ΑρχικήinetΑυτό το Halloween έρχεται μία πανσέληνος ορατή σε όλο τον κόσμο!

Αυτό το Halloween έρχεται μία πανσέληνος ορατή σε όλο τον κόσμο!

Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πανσέληνος θα είναι ορατή σε κάθε μεριά του πλανήτη, και θα συνοδεύεται από το Halloween.

Το 2020 ήταν για πολλούς μια παράξενη χρονιά, και ένα ακόμα εξαιρετικά ασυνήθιστο γεγονός έρχεται στο δρόμο μας. Η φετινή πανσέληνος του Halloween θα είναι ορατή σε ολόκληρο τον κόσμο, και όχι μόνο σε ορισμένα σημεία, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή αστρονομίας και πρώην Διευθυντή πλανητάριου Jeffrey Hunt.

Αυτό το Halloween έρχεται μία πανσέληνος ορατή σε όλο τον κόσμο!

«Όταν δίδασκα, οι μαθητές του γυμνασίου πίστευαν ότι κάθε Halloween το φεγγάρι είναι ολόκληρο,» είπε ο Hunt στο CNET.

Η τελευταία πανσέληνος του Halloween που ήταν ορατή σε όλο τον κόσμο ήρθε το 1944, είπε ο Hunt. Μάλιστα έχει γράψει για την εκδήλωση στην ιστοσελίδα του, When the Curves Line Up. Υπήρχε μια πανσέληνος για ορισμένες τοποθεσίες το 1955, αλλά δεν περιελάμβανε τη δυτική Βόρεια Αμερική και τον δυτικό Ειρηνικό, συμπλήρωσε.

Η φετινή πανσέληνος του Halloween θα είναι ορατή σε όλα τα μέρη του πλανήτη, αυτό δε σημαίνει ότι κάθε πολίτης θα έχει θέα. Οι κάτοικοι τόσο της Βόρειας όσο και της Νότιας Αμερικής θα το δουν, όπως και η Ινδία, η Ευρώπη και μεγάλο μέρος της Ασίας. Όμως, ενώ οι Δυτικοί Αυστραλοί θα το δουν, εκείνοι στα κεντρικά και ανατολικά μέρη της χώρας δε θα το δουν.

«Κάθε ζώνη ώρας θα έχει ορατότητα, εκτός από αυτές που βρίσκονται ανατολικά (GMT) +8 εάν έχουν θερινή ώρα, ή (GMT) +9 χωρίς ώρες ημέρας.»

Η πανσέληνος του Halloween είναι τόσο φωτεινή που θα τη δείτε όπου κι αν είστε, ενώ δε θα χρειαστείτε εξειδικευμένο ακριβό εξοπλισμό.

«Περπατήστε έξω και ρίξτε μια ματιά στον ουρανό

Δυστυχώς, εάν προσπαθήσετε να απαθανατίσετε αυτό το μοναδικό φεγγάρι με την κάμερα του κινητού σας, η φωτογραφία δε θα έχει καμία ομοιότητα με το πραγματικό θέαμα. «Όταν η σελήνη φωτογραφίζεται με smartphone, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι απογοητευτικά,» παραδέχεται ο Hunt. «Ένα εξάρτημα τηλεφακού θα σας βοηθήσει να κάνετε το φεγγάρι μεγαλύτερο. Φροντίστε να ελέγξετε αν ο προσαρμογέας ταιριάζει στη μάρκα και το μοντέλο σας. Επίσης, μην υπερβάλλετε με τις ρυθμίσεις έκθεσης. Ρυθμίστε τη φωτεινότητα της κάμερας έτσι ώστε οι δυνατότητες να είναι ορατές και να μην επηρεάζονται από τη φωτεινότητα του φεγγαριού

πανσέληνος Halloween
Αυτό το Halloween έρχεται μία πανσέληνος ορατή σε όλο τον κόσμο!

Εάν είστε πολύ απασχολημένοι παρακολουθώντας ταινίες, ή οτιδήποτε άλλο είναι εφικτό να κάνετε εν μέσω της πανδημία του COVID-19, θα πρέπει να περιμένετε έως το 2039 για μια ακόμα παγκόσμια πανσέληνο.

«Φυσικά, η πανσέληνος θα συμβαίνει τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων ετών, όχι μόνο το Halloween,» λέει ο Hunt.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS