο και στοχευμένο τρόπο, με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και στο καθεστώς προστασίας των δεδομένων, ενισχύοντας παράλληλα την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο“.
Τα καλύτερα τηλέφωνα Motorola για το 2024
Νέα στοιχεία: Η Αφροδίτη μάλλον δεν είχε ποτέ ωκεανούς
Υπάλληλος Καταγγέλλει την Apple για Παρακολούθηση
Προσθέτει ότι “οι τεχνικές λύσεις για την πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας“.
Η Γερμανίδα πολιτικός και ακτιβίστρια, Anke Domscheit-Berg, κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι εκμεταλλεύονται το άγχος που προκλήθηκε από τις πρόσφατες εξτρεμιστικές επιθέσεις στη Γαλλία και την Αυστρία, ως δικαιολογία για την επιβολή περισσότερης επιτήρησης και παρακολούθησης των χρηστών. Επιπλέον, τόνισε ότι θα καταπατώνται τα ψηφιακά δικαιώματα των χρηστών αν εφαρμοστεί η νέα πρόταση (αν δηλαδή οι αρχές αποκτήσουν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες συνομιλίες).
“Όποιος βρει μια ανοιχτή πόρτα στο σπίτι μου μπορεί να εισέλθει, το ίδιο ισχύει και για τα backdoors στα λογισμικά“, δήλωσε η Domscheit-Berg. “Η πρόταση της Ε.Ε. είναι μια επίθεση στην ακεραιότητα της ψηφιακής υποδομής και ως εκ τούτου είναι πολύ επικίνδυνη“.
Ο Patrick Breyer, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Κόμμα Πειρατών της Γερμανίας και ακτιβιστής, δήλωσε ότι η δυνατότητα των κυβερνήσεων και των αρχών να παρακολουθούν κρυπτογραφημένες συνομιλίες βάζει ένα τέλος στην ασφαλή κρυπτογράφηση και ανοίγει πόρτες για επιθέσεις από ξένες κυβερνήσεις και εγκληματίες του κυβερνοχώρου.
Σύμφωνα με το SecurityWeek, η πρόταση δεν έχει ακόμα εγκριθεί. Η απόφαση αναμένεται να βγει κάποια στιγμή μέσα στο μήνα.